ارتش ترکیه گردانی از نیروهای کماندو را از استان «تونجلی» ترکیه به ادلب گسیل کرده تا ایستهای بازرسی مستقر در این منطقه را بر اساس توافق نامه کاهش تنش تقویت کنند.
این اقدام ارتش ترکیه در حالی صورت گرفت که، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه پیش از عزیمت به نیویورک برای حضور در مجمع عمومی سالانه سازمان ملل، بر حل بحران تروریسم در منطقه بویژه در سوریه تاکید کرده بود.
این نخستین گام ترکیه بعد از توافق درباره ادلب است. این توافق مربوط به ایجاد منطقه عاری از سلاح و تحویل سلاحهای سنگین و نیمه سنگین از سوی گروههای تروریستی در ادلب است.
تحرکات جدید ارتش ترکیه در شرایطی صورت می گیرد که، پیش از این مقام های دولت آنکارا از آزاد سازی منطقه از دست گروه های تروریستی به بهانه های مختلف ممانعت به عمل می آوردند.
در این ارتباط، «مولود چاووش اوغلو» وزیر امورخارجه ترکیه، گفته است: "هدف کشورش ممانعت از عملیات نظامی برای آزادسازی ادلب در شمال غربی سوریه است."
«مولود چاووشاوغلو» اخیرا با متهم کردن دولت سوریه به هدف قرار دادن غیرنظامیان درادلب به بهانه وجود تروریستها، همچنین گفته بود: اکنون هدف آنکارا متوقف کردن حمله به ادلب است و آنکارا برای توقف عملیات ادلب در حال رایزنی با ایران و روسیه است.
سران ایران، روسیه و ترکیه در نشست اخیر در تهران، برعزم خود برای ادامۀ همکاری ها تا نابودی نهایی داعش، جبهة النصره و گروهها، تشکلها و موجودیتهای وابسته به القاعده یا داعش در سوریه که ازسوی شورای امنیت سازمان ملل شناسایی شدهاند تاکید کرده اند.
برغم امضای بیانیه تهران، چنین تصوری ایجاد شد که، مقام های ترکیه تلاش می کنند تا مواضع غرب در زمینه بازپس گیری استان ادلب را بر مواضع ایران و روسیه ترجیح دهند.
رایزنی ها برای پایان دادن به بحران سوریه همچنان ادامه دارد و قرار است در ماه جاری میلادی نیز، مقام های ایران، روسیه و ترکیه در حاشیه نشست سران کشورهای جهان در نیویورک دیدار کنند.
ادلب، آخرین پناهگاه تروریستها در خاک سوریه است.
در صورت وارد شدن ارتش سوریه به ادلب، تروریست ها دیگر امکان حضور در خاک سوریه را از دست خواهند داد و فضا برای این دسته از جنایتکارانی که تحت حمایت های برخی ازدولت های غربی و عربی بویژه آمریکا و پادشاهی سعودی هستند، ناامن خواهد شد. برای تروریست ها و حامیان آن ها، ایجاد فرصت از اهمیت زیادی برخوردار است و می تواند زمینه را برای انتقال آن ها از سوریه به افغانستان و یا جمهوری های آسیای مرکزی فراهم کند.
بدیهی است که، ایران و روسیه برای پیشگیری از تحقق این هدف، همه مساعی خود را به کار خواهند گرفت و انتظار می رود در پایان نشست نیویورک، نتایج مثبتی از پایان بحران سوریه مشخص شود.139/110
نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
بهانه تراشیهای ترکیه برای جلوگیری از اقدام ارتش سوریه در باز پسگیری ادلب/ تحلیل
عملیات آزادسازی ادلب؛ تاملی بر نگاه ویژه ترکیه/ تحلیل
چاووش اوغلو: هدف ترکیه توقف عملیات «ادلب» است