به گزارش دوشنبه ایران پرس، «رجب طیب اردوغان» طی سخنرانی در پارلمان سودان خطاب به «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا بیان کرد، واشنگتن باید بداند اقدام علیه قدس اشتباه است.
وی تاکید کرد، در جهان کشوری که سلاح و پول در اختیار دارد، قدرتمند نیست بلکه آن کس که برحق است، قدرت را هم در دست دارد.
اردوغان در ادامه گفت، هیچ کس نباید از ما انتظار داشته باشد که در برابر آنچه که علیه مسلمانان روهینگیایی رخ می دهد، حملاتی که سالیان سال مردم فلسطین تحمل می کنند، بحران های انسانی در سوریه، عراق، لیبی، یمن و سومالی و نیز در خصوص مشکلات کشورهای ساحلی آفریقا و مناطق دریاچه چاد سکوت کنیم.
سفر دوره ای اردوغان به سودان، چاد و تونس/ تحلیل
سفر دوره ای چهار روزه رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به سه کشور سودان، چاد و تونس از دیروز (شنبه) آغاز شده است.
وی در سفر به سودان با نمایندگان پارلمان این کشور دیدار و گفت و گو کرده و پس از دیدار دوجانبه با «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان در نشست شورای کسب و کار دو کشور شرکت کرد.
در دیدار وی با البشیر علاوه بر امضای 12 تفاهمنامه همکاری، نشان دولتی سودان به اردوغان اهدا شد.
سفر جاری رئیس جمهوری ترکیه به آفریقا را باید چهارمین سفر رئیس جمهوری ترکیه به این قاره قلمداد کرد.
رجب طیب اردوغان پیش از این، در ماه فوریه سال جاری میلادی در سومین سفر دوره ای خود به قاره آفریقا، به تانزانیا، موزامبیک و ماداگاسکار سفر کرده بود .
سفر جاری هیات بلندپایه ترک به سه کشور آفریقایی، برای ترکیه و کشورهای این قاره حائز اهمیت است.
بویژه که هیات ترک در جریان این سفر، موضوع بسته شدن مدارس وابسته به جریان گولن در این کشورها را از نزدیک بررسی خواهد کرد.
در پی کودتای نافرجام ماه ژوئیه سال 2016 میلادی علیه دولت رجب طیب اردوغان، دولت آنکارا عملیات گسترده ای را در داخل ترکیه با هدف پاکسازی عناصر این گروه آغاز کرده است.
عملیات پاکسازی حامیان گولن در ترکیه همچنان ادامه دارد و طی یکسال گذشته نزدیک به 200 هزار تن از افراد مطنون به همکاری با جریان گولن بازداشت، زندانی و یا از کار بیکار شده اند.
در خارج از ترکیه نیز دولت آنکارا در پی قطع تمامی رگ های حیاتی این تشکل و تبیین اهداف پنهان و آشکار گولنیست ها و تعطیلی تمامی موسسات آموزشی وابسته به این جریان است.
آقای اردوغان پیشتر تمامی کشورهایی را که از تحویل حامیان جریان گولن به ترکیه خودداری کنند، به مقابله به مثل تهدید کرده است.
برغم حضور فعال مدارس آموزشی گولن در کشورهای آفریقایی، این کشورها در «فهرست سیاه» دولت آنکارا جایی ندارند.
واقعیت آن است که با روی کار آمدن آقای رجب طیب اردوغان در ترکیه، دولت آنکارا سیاست جدیدی را در قبال کشورهای آفریقایی طراحی و اجرا کرده است.
در نتیجه این سیاست، روابط ترکیه با کشورهای آفریقایی در زمینه های اقتصادی و سرمایه گذاری تا حد بسیار زیادی متحول شده است.
«مصطفی مطهری» استاد دانشگاه و کارشناس مسائل آفریقا اخیرا" با انتشار مقاله ای در ارتباط با همکاری های ترکیه با قاره آفریقا، نوشت:
"قاره ای که نسبت به ترکیه خالی از کینه های تاریخی بوده و در قبال سیاست های توسعه طلبانه ترکیه طی چند ساله اخیر مصون مانده است . این دو عامل ظرفیت و قابلیت استثنایی برای تبدیل شدن آفریقا به شریک بی مثال ترکیه را شکل داده است."
بین سال های 2003 تا 2016 میلادی شمار سفارت های ترکیه در قاره آفریقا از 12 به 39 سفارت خانه افزایش یافته است.
مقام های ترکیه گفته اند که قصد دارند در تمامی کشورهای آفریقایی سفارت خانه و دفاتر نمایندگی دایر کنند.
در مجموع، باید گفت، برغم آن که قاره آفریقا از جمله مناطقی بود که تا پیش از قرن بیست و یکم میلادی، در سیاست خارجی ترکیه جایگاهی تعریف شده نداشت.
اما به نظر می رسد، طی بیش از یک دهه گذشته بر اهمیت روابط ترکیه با این قاره افزوده شده است و مقام های دولت آنکارا به منظور حضور و نفوذ هر چه بیشتر در این قاره، همه مساعی خود را به کار گرفته اند.
نویسنده: محمدعلی طالبی
116/110
بیشتر بخوانید:
ادامه انتقاد «رجب طیب اردوغان» از تصمیم «دونالد ترامپ» درباره قدس
اردوغان: پیشنویس قطعنامه قدس را به مجمع عمومی سازمان ملل می بریم
تاکید اردوغان و می بر لزوم تلاش جامعه بین الملل برای حل مساله قدس