به گزارش ایران پرس، «لی کچیانگ» Li Keqiang دیروز جمعه در دیدار با عبدالله عبدالله رئیس شورای اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان در حاشیه شانزدهمین نشست سازمان همکاری شانگهای در سوچی روسیه از حمایت چین از فرآیند آشتی سیاسی و فراگیر مردم افغانستان خبر داد.
نخست وزیر چین افزود، گسترش همکاری چین و افغانستان درباره موضوعات اقتصادی و تجاری به فضایی امن و با ثبات نیاز دارد.
رئیس شورای اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان نیز ادامه مناسبات و روابط دوجانبه را در راستای منافع مشترک دو کشور مهم خواند.
عبدالله عبدالله تلاش های چین در زمینه تقویت روند آشتی در کابل و همچنین نقش مثبت این کشور در توسعه ساختار اقتصادی و تجاری را ستود.
چین، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان از اعضای دایم سازمان همکاری شانگهای به شمار می روند.
این سازمان همچنین دارای چهار عضو ناظر شامل ایران، افغانستان، بلاروس و مغولستان و شش شریک گفتگو شامل ارمنستان، آذربایجان، کامبوج، نپال، سریلانکا و ترکیه می شود.
افزایش روابط پکن و کابل، راهبرد چین در قبال افغانستان
سخنان نخست وزیر چین درباره آمادگی این کشور برای بازسازی افغانستان، در ادامه راهبردی است که پکن از سال های اخیر تاکنون در قبال این کشور اتخاذ کرده است.
درهمین راستا، چین سه سال پیش دولت چین نماینده ویژه ای درامور افغانستان منصوب کرد تا گسترش روابط پکن با کابل به طور ویژه پیگیری شود.
«سن یوشی» سفیر سابق چین درکابل و دهلی نو به عنوان نماینده ویژه چین در امور افغانستان منصوب شد تا بنا به اعلام وزارت خارجه چین زمینه های تقویت روابط پکن با دولت و احزاب افغانستان فراهم شود.
علاوه براین، چین تلاش کرد، مناسبات همه جانبه از جمله در بخش نظامی با افغانستان را از طریق صادارت تجهیزات نظامی به این کشور با توجه به نیازهای روز افزودن کابل توسعه دهد.
میزبانی نشست بین المللی درباره افغانستان نیز بخشی از تلاش پکن برای گسترش همکاری های سیاسی با کابل درسال های گذشته بوده است.
چین بنا به ملاحظات منطقه ای وبین المللی خواستار ایفای نقش بیشتردر تحولات افغانستان است و حضورپکن درنشست های چهار جانبه به همراه آمریکا ،پاکستان و افغانستان که پنجمین دور آن چندی پیش درمسقط عمان برگزار شد را باید درهمینه زمینه مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد.
باید توجه داشت که چین از کمک به برقراری ثبات و امنیت در افغانستان،روند صلح و بازسازی درصدد است تا ضمن اینکه مناطق مرزی خود با افغانستان را از ناامنی دور نگه دارد،حضور و نفوذ خود را در این کشور تقویت و گسترش دهد.
«روح الله عثمانی»، کارشناس مسایل آسیای شرقی در دانشگاه جان هاپکنز آمریکا می گوید:
"چین نگران گسترش تروریسم در منطقه ناشی از فعالیت گروه های افراطی در افغانستان است وبه همین دلیل تلاش دارد تا به دولت این کشور را در راستای مبارزه با تروریسیم و روند مصالحه با مخالفین مسلح کمک کند."
از نظر مقامات پکن، حضور در روند صلح، بازسازی و تامین امنیت افغانستان، زمینه تمایل بیشتر این کشور به توسعه روابط با چین را فراهم می کند که این مسئله می تواند به حضورگسترده تر این کشور در افغانستان منجر بشود.
چین نگران آن است که حضور آمریکا در افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم، ضمن فراهم کردن شرایط برای یکه تازی کاخ سفید در این کشور حتی دربلند مدت تهدیدات راهبردی برای چین از سوی آمریکا را به دنبال داشته باشد.
«اژدر کورتف» از کارشناسان مرکز مطالعات استراتژیک روسیه می گوید:
"در پس استراتژی جدید کاخ سفید در افغانستان هدف ویژه ای مبنی بر حذف و تضعیف چین نهفته است."
درمقابل دولت افغانستان هم ازحضور بیشتر چین در روند صلح، تامین امنیت وبازسازی در آن کشور استقبال می کند و آنرا جایگرینی مناسب برای قدرت های غربی می داند که به تعهدات خود در قبال کابل عمل نکرده اند.
البته استفاده از نفوذ چین برای اعمال فشار بر پاکستان برای تصحیح سیاست های این کشور در قبال افغانستان،هدف مهمی است که این کشور آن را دنبال می کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
134/116
بیشتر بخوانید:
ورود چین به صحنه تحولات افغانستان +ویدئو
واکنش چین به افزایش نیروی نظامی امریکا در افغانستان / تحلیل
واکنش چین به افزایش حضور نظامی آمریکا در افغانستان