ایران پرس- "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه به منظور دیدار با مقام های بلندپایه آمریکا، وارد واشنگتن شد.

رجب طیب اردوغان پس از فراز و نشیب های فراوان برای سفر به واشنگتن، نهایتا به دعوت رسمی "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا پاسخ مثبت داد و در راس یک هیات بلندپایه سیاسی، اقتصادی و حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه وارد واشنگتن شد.

وی بامداد امروز (چهارشنبه - 13 نوامبر) در بدو ورود با جمعی از تجار و بازرگانان غربی در واشنگتن دیدار و گفت وگو کرد.

با توجه به فراز و نشیب های چندسال گذشته در روابط آنکارا و واشنگتن، باید گفت: رئیس جمهوری ترکیه و هیات بلندپایه همراه وی درشرایطی به واشنگتن سفر کرده اند که نه تنها طرح و استراتژی روشنی برای گسترش و تقویت روابط ترکیه و آمریکا درمیان نیست٬ بلکه تضمین و پیش‌بینی مشخصی درمورد تصمیمات و رفتارهای احتمالی دونالد ترامپ نیز وجود نخواهد داشت.

به همین دلیل، شمار زیادی از مخالفان دولت اردوغان نیز زمان انجام سفر رئیس جمهوری ترکیه به آمریکا را نامناسب توصیف کرده اند.

به عنوان مثال: درهمین ارتباط، "کمال قلیچداراوغلو" رئیس حزب جمهوری خلق ترکیه گفته است: "سفر جاری اردوغان به واشنگتن بدون دستاورد و بی نتیجه خواهد بود و وی نباید در چنین شرایطی به آمریکا سفر می کرد". 

چنین به نظر می رسد که مسائلی نظیر ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، نامه توهین آمیز "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا به همتای ترک خود، تصویب دوقطعنامه درمجلس نمایندگان آمریکا علیه ترکیه به خصوص تأیید نسل کشی ارامنه به دست ترک های عثمانی درسال 1915 میلادی، مساله خرید سامانه دفاع موشکی S-400  روسیه توسط ترکیه، تعلیق عضویت ترکیه درطرح تولید جنگنده های نسل پنجم F-35، از موضوعات اصلی دیدارهای مقام های آنکارا در واشنگتن خواهد بود.

همچنین موضوع درخواست های پی درپی مقام های آنکارا برای استرداد فتح الله گولن، موضوع مظلوم کوبانی فرمانده کل نیروهای ارتش دموکراتیک سوریه و بولتن قرمز اینترپل علیه وی، تحریم برخی وزرای کابینه اردوغان از سوی مجلس سنا آمریکا و موارد مشابه دیگرمسائلی هستند که طرفین دراینباره با هم گفتگو خواهند کرد.

برغم تصور برخی محافل سیاسی منطقه درباره همگرایی ترکیه با روسیه و واگرایی ازغرب، بسیاری از کارشناسان این تصور را نادرست می دانند.

درهمین زمینه ، "ابراهیم فراهانی" کارشناس مسائل ترکیه می گوید: "روابط ترکیه هیچگاه ازغرب جدا نبوده و با توجه به ساختار دولت ترکیه و ظرفیت‌های این کشور هیچگاه نمی‌تواند ازغرب جدا شود. این روابط دچار تنش می‌شود، اما دچار گسست نخواهد شد".

یک واقعیت غیرقابل انکار را نباید نادیده گرفت و آن این که ترکیه ازنظر اقتصادی در مقایسه با سال‌های پیش ازسال 2014 میلادی، وضعیت مناسبی ندارد.

رشد اقتصادی این کشور کند شده و فرار سرمایه ها ازترکیه افزایش یافته است و با توجه به این روند، اهداف دولت آنکارا تا 2023 میلادی محقق نخواهد شد.

بنابر این در جریان سفر جاری، اردوغان، بیشتر درپی کسب امتیاز از ترامپ خواهد بود.

درواقع باید گفت: آن چه اردوغان درشرایط فعلی انجام می‌دهد٬ چیزی درحد نگه‌ داشتن و حفظ رابطه و مصون ماندن ازتصمیمات ناگهانی ترامپ است.

بسیار دور از ذهن است که درشرایط فعلی٬ آمریکا بخواهد امتیازات قابل توجهی به دولت اردوغان و هیات همراه بدهد.

133/118

نویسنده : محمد علی طالبی

بیشتر بخوانید:

اردوغان: ترکیه نگران تحریم های آمریکا نیست/ تحلیل 

افزایش اختلافات آمریکا و ترکیه درباره سوریه/تحلیل