درحالی که کشورهای عربی و منطقه خاورمیانه صحنه درگیری های داخلی و بحران های انسانی متعدد هستند، قضیه آوارگان مسلمان روهینگیایی، در کانون توجه شدید شهروندان عرب و مسلمان در کشورهای مختلف قرار گرفته است.

به گزارش روز چهارشنبه ایران پرس، پایگاه روزنامه اردنی الغد در گزارشی به وضعیت نابسامان آوارگان مسلمان روهینگیایی در میانمار و توجه شهروندان عرب، مسلمان و غیرمسلمان در مناطق مختلف به درد و رنج آنان و درعین حال سهل انگاری و بی توجهی حکام عرب و دولت های عربی به وضعیت آنان پرداخت.

براساس این گزارش، هردقیقه در شبکه های اجتماعی شاهد پیام هایی به زبان عربی هستیم با این مضمون که «من مسلمان هستم و با برادران مسلمانم در میانمار اعلام همبستگی می کنم» و «برای مسلمانان روهینگیا دعا کنید».

دراین میان، همواره تصاویری هولناک از کودکان کشته شده در میانمار و روستاهای به آتش کشیده شده به همراه درخواست هایی برای اعمال فشار بر سازمان ملل و دولت در شبکه های اجتماعی منتشر می شود.

به طور خلاصه می توان گفت، خشونتی که دولت میانمار در حق آوارگان مسلمان روهینگیایی مرتکب می شود، به کشته شدن بیش از هزار نفر و آواره شدن حدود 370 هزار نفر از آنان به کشور همسایه بنگلادش منجر شده و این مساله توجه مردم جوامع عرب را به خود جلب و موجی از حمایت و همبستگی و تحرک در دفاع از آوارگان روهینگیایی را درمیان آنان ایجاد کرده است.

به عنوان نمونه، در کشور اردن، تجمع های اعتراض آمیز، یکی مقابل مقر اصلی سازمان ملل در امان (پایتخت اردن) و دیگری در شهر صحرایی معان در جنوب اردن و واقع در فاصله 250 مایلی پایتخت این کشور برگزار شد.

اهمیت میانمار برای ملت های عربی 

درباره علل گسترش دامنه حمایت از آوارگان مسلمان روهینگیا با وجود بحران های متعدد انسانی در کشورهای عربی و منطقه، این سوال مطرح است که علت توجه به تنگنا و وضعیت سخت آوارگان مسلمان روهینگیایی در جهان عرب چیست؟

«عبد الخالق عبد الله» تحلیلگر سیاسی اماراتی و استاد علوم سیاسی در این باره گفت:

"هرچقدر با اقدامات خشونت بار بیشتری مواجه شویم، میزان همبستگی ما بیشتر می شود، ما هر روز با سیلی از گزارش ها دراین باره روبرو می شویم، همه اکنون بر این بحران ، تمرکز کرده اند و طبیعی است که ملت ها اعم از مسلمان و غیرمسلمان با آن ها ابراز همدردی کنند."

میزان فعالیت ها، تحرکات و حمایت از مسلمانان میانمار در مقایسه با حمایت و همبستگی که با ملت های یمن و عراق و سوریه می شود، بیشتر است.

تحلیلگران می گویند که میانمار، درمیان درگیری های منطقه ای، توانسته است بیشتر توجه جهان عرب را به خود جلب کند.

رسانه ها و نظام های عربی، درگیری ها در یمن، سوریه و عراق را از منظر سیاسی و طایفه ای به تصویر کشیده اند، اما این وضعیت درباره مسلمانان روهینگیا صدق نمی کند، زیرا قضیه روهینگیا رنگ وبوی طایفه ای و سیاسی که در منطقه حاکم است، به خود نگرفته است و به همین دلیل، همه عرب ها و مسلمانان صرف نظر از گرایش های سیاسی و طایفه ای از آن حمایت می کنند.

«عریب الرنتاوی» عضو مرکز مطالعات سیاسی قدس که مقر آن در امان است، گفت:

"به علت اختلافات طایفه ای و رسانه های تحت تاثیر و نفوذ دولت ها، ملت های منطقه درباره این درگیری ها شستشوی مغزی شده اند ولی این وضعیت در مورد مسلمانان روهینگیایی صدق نمی کند."

برخی از کشورهای عربی در دهه های گذشته شاهد درگیری ها و بحران های آوارگی بوده اند، اما تصاویر آوارگان روهینگیایی درحالیکه در گل و لای راه می روند و وسایلشان را به دوش می کشند، برای عرب ها مساله ای کاملاً عادی است.

این وضعیت به ویژه درباره فلسطینی ها واردنی که در زمینه اعلام اعتراض های خود در شبکه های اجتماعی بیشترین فعالیت را دارند، صدق می کند.

الرنتاوی دراین باره گفت، "فلسطینی ها بیش از هر ملت دیگری، معنی زندگی در اردوگاه ها و معنای آواره شدن از وطن را می دانند، و همین مساله را می توان درباره اردنی ها و دیگر ملت هایی که طعم آوارگی را چشیده اند، مثال زد، آن ها حافظه تاریخی قوی درباره بیرون رانده شدن از سرزمینشان و پاکسازی نژادی دارند و با دیدن تصاویر این بحران، به یاد درد و رنج های خود می افتند."

سهل انگاری دولت های عربی در قبال بحران میانمار

ناظران و تحلیلگران معتقدند، در حالیکه ملت های عرب به علت بحران میانمار، فعالیت های حمایتی و اعلام همبستگی خود را از سرگرفته اند، واکنش های دولت های عربی در بهترین حالت، با سهل انگاری و بی توجهی بسیار همراه بوده است.

نویسندگان برجسته جهان عرب که از شخصیت های تاثیرگذار در افکار عمومی و رسانه های عربی به شمار می روند، از دولت های عربی به خاطر ناکامی در ایفای نقش عمده در جلوگیری از ریخته شدن خون آوارگان مسلمان روهینگیایی انتقاد می کنند.

آنچه خشم شهروندان عرب را برانگیخت، کمک های مالی دولت های عربی به قربانیان طوفان هاروی در تگزاس آمریکا بود، در حالیکه به مسلمانان روهینگیا که قربانی خشونت هستند، حتی کمک ناچیز نکردند.

بعد از درخواست های همراه با خشم شهروندان عرب، برخی کشورهای عربی به ارسال کمک های فوری به آوارگان مسلمان روهینگیایی اقدام کردند.

جمعیت هلال احمر قطر، تیمی را برای تشکیل مطب های سیار به منظور کمک به آوارگان مسلمان روهینگیایی در بنگلادش فرستاد و همچنین مخزن های آب را برای آن ها ارسال کرد.

اما به باور تحلیلگران، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان  و قطر، می توانند نقش پررنگ تری دراین زمینه ایفا کنند.

عربستان که مبالغ میلیونی را برای زیرساخت های نفتی میانمار هزینه کرده واکنون درصدد استفاده از خط لوله نفتی است که از این کشور عبور می کند تا بیش از ده درصد از کمک های نفتی خود را به چین که بزرگ ترین حامی میانمار است، برساند.

به گفته تحلیلگران، ممکن است که قرار گرفتن کشورهای حوزه خلیج فارس در کنار قدرت هایی مانند چین به اضافه پاکستان و بنگلادش به عنوان همسایگان میانمار، بتواند به دیپلماسی توقف خشونت علیه آوارگان مسلمان روهینگیایی و بهبود شرایط آنان کمک کند.

به گفته شهروندان و فعالان، کشورهای حوزه خلیج فارس به عنوان کشورهای اسلامی ثروتمند و بانفوذ در جهان، باید از نفوذ خود برای توقف خونریزی در میانمار استفاده کنند.

عبد الخالق عبد الله تحلیلگر سیاسی اماراتی دراین باره گفت:

"کشورهای عربی باید با راه انداختن فراخوان هایی، سازمان ملل و مقامات کشورهای مختلف را برای توقف خشونت علیه آوارگان مسلمان روهینگیایی تحت فشار قرار دهند."

وی افزود ، امیدواریم که شاهد این تحرکات و پاسخ مناسب و مفید جامعه بین الملل به آن باشیم.

مترجم: کبری آقایی

116/110

بیشتر بخوانید:

نخست وزیر بنگلادش خواستار ایجاد مناطق امن برای مسلمانان روهینگیا شد

ادامه خشونت‌ها علیه مسلمانان روهینگیا/ ویدئو