با این همه اختلاف نظر درباره خروج کامل (خروج سخت) یا خروج نسبی (خروج نرم) در کابینه بریتانیا موجب بروز دو دستگی در آن و به طور وسیعتر در حزب حاکم محافظه کار شده است.
در چند ماه گذشته برخی وزرای بریتانیایی در اعتراض به طرح ترزا می، نخست وزیر این کشور در زمینه برگزیت استعفا داده اند.
آخرین وزیر کابینه که استعفای خود را در این رابطه اعلام کرده، «جو جانسون» Jo Johnson وزیر حمل و نقل بریتانیا بود که روز جمعه در اعتراض به طرح خروج مد نظر «ترزا می» موسوم به «طرح چکرز» Checkers استعفا داد.
جانسون گفت: طرح نخست وزیر، بریتانیا را دو پاره کرده است و اکنون کشور در معرض بزرگترین بحران پس از جنگ دوم جهانی قرار دارد.
این موضع وی کاملاً شبیه موضع برادرش «بوریس جانسون» وزیر امور خارجه سابق بریتانیا است که چند ماه پیش از سمت خود استعفا کرد.
استعفای وزیر حمل و نقل بریتانیا زمانی که ترزا می برای شرکت در مراسم یکصدمین سال پایان جنگ دوم جهانی پس از بلژیک به فرانسه رفته، موجب تضعیف موقعیت وی نزد دیگر سران اروپایی و وارد آوردن فشار مضاعف بر وی خواهد شد.
تردید سران اتحادیه اروپا درباره توانایی ترزا می برای خروج از اتحادیه اروپا
این سومین وزیری است که طی ماه های اخیر در اعتراض به طرح نخست وزیر بریتانیا از سمت خود استعفا می دهد.
پیش تر «بوریس جانسون» وزیر خارجه بریتانیا و از هواداران اصلی خروج سخت این کشور از اتحادیه اروپا و «دیوید دیویس» وزیر برگزیت در اعتراض به این طرح از سمت خود کناره گیری کردند.
استعفای جو جانسون نشانه تداوم اختلاف ها حتی در درون کابینه بریتانیا درباره برگزیت است.
این استعفا موجب افزایش تردید در سران اتحادیه اروپا درباره توانایی ترزا می برای عمل به وعده اش در خصوص توافق با بروکسل برای خروج از اتحادیه اروپا خواهد شد.
با توجه به نظرسنجی ها به نظر می رسد پیامدهای برگزیت که اکنون پیش از اجرای آن تا حد زیادی مشخص شده، موجب شده تا بسیاری از هواداران خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به صف مخالفان آن بپیوندند، به گونه ای که اگر در برهه کنونی همه پرسی مجدد در این باره برگزار شود شمار هواداران ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا هفت درصد بیشتر از مخالفان آن خواهد بود.
عدم طرحی مشخص و مورد قبول درباره برگزیت درون کابینه ترازمی
اکنون ترزا می با وضعیت بسیار دشواری مواجه شده است. از یک سو مخالفان در داخل حزب محافظه کار از اقدام ها و شیوه مدیریت وی به ویژه در زمینه برگزیت بسیار ناراضی هستند و از سوی دیگر مخالفان در عرصه سیاسی بریتانیا به ویژه حزب کارگر موقع را مغتنم شمرده و در صدد تشدید فشارها علیه ترزا می و در نهایت استعفای وی هستند.
از دیدگاه مخالفان، دولت محافظه کار نتوانسته است نظر واحدی درباره برگزیت در کابینه ایجاد کند و استعفای سه وزیر از جمله، وزیر برگزیت که مذاکره کننده اصلی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا بود، بیانگر نبود طرح و برنامه مشخص و مورد قبول همگان، حتی در درون کابینه ترزا می است.
لندن؛ تظاهرات میلیونی ضد برگزیت
«جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر با انتقاد شدید از ترزا می گفت: دو سال از همه پرسی خروج از اتحادیه اروپا می گذرد که اغلب مردم بریتانیا، خروج از اتحادیه اروپا را خواستار شدند؛ اما در این مدت، به جای روشن شدن توافق ها با اتحادیه اروپا، کشور فقط شاهد دعوا و اختلاف در کابینه دولت بوده است.
بریتانیا در دو سال گذشته با مسائلی مانند بی ثباتی در اقتصاد و تجارت، وضعیت نامعلوم مرز بین ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند، آینده مبهم شغل ها و سرمایه گذاری ها مواجه بوده است.
این مسائل ناشی از نبود چشم انداز روشن درباره فرایند برگزیت و حل نشدن مسائل کنونی بین بریتانیا و اتحادیه اروپا است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
133/110
بیشتر بخوانید:
بنبستبرگزیت و دردسرهای خانم نخستوزیر/ تحلیل
برگزیت و ناکامی نشست بروکسل/ تحلیل
درخواست حقوقدانان و سران اقتصادی بریتانیا برای رایگیری دوباره برگزیت