رئیس جمهور ترکیه روز دوشنبه در واکنش به برگزاری همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان عراق از عدم ترانزیت نفت از خاک ترکیه خبر داد.

به گزارش ایران پرس، «رجب طیب اردوغان» با غیر قانونی خواندن برگزاری همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق خاطر نشان کرد، ترکیه این همه پرسی را نامشروع می داند و به هیچ وجه آن را به رسمیت نخواهد شناخت.

رئیس جمهوری ترکیه افزود، از نظر آنکارا حفظ تمامیت ارضی عراق بسیار مهم است.

اردوغان درباره اقدامات تنبیهی علیه منطقه کردستان عراق خاطر نشان کرد، ترکیه در سطح سیاسی، تجاری و امنیتی هر اقدامی لازم باشد اتخاذ خواهد کرد. در حال حاضر نیروهای نظامی ما در مرزهای شمال عراق مستقر هستند. نیروی هوایی ترکیه در حال حاضر در آماده باش کامل است. آنکارا هرگز اجازه ادامه صادرات نفت منطقه کردستان عراق را از طریق اراضی‌اش نمی‌دهد و امکان مداخله نظامی نیز وجود دارد.

اظهارات اردوغان در حالی است که همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان عراق با وجود مخالفت جهانی و واکنش تند دولت عراق روز دوشنبه به اصرار «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق برگزار شد. این اقدام بارزانی موجب نگرانی همسایگان عراق و جامعه جهانی از نتایج بی ثبات کننده این همه پرسی در سطح منطقه شده است.

ترکیه در این بین شدید ترین واکنش را از خود بروز داده است.

پشت پرده نگرانی های آنکارا از همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق

کریم فهیم کارشناس مسائل خاورمیانه در روزنامه واشنگتن پست در واکنش به موضع ترکیه می نویسد:

ترکیه که سالها با گروههای کرد در درون کشور خود جنگیده است، از قدرت یابی گروههای مسلح کرد در طول مرزهای خود با سوریه و عراق نگران است و از این رو واکنشی شدید اتخاذ کرده است.

همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق به عنوان یک اقدام یک جانبه تاثیری بی ثبات کننده بر روی دولت ترکیه بر جا خواهد گذاشت.

دولت ترکیه با داشتن بیش از 900 کیلومتر مرز مشترک با مناطق کرد نشین سوریه و عراق نگران تهدیدهای گسترده داخلی در مناطق کرد نشین خود است، به ویژه آنکه مشکلات ترکیه در طول سال گذشته با پایان یافتن آتش بس میان دولت ترکیه و گروه پ. ک.ک و دستگیری نمایندگان کرد پارلمان این کشور به اوج خود رسیده است.

اکنون ترکیه با این مسئله رو به رو است که موفقیت احتمالی مقامات منطقه کردستان  عراق در دستیابی به جدایی از دولت مرکزی عراق موجب سرایت این مسئله به جدایی خواهان کرد حاضر در خاک ترکیه خواهد شد.

جدایی خواهان کرد که با از دست دادن نمایندگان خود در پارلمان به دلیل اتهام همکاری با گروه پ.ک.ک اکنون راه های مدنی را برای اعتراضات خود غیر ممکن می دانند از این رو ضروری است که دولت ترکیه خطرات نهفته در اقدام منطقه کردستان عراق را در نظر داشته باشد و با در پیش گرفتن رفتاری منطقی، مانع از شکل گرفتن حرکت هایی این چنین در خاک خود شود.134/110

نویسنده: منوچهر شفیعی

بیشتر بخوانید:

هشدار نخست وزیر ترکیه به بارزانی+ ویدئو

حزب‎الله عراق: «مسعود بارزانی» خائن است

انتقاد «فواد معصوم» و «عمار حکیم» از مسعود بارزانی

مخالفت‌‌های جدی با برگزاری همه‌پرسی کردستان عراق/ بارزانی به‌دنبال چیست؟