تعویض پلاک، یکی از مهمترین مراحل نقل و انتقال خودرو است که خریدارن و فروشندگان را درگیر میکند. یکی از اهداف اصلی تغییر پلاک خودرو، دسترسی سریع به هویت و نشانی مالک وسیله نقلیه است. بدین منظور طرفین معامله باید مستندات و مدارک تعویض پلاک خودرو را آماده کنند و با مراجعه به مراکز مربوطه اقدامات لازم را انجام دهند.
تعویض پلاک خودرو قبل از شیوع ویروس کرونا به صورت حضوری بود و افرادی که قصد تعویض پلاک های خودروهای خود را داشتند باید به مراکز مربوط به تعویض پلاک مراجعه می کردند و چندین ساعت را برای تعویض پلاک ماشین خود سپری می کردند.
بعد از شیوع ویروس کرونا، برای کاهش مراجعات حضوری و کاهش ازدحام در مراکز تعویض پلاک، از مهرماه 1399 علاوه بر مراکز تعویض پلاک استان تهران، تمامی مراکز شماره گذاری و تعویض پلاک در سایر استانهای کشورمان نیز به سایت اینترنتی تعویض پلاک متصل شدهاند. راه اندازی سایت نوبت دهی تعویض پلاک باعث شد که افراد زمان کمتری را در مراکز تعویض پلاک معطل بمانند.
مراحل ثبت نام سامانه تعویض پلاک
1.برای نوبتگیری، ابتدا باید وارد سامانه اینترنتی نوبت دهی در nobatdehi.epolice.ir شوید.
2.در اولین مرحله و پیش از هر اقدامی، باید در سامانه تعویض پلاک ثبتنام کنید.
3.بر اساس انتخاب استان، شهر و نوع وسیله نقلیه، جستجوی مراکز انجام میشود و در ادامه، لیست تمامی مراکزی را که ظرفیت نوبتدهی را برای فک پلاک اینترنتی در شهر موردنظر دارند، نمایش داده میشود.
4.با انتخاب مرکز موردنظر، روز و ساعات قابل انتخاب برای مراجعه حضوری دیده میشود.
5.در مرحله آخر، با ثبت ﭘﻼک نصبشده ﻓﻌﻠﯽ، (پلاک ﻓﺮوﺷﻨﺪه) مدارک لازم برای فک پلاک مشاهده و با انتخاب دکمه ثبت، نوبتدهی اینترنتی انجام میشود.
مدارک لازم برای تعویض پلاک
مدارکی که فروشنده باید به همراه داشته باشد:
- اصل کارت ماشین
- اصل سند خودرو
- اصل سند مالکیت خودرو ( برگ سبز)
- اصل شناسنامه و کارت ملی صاحب خودرو (یا وکیل قانونی)
- برگه تسویه حساب خلافی و عوارض خودرو
- اصل بیمهنامههای خودرو ( ثالث و بدنه)
- اصل آخرین کارت معاینه فنی خودرو
- ارائه برگههای پرداخت بهای انتقال پلاک
مدارکی که خریدار خودرو باید به همراه داشته باشد:
- اصل شناسنامه و کارت ملی
- اصل و کپی مدارک احراز محل سکونت (اجارهنامه، سند منزل و …)
- حضور خریدار یا نماینده قانونی
در صورتی که فروشنده یا خریدار به هر دلیلی نتوانند با هم در مرکز تعویض پلاک حضور داشته باشند، با مراجعه به دفترخانه و تنظیم وکالت نامه جهت تعویض پلاک میتوانند به صورت وکالتی اقدام به تعویض کنند.
در این شرایط همچنین میتوان به تنظیم وکالتنامه فروش نیز اقدام کرد که در این صورت دیگر نیازی به حضور فروشنده در دفتر خانه نیست. البته باید در نظر داشته باشید که هزینه تنظیم این نوع وکالت بسیار بیشتر از وکالت تعویض پلاک است؛ بنابراین پیشنهاد میشود فقط وکالت نامه تعویض پلاک را تنظیم کنید.
جهت جلوگیری از هرگونه سواستفاده بهتر است فروشنده مهلت تعویض پلاک را در وکالتنامه درج کند؛ همچنین توصیه میشود حتیالامکان از فروش وکالتی و اعطای وکالت بلاعزل به خریدار خودداری کنید.
عدم مراجعه مساویست با باطل شدن نوبت
در حال حاضر، هر فرد تنها مجاز به انتخاب یک نوبت در مراکز مربوطه است و در صورت عدم مراجعه در روز و ساعت مقرر، نوبت متقاضی بهصورت خودکار باطل میشود.
در صورت عدم مراجعه متقاضی در نوبت ثبتشده جهت فک پلاک، رزرو و دریافت نوبت آتی برای وی با محدودیتهایی مواجه خواهد شد.
در صورت انصراف از مراجعه در تاریخ موردنظر، متقاضی باید پیش از سررسید مقرر، نسبت به لغو نوبت دریافتشده از طریق حساب کاربری خود در سامانه مربوطه اقدام کند. خریدار باید قبل از انجام رزرو و نوبتگیری، نسبت به تکمیل مدارک احراز محل سکونت خود (که در بخش قبلی به آنها اشاره شد) اطمینان حاصل کند.
هنگام مراجعه حضوری، اطلاعات ثبتشده در سامانه مربوطه، با شخص مراجعه مطابقت داده خواهد شد و تنها با ارائه مدارک هویتی متقاضی بههمراه خودرو با شماره پلاک ثبتشده، مجوز ورود به مرکز داده میشود.
نکات مهم در هنگام دریافت نوبت دهی تعویض پلاک
- در هنگام مراجعه مطمئن شوید که مدارک مورد نظر را به همراه دارید.
- در حال حاضر برای هر متقاضی امکان رزرو فقط یک نوبت در مراکز تعویض پلاک وجود دارد. جهت ارایه خدمت به سایر مراجعین، از رزرو نوبت تکراری خودداری فرمایید.
- حداقل ۱۰ دقیقه قبل از زمان رزرو شده در مرکز تعویض پلاک حضور یابید. با توجه به زمانبندی انجام شده جهت خدمت رسانی بهتر به سایر مراجعین به مراکز تعویض پلاک، در صورت عدم مراجعه به مرکز تعویض پلاک مربوطه در روز و ساعت مقرر، نوبت شما به صورت خودکار توسط سامانه باطل می شود.
- کلیه اطلاعات ثبت شده در سامانه، در هنگام ورود به مرکز تعویض پلاک کنترل می گردد و فقط به دارنده کد ملی یا وکیل قانونی و خودرو با شماره پلاک ثبت شده در نوبت، اجازه ورود داده می شود.
- برای متقاضیانی که رزرو نوبت انجام دهند اما در زمان مقرر به مرکز تعویض تعویض پلاک مراجعه ننمایند محدودیتهایی در رزرو نوبت های آتی ایجاد خواهد شد. بنابراین،در صورت انصراف از مراجعه به مراکز تعويض پلاک، به منظور استفاده از حداکثر ظرفيت مراکز و امکان ارائه خدمات به ساير متقاضيان، بلافاصله نوبت خود را ابطال و لغو نماييد.
- تلاشی برای اینکه پلاک فرد یا زوج داشته باشید نکنید. شماره پلاک کاملا اتفاقی و از اراده شما خارج است. علاوه بر این دیگر طرح ترافیک مبتنی بر روزهای زوج و فرد و پلاک خودرو اجرا نمی شود و داشتن پلاک زوج و فرد مزیتی برای مالک محسوب نمی شود.
- هزينه نقل و انتقال خودرو بر عهده فروشنده است.
- اگر به جاي مالك، وکیل او حاضر ميشود بايد علاوه بر شناسنامه و کارت ملی، وكالتنامه معتبري هم به همراه داشته باشد.
- تعویض پلاک نیازی به ارائه مفاصا حساب عوارض شهرداری ندارد. تسویه عوارض شهرداری هم در دفاتر اسناد رسمی و هنگام انتقال سند انجام میشود.
- خلافی خودرو را قبل از تعویض پلاک پرداخت نکرده اید، از طریق دستگاههای کارتخوان موجود در این مراکز پرداخت کنید و فیش آن را به متصدیان نشان دهید.
- اگر کارت ماشین مفقود شده، باید از مالک یا نماینده قانونی او تعهد گرفته شود.هزینه تعویض پلاک خودرو
هزینه تعویض پلاک در سال 99، با 160 هزار تومان افزایش نسبت به سال 98، 260 هزار تومان بوده که با استفاده از دستگاه کارتخوان پرداخت میشده است. در سال 1400، خودروها به دو دسته کمتر و بالاتر از 200 میلیون تومان تقسیم شدند و برای هر کدام از این دو دسته، هزینه جداگانهای تعیین شده است. خودروهای کمتر از 200 میلیون تومان برای تعویض پلاک باید 200 هزار تومان بپردازند، اما اگر قیمت خودرو موردنظر بالاتر از 200 میلیون تومان باشد، مالک آن باید 300 هزار تومان بپردازد.
هزینه تعویض پلاک در سال 1401
طبق لایحه بودجه سال 1401، نیروی انتظامی مکلف شده است تا از ابتدای سال جدید، مراحل نقل و انتقال مالکیت خودروها و موتورسیکلتها را به صورت برخط انجام دهد و مراجعه حضوری اشخاص فقط برای فک و نصب پلاک باشد. دولت همچنین پیشبینی کرده که تعویض پلاک، مبلغ 1000 میلیارد تومان درآمد را به دنبال خواهد داشت.
هزینه تولید، فک و نصب پلاک که به طور مستقیم توسط کارگزار یا پیمانکار وصول میشود، معادل 150 هزار تومان بوده و مبلغ 100 هزار تومان نیز برای عوارض دولتی، به حساب خزانه دولت واریز میشود. مبالغ ذکر شده برای تعویض پلاک موتورسیکلت، به 30 هزار تومان و 20 هزار تومان نیز برای عوارض دولتی، میرسد. هرگونه اخذ وجه دیگری، غیرقانونی محسوب میشود.
تعویض پلاک نامرغوب/ضرورت وجود پلاک
با اینکه پلیس راهور، طرح تعویض رایگان پلاکهای نامرغوب را در اوایل دهه 90 شمسی اجرا کرد، اما سرهنگ محمدی، رئیس مرکز شمارهگذاری پلیس، در آبانماه 1399 خبر داده که اگر هنوز هم برخی مالکان وسایل نقلیه، پلاک نامرغوب دارند یا پلاک آنها بر اثر تغییر رنگ (غیرعمدی) دچار نقص یا آسیب یا مخدوش شده است، میتوانند با مراجعه به مراکز تعویض پلاک، برای تعویض رایگان پلاک وسیله نقلیه خود اقدام کنند.
همچنین سرهنگ داوود قاسمیان، معاون عملیات ترافیکی پلیس راهور، بیان کرد که برای اجرای صحیح دستورالعمل شماره گذاری، هیچ خودرویی نباید بدون نصب پلاک فیزیکی، از کارخانه و یا مرکز تعویض پلاک، خارج شود. وی با اشاره به این که برخی از خودروسازان محصولات خود را به صورت محموله به شهرستانها میفرستند، افزود که ارسال خودروهای بدون پلاک (چه به صورت محموله و چه غیر از آن)، قاچاق و احتکار شمرده شده و برخورد قانونی با آن صورت میگیرد.
سمیرا اکبری
116