در این چارچوب؛ شبکه تلویزیونی فرانس 24 در گزارشی از مراسم باشکوه پیاده روی اربعین، این مراسم را بزرگترین آئین مذهبی جهان نامید. چهلمین روز شهادت امام حسین (ع) به بزرگترین مراسم مذهبی جهان تبدیل شده است. در این مراسم میلیونها مسلمان اعم از شیعه و سنی فقط به یک مقصد میروند و آن شهر کربلا است.
سهشنبه، بیستم صفر 1440 هجری قمری (هشتم آبان) اربعین شهادت حضرت امام حسین (ع) امام سوم شیعیان جهان و یاران باوفای ایشان در صحرای کربلا است. آن حضرت و یاران باوفای ایشان؛ دهم محرم سال 61 هجری قمری در کربلا به شهادت رسیدند.
میلیونها زائر از عراق، ایران و سایر نقاط جهان با رنگها و نژادهای مختلف در این روز وارد شهر کربلا در جنوب عراق شدند و لبیکگویان خود را به بینالحرمین رساندند تا تجسمی از شعار «الحسین یجمعنا» باشند.
یکی از جلوههای بسیار زیبای اربعین حسینی حرکت پیاده خیل مشتاقان امام حسین (ع) است که حماسهای وصف ناشدنی و جلوهای عظیم را میآفریند و تمام دنیا امروز نظارهگر حرکت سیلگونه و میلیونی زائران آن حضرت است که بهطور خودجوش و کاملا مردمی چشمان جهانیان را مات و مبهوت خود ساخته است.
زیارت اربعین نمایش قدرت اسلام و تشیع از رهگذر پیوند با مکتب حسین (ع) است. امام حسین (ع) کانون جذب آزادیخواهان حقطلبان و عدالتپیشگان از سراسر جهان است، روز اربعین به واقع رسانه حسینی برای تبلیغ حق و عدالت و قیام مقابل ظلم و ستم جهانی است.
اربعین امروزه مولفههای بسیاری در دل خود دارد؛ مولفههایی که هر چقدر زمان میگذرد ابعاد گستردهتری به خود میگیرد. اولین مولفه اربعین حضور گسترده زائران در آن است. شاید کمتر مراسمی در دنیا باشد که این چنین جمعیتی را در دل خود جا داده است. جمعیتی چشمگیر که در هیچ برنامه و مراسمی در دنیا سابقه ندارد.
راز دیگر اربعین، ملیت افراد شرکت کننده در این راهپیمایی عظیم است. حدود 100 ملیت در این مراسم شرکت دارند که باز هم باید آن را نمونه و منحصر بهفرد است. اربعین همایشی است که مرزهای ملتها را جابهجا کرده است و عملا ملتی وجود ندارد و همه با رمز انسانیت در این همایش حاضرند.
آنجایی که مردم با هرگونه رنگ و نژاد، دین و مذهب، در این همایش حاضرند تا ارادت خود را به بزرگترین آزادیخواه عالم نشان دهند.
رویوران، کارشناس مسائل بینالملل درباره ابعاد اجتماعی و سیاسی مراسم اربعین گفت: این پدیده اجتماعی سیاسی، یک پدیده جدید است که هرچند سابقه تاریخی داشته اما هرگز با این شکوه برگزار نشده است. وی با اشاره به اینکه در اربعین بحث مهدویت مطرح است افزود: اینکه دنیا باید به سمت صلح و آرامش حرکت کند در اربعین دیده میشود.
این کارشناس تصریح کرد: آنچه در اربعین رخ میدهد بازگشت به ارزشهای نوین اجتماعی است که ویژگی حکومت امام زمان است. وی با اشاره به اینکه در جبهه مقاومت این الگو همه را به سوی خود کشانده است، گفت: چنین جامعهای با این میزان از ایثارگری الگوی جدید است.
رویوران تصریح کرد: اربعین یک نمود از تمدن اسلامی است و غرب نمیخواهد تمدن اسلام از هیچ نقطهای دوباره آغاز شود به همین دلیل از انعکاس اربعین جلوگیری میکند.
این رویداد بزرگترین گردهمایی سالانه مذهبی در جهان است و به واقع اربعین یک پویش جهانی برای استقرار عدالت و آزادی است. پویش راهپیمایی اربعین که هر سال بر وسعت جهانی آن افزوده میشود، یک حرکت برای استقرار یک نظم جدید در جهان براساس عدالت و آزادی است.
جاودانگی پیام عاشورا در گامهای استوار راهپیمایان اربعین جلوهگری میکند. آنان که در پی گذشت سدههای متمادی به عنوان سفیران قیام عاشورا به باز روایی آموزههای حقطلبی و آزادیخواهی امام حسین (ع) میپردازند و بدین گونه ظرفیت و قدرت جهان اسلام را به دنیا مخابره میکنند.
راهپیمایی بزرگ اربعین، همایشی عظیم و وحدت آفرین و نمایشی حماسی از قدرت اسلام، به ویژه شیعیان است که این اجتماع عظیم مناسبات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد.
اجتماع میلیونی زائران اربعین در یک زمان و مکان خاص جزو الطاف الهی است که موجب انسجام بین شیعیان، تحکیم جایگاه مسلمانان در جهان و تقویت محور مقاومت در منطقه میشود. مراسم اربعین را میتوان منشور انسانسازی و گفتمان مقاومتی مسلمانان بهویژه شیعیان دانست که بیانگر آن است که مقاومت حسینی به جریانی فراگیر در عرصه منطقهای و بینالمللی تبدیل شده است.
نویسنده: بیژن نجفی
117/120
بیشتر بخوانید:
اربعین حسینی؛ شور دلدادگی از کربلا تا نیجریه
جهانگیری: راهپیمایی اربعین احیاگر اسلام ظلمستیز است
اربعینحسینی؛ اوج جاذبه مغناطیس حسینی (ع)
گزارش: نشست عاشورا تا اربعین در ژاپن
توئیت ظریف برای اربعین؛ مقاومتحسینی ادامه دارد