ایران پرس- سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان اعلام کرد که مذاکرات دوحه درباره "آغاز مذاکرات مستقیم طالبان با دولت این کشور" پیشرفتی نداشته است.

"هارون چخانسوری" افزود کابل ازهراقدامی که زمینه مذاکرات مستقیم دولت افغانستان با طالبان را فراهم کند حمایت می کند اما مذاکرات دوحه درباره این موضوع، دستاوردی نداشته است.آخرین دور مذاکرات طالبان و نماینده آمریکا از 25 فوریه در دوحه پایتخت قطر آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.

آنطور که "رابرت پالادینو"  robert palladino معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته واشنگتن درباره چهار مسئله کلیدی با تیم مذاکره کننده طالبان به رهبری ملابرادر در حال مذاکره است.

وی "مبارزه با تروریسم"، "خروج نیروهای آمریکایی"، "آتش‌بس" و "آغاز مذاکرات مستقیم طالبان با دولت افغانستان" را از محورهای اصلی مذاکرات آمریکا با این گروه عنوان کرده است.

طالبان همواره "مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان" را بعنوان یکی از محورهای مذاکرات دوحه رد می کند و مشخص است که دو طرف در این موضوع اختلاف اساسی دارند.

با توجه به این واقعیت که هرگونه توافق آمریکا و طالبان بدون حمایت دولت مرکزی و جریانهای تاثیرگذار افغانستان در فرونشاندن جنگ بی تاثیر خواهد بود،‌ این موضوع به یکی از محورهای گفتگوهای دوحه تبدیل شده است.

این درحالیست که طالبان همانند ماههای اخیر همچنان گفتگو با دولت افغانستان را رد می کند.

سرباز زدن طالبان از گفتگو با دولت مرکزی در کابل، یکی از چالشهای اساسی پیش روی مذاکرات دوحه است. این روند باعث افزایش انتقادات از آمریکا شده است که بدون توجه به نقش و جایگاه دولت قانونی افغانستان، مذاکرات با طالبان را آغاز کرده و درحال ادامه این فرایند است.

"مایکل کاگلمن" تحلیلگر مرکز ویلسون در گفتگو با خبرگزاری فرانسه می گوید: نکته خنده دار و در عین حال غم‌ انگیز ماجرا این است که ممکن است دولت افغانستان از روند صلحی که خودش آغاز کرده است، کنار گذاشته شود.

در واقع، همین موضوع باعث شد تا در هفته های گذشته فشار برآمریکا برای گفتگو با طالبان درباره مذاکره آن با کابل افزایش پیدا کند.

حتی در سطح جهانی هم بسیاری بر این باورند که مذاکره دولت آمریکا و طالبان در غیاب دولت مرکزی می تواند پیامدهای زیانباری داشته باشد.

"ژیل دورونسورو" محقق فرانسوی متخصص در امور افغانستان در گفتگو با خبرگزاری فرانسه می گوید: غیبت دولت افغانستان در مذاکرات دوحه می تواند لطمه ای بزرگ به مقامات کابل باشد چرا که درصورت توافق آمریکا و طالبان دولت افغانستان با دشواریهای زیادی مواجه خواهد شد.

البته این تنها اختلاف طالبان و آمریکا نیست. طرفین در موضوعات دیگر از جمله زمان و نحوه عقب نشینی آمریکایی ها از افغانستان هم دچار اختلاف هستند. اظهارات مکرر مقامات آمریکایی مبنی بر باقی ماندن شماری از نیروهای این کشور در افغانستان تا آینده نامعلوم و یا خروج تدریجی نظامیان این کشور در یک دوره پنج ساله، یکی از مهم ترین اختلافات طرفین است.

آمریکا درحالی چنین موضعی اتخاذ می کند که طالبان بارها خواستار خروج فوری نیروهای خارجی از افغانستان شده است. در چنین فضایی، از نگاه تحلیلگران افزایش ناامنی ها در افغانستان همزمان با مذاکرات دوحه قابل تامل است و می تواند یکی از نشانه های عدم پیشرفت در مذاکرات قطر باشد.

اگر چه این مذاکرات همچنان پشت درهای بسته ادامه دارد اما به نظر می رسد، باز نشدن گره های هر کدام از این مشکلات می تواند پیشرفتهای احتمالی حاصل شده در دیگر موضوعات را نیز، با شکست مواجه کند.138/118

نویسنده: محمود بلند اختر

بیشتربخوانید:

دوحه؛ پایان بی‌نتیجه مذاکرات طالبان و آمریکا