ایران پرس- در حاشیه اجلاس گروه هفت در کانادا، نخست وزیر این کشور به همراه رئیس جمهوری فرانسه اعلام کردند در برابر «حملات حمایت‌گرایانه» دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ایستادگی خواهند کرد.

به گزارش پایگاه‌خبری اسپوتنیک؛ امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، تصمیم ترامپ مبنی بر افزایش تعرفه‌های گمرکی بر فولاد و آلومینیوم، به بهانه «محافظت از امنیت ملی» را «خنده‌آور» توصیف کردند.

هر دو سیاست‌مدار بر این عقیده‌اند که کاخ سفید با افزایش تعرفه‌های گمرکی، که به میزان 10 درصد بر آلومینیوم و 25 درصد بر فولاد اعلام شده است، «بر اقتصاد خود آمریکا صدمه می‌زند.»

رئیس جمهوری فرانسه در سخنانش ضمن انتقاد از تصمیمات ترامپ، اعلام کرد که بازار کشورهای دیگر عضو در گروه هفت بسیار بزرگتر از بازار آمریکا است.

به وضوح مشخص است که گروه هفت دچار اختلافات ژئواستراتژیکی شده است که در زمان حضور روسیه در گروه 8 نیز مشاهده می‌شد.

اکنون وضعیت کشورهای عضو این گروه به گونه‌ای پیش رفته است که به احتمال زیاد آمریکا از آن خارج می‌شود و این گروه با شش عضو به کار خود ادامه می‌دهد. از سویی دیگر؛ "آنگلا مرکل"، صدر اعظم آلمان در سخنانی ابراز امیدواری کرده است که روسیه بار دیگر، با شرایطی خاص، به گروه باز گردد تا به نوعی پاسخی بر اقدامات یک‌جانبه آمریکا نیز باشد.

درحال حاضر اعضای مقابل آمریکا در گروه شش، تنها روسیه را برای تقابل در برابر تصمیمات واشنگتن در نظر گرفته‌اند و نامی از چین نبرده‌اند.

"برنو ل مایر" وزیر دارایی فرانسه نیز خاطرنشان کرد اقدامات یک‌جانبه ترامپ رو به افزایش است؛ این اقدامات وی از بیرون آمدن آمریکا از پیمان آب و هوایی پاریس آغاز شد و با خروج از توافق هسته‌ای با ایران و تحریم این کشور ادامه پیدا کرد. اکنون نیز اروپا مجبور است برای مقابله با اقداماتی که به تجارت جهانی صدمه می‌زند، مقابله کند.

در همین راستا و با اعلام بازگشت دوباره تحریم‌های آمریکا علیه ایران، بسیاری از شرکت‌های بین‌المللی، به ویژه شرکت‌های بزرگ اروپایی که در ایران فعالیت تجاری دارند، نگران جریمه‌هایی شدند که کاخ سفید برای این دست از شرکت‌ها در نظر گرفته است.

به همین سبب و با هدف آنکه شرکت‌های یاد شده بتوانند فعالیت خود را در ایران ادامه دهند و از این حیث متضرر نشوند، وزیران اقتصادی قدرت‌های اروپایی به آن‌ها اطمینان خاطر دادند که اجازه نخواهند داد تا آمریکا آن‌ها را جریمه کند. تاکنون نه "مایک پمپئو" وزیر امور خارجه آمریکا و نه "استیون منوچین"، وزیر خزانه‌داری این کشور، پاسخی برای اظهارات وزرای آلمان، فرانسه و بریتانیا ارائه نکرده‌اند.

آنچه که برای مذاکره کنندگان با آمریکا از پیش مشخص است، آن است که هیچ چیز پنهانی در مورد رفتار ترامپ با شرکای تجاری‌اش وجود ندارد؛ او همواره به دنبال آن است تا عقاید خودش را در قرار دادهای دو جانبه بر طرف مقابل تحمیل کند. نمونه بارز این اقدامات در معاهده‌های تجاری آمریکا با همسایگان تجاری و سنتی‌اش، یعنی مکزیک و کانادا قابل مشاهده است.

درخشش شانگهای

اتفاقاتی از این دست درحالی در غرب رخ می‌دهد که سازمان همکاری شانگهای با اتحاد بین اعضا، رو به جلو گام بر می‌دارد. پیش از برگزاری دور جدید مذاکرات کشورهای عضو گروه شانگهای در چین، "ولادمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه در مصاحبه‌ای اعلام کرد که با "شی جین پینک"، رئیس جمهور چین، همکاری‌های خوبی را آغاز کرده است. وی با جمله‌ای طعنه آمیز نسبت به ترامپ، اعلام کرد که "شی جین پینک" «یک شریک مطمئن است»، چرا که او به قرار دادهایی که کشورش امضاء کرده است، همواره پایبند است.

رئیس جمهوری روسیه همچنین خاطر نشان کرد که چین اولین شریک تجاری کشورش است. وی اعلام کرد که تبادلات تجاری به ارزش 87 میلیارد دلار در سال 2017 خود گواه این موضوع است. پوتین به علاوه از نقش و همکاری مستحکم چین و روسیه در گروه شانگهای سخن گفت و تاکید کرد که حضور قدرتمند این دو کشور در گروه شانگهای باعث شده است تا این سازمان توسعه و نفوذ گسترده ای در جهان داشته باشد.

پوتین در ادامه سخنانش و با اشاره به اختلافات موجود بین آمریکا و شرکای اروپایی خود گفت: «دونالد ترامپ، با اعمال تعرفه‌های گمرکی جدید، درس مهمی را به اروپایی‌‍ها داده است.»

رئیس جمهوری روسیه در کنفرانسی که چهار ساعت و نیم به طول انجامید، اعلام کرد که رهبران اروپایی هشدارهایش مبنی بر خطر اعتماد به آمریکا را نادیده گرفته بودند. امروز اروپایی‌ها تاوان زمانی را می‌دهند که بدون محدودیت از این کشور حمایت می‌کردند. پوتین معتقد است که افزایش تعرفه‌های فلزهای استراتژیک از سوی ترامپ در واقع نوعی تحریم علیه اروپا است.

"شی جین پینک" میزبان 18 امین نشست کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای است. این اجلاس در شهر "چینگ دائو"  واقع در استان "شاندونگ" در شرق چین برگزار می‌شود، استانی که به سبب وجود پایگاه نیروی دریایی چین در آنجا، شناخته شده نیز است.

انتخاب "چینگ دائو" برای برگزاری جلسات اتفاقی نبوده است. علاوه بر وجود پایگاه نظامی کشور چین در شهر بندری، مراکز مهم صنعتی و تولیدی این کشور نیز در آنجا فعال هستند. از جمله این مراکز می‌توان به گروه تولید لوازم خانگی حایر اشاره کرد که در این منطقه واقع شده است.

کارشناسان معتقدند که پس از ورود هندوستان (با حمایت روسیه) و پاکستان (با حمایت چین) به سازمان همکاری شانگهای، فعالیت‌های این گروه گام‌های رو به جلویی را در تحقق صلح و امنیت در منطقه برداشت. در نشست امسال نیز با توجه به اقدامات اخیر واشنگتن، سازمان همکاری  شانگهای می تواند جایگاه خوبی را در همکاری های جهانی و درون سازمانی به دست آورد.

گروه شانگهای «60 درصد جمعیت اوراسیا، تقریبا نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهد و بیش از 20 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را در اختیار دارد.» علاوه بر چهار کشوری که نام آن ها ذکر شد، قرقیزستان، ازبکستان، تاجیکستان و قزاقستان هم که همگی روزی عضو اتحاد جماهیر شوروی بودند، در این سازمان حضور دارند.

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که کشورهای عضو این سازمان به گونه‌ای انتخاب شده اند که احیای راه بزرگ ابریشم میسر شود. در واقع شانگهای و راه ابریشم به نوعی در همکاری با هم هستند.

لازم به ذکر است که در سال 2017 میزان تجارت چین با کشورهای عضو شانگهای با 19 درصد افزایش به رقم 218 میلیارد دلار رسید.

از 9 سال پیش تا کنون وضعیت گروه 7 رو به وخامت گذاشته است؛ علت اصلی در وضعیت اقتصادی و سیاست‌هایی است که اعضای آن، به استثنای آلمان پیش گرفته‌اند. آن چه مشخص است، آن است که با سیاست‌های حمایت گرایانه ترامپ وضعیت گروه 7 بدتر نیز می‌شود؛ این در حالی است که سازمان همکاری شانگهای بیش از پیش منسجم‌تر خواهد شد.

مترجم: محمد استادولی