"ژان کلود یونکر" رئیس کمیسیون اروپا با انتقاد از تحریم های اعمال شده ضد روسیه، بر دست یابی توافقی جدید با این کشور تاکید کرد.
یونکر گفت بدون مشارکت روسیه هیچ سیستم امنیتی در اروپا پایه گذاری نخواهد شد. وی ، مشارکت روسیه را برای ایجاد سیستم امنیتی قدرتمند در اروپا خواستار شد.
رئیس کمیسیون اروپا همچنین با رد اظهارات "باراک اوباما" رئیس جمهوری آمریکا که روسیه را قدرت منطقه ای نامیده است، گفت: روسیه پتانسیلی بیشتر از یک قدرت منطقه ای دارد.
اظهارات مقام ارشد اتحادیه اروپا ، یک روز پس از آن مطرح شد که رهبران پانزده کشور عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا (oscE) در نشست برلین با صدور بیانیه ای خواهان از سرگیری گفتگوهای ساختاری با روسیه با هدف امضای یک معاهده جدید کنترل تسلیحات و ممانعت از رقابت تسلیحاتی محتمل در اروپا شدند.
اظهارات رئیس کمیسیون اروپا مبنی بر مشارکت روسیه در ایجاد سیستم امنیتی قدرتمند در اروپا در پی درخواست رهبران اروپایی از روسیه برای امضای معاهده جدید کنترل تسلیحات در اروپا ، حاکی از تمایل اروپا به همکاری امنیتی با همسایه قدرتمند خود ، توام با نگرانی است.
در این راستا ، انتقاد رئیس کمیسیون اروپا از تحریم های اعمال شده اتحادیه اروپا علیه روسیه و درخواست وی برای ایجاد سیستم امنیتی قدرتمند در اروپا با مشارکت روسیه ، تحول جدیدی در روابط این دو همسایه ناسازگار به شمار می رود. چرا که اتحادیه اروپا و روسیه علاوه بر دشمنی در دوره جنگ سرد ، پس از فروپاشی شوروی نیز روابط مناسبی نداشته اند.
طی این سال ها ، اتحادیه اروپا همواره روسیه را به دخالت در امور داخلی کشورهای عضو متهم کرده است. روسیه نیز متقابلا نارضایتی خود را از گسترش اتحادیه اروپا به سمت شرق این قاره و قلمرو شوروی و همچنین همکاری با آمریکا در زمینه گسترش " ناتو " تا نزدیک مرزهای روسیه اعلام کرده است.
روابط روسیه و اتحادیه اروپا از سال 2014 در پی آغاز بحران در اوکراین که متعاقب آن روسیه شبه جزیره کریمه را به خاک خود ملحق کرد ، رو به وخامت گذاشته و اتحادیه اروپا با همکاری آمریکا به تحریم های روسیه مبادرت ورزیده است.
اکنون، آمریکا چه به طور یکجانبه و چه در قالب ناتو ، نیرو و جنگ افزار در نزدیکی مرزهای روسیه مستقر و روسیه نیز حضور نظامی خود را نزدیک مرزهای اروپا تقویت کرده است.
بر همین اساس ، وزیر خارجه آلمان روز گذشته گفته بود اعتماد شکننده بین روسیه و کشورهای اروپایی دچار شکاف قابل توجهی شده و مسابقه تسلیحاتی جدید در این قاره آغاز شده است. اشتاینمایر گفت: «امنیت اروپا در خطر است و مادامی که روابطمان با روسیه در مشکل باشد، نیاز به گفتوگوهای بیشتر و نه کمتر داریم.»
همان طور که رئیس کمیسیون اروپا گفته ، روسیه از مولفه های قدرت جهانی نظیر توانایی هسته ای و نظامی ، وسعت سرزمینی و پتانسیل بالقوه اقتصادی برخوردار است و ادامه تحریم و تهدید این کشور، به نفع اروپا نیست.
در واقع ، اتحادیه اروپا با کاهش تنش در روابط با روسیه ، تهدید علیه خود را کاهش می دهد و در سایه همکاری با این همسایه قدرتمند در صدد است ضمن پیشرفت اقتصادی ، به ایفای نقش موثر خود در معادلات بین المللی بپردازد.
به نظرمی رسد تمایل اروپا به گفتگو و همکاری با روسیه از نتایج انتخابات آمریکا تاثیر گرفته است. اتحادیه اروپا در دوره ریاست جمهوری اوباما در آمریکا ، در تحریم روسیه مشارکت کرده است.
با روی کارآمدن ترامپ و اظهارات وی مبنی بر عادی سازی روابط با روسیه ، اروپا نیز درصدد است روابط خود را با روسیه بهبود ببخشد تا قربانی همکاری واشنگتن – مسکو نشود.
بدیهی است روسیه نیز از همکاری با اروپا استقبال می کند، زیرا روسیه مایل است از طریق همکاری با اروپا ، این همسایه خود را از آمریکا دور نگه دارد و در معادلات اقتصادی ، سیاسی و امنیتی این قاره ایفای نقش کند.