روزنامه اینترنتی الاخبار امروز شنبه در گزارشی نوشت: کنفرانس سران کشورهای اسلامی که در استانبول برگزار شد، نتایجی بیشتر از نتایج جلسۀ وزرای امور خارجه عرب نداشت: سخنان بسیار درباره جنایات اسرائیل و دادن وعدۀ "مراجعه به سازمان ملل".
نکتۀ مهم در کنفرانس سران کشورهای اسلامی سخنان تُندتر ترکیه علیه عربستان سعودی بود.
هر چند قدس و غزه موضوع اصلی سخنان رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در کنفرانس استانبول بود ولی روی سخن وی با عربستان بود. این دومین کنفرانس سران کشورهای اسلامی در استانبول از 5 ماه پیش تاکنون بود.
اردوغان با استفاده از اعتراضات مربوط به اقدامات و اظهارات سازشکارانۀ عربستان با اسرائیل، تلویحاً به انتقاد از این گونه اقدامات و اظهارات پرداخت.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در راستای تأیید گام برداشتن عربستان به سوی تل آویو، پنجشنبه شب اعلام کرد: تحولات خوبی با عرب ها رخ داده است که افکار عمومی از این تحولات بی خبر است.
در حالی که تل آویو با چشم پوشی از اختلاف اخیر خود با آنکارا (اخراج کنسول اسرائیل از ترکیه درپی انتقال سفارت آمریکا به قدس و کشتار فلسطینی های غزه)، بر لزوم تداوم روابط دوجانبه پافشاری می کرد، اردوغان به انتقاد از تل آویو می پرداخت و از تحولات هفتۀ کنونی برای نشان دادن عدم صلاحیت عربستان برای "رهبری جهان اسلام" استفاده می کرد.
اردوغان دیروز کمی پیش از آغاز کنفرانس استانبول، در میان طرفداران خود گفت: قدس فقط یک شهر نیست، بلکه یک سمبل، آزمون و قبله است. اگر ما نتوانیم از قبلۀ اول خودمان دفاع کنیم، نمی توانیم به قبلۀ کنونی خودمان، مکه، با اطمینان نگاه کنیم.
این گفتۀ اردوغان اشارۀ تلویحی به ناتوانی عربستان در حمایت از اماکن اسلامی مقدس است.
اردوغان همچنین به مساله محاصرۀ قطر اشاره کرد و افزود: مسلمانان همانگونه که با همدیگر سختگیر هستند و با یکدیگر درگیرند، از جرأت و جسارت لازم در برخورد با دشمنان خود بی بهره اند.
مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه نیز پیش از کنفرانس استانبول در جمع وزرای امور خارجه کشورهای مشارکت کننده گفت: برخی از کشورهای سازمان همکاری اسلامی از مساله فلسطین حمایت نمی کنند.
اردوغان در کنفرانس استانبول توصیفات "راهزنی، توحش و تروریسم" را نثار اسرائیل کرد و نخست وزیرش نیز از کلمۀ "لعنتی" برای انتقاد از اسرائیل استفاده کرد.
این در حالی است که برخلاف انتقادات مقامات ترکیه از اسرائیل، صندوق بین المللی پول اعلام می کند که اسرائیل دهمین بازار کالاهای صادراتی ترکیه در سال 2017 بود به نحوی که اسرائیل در آن سال حدود 3 میلیارد و 400 میلیون دلار از محصولات و کالاهای ترکیه ای را خریداری کرد.
"موشه کحلون" وزیر دارایی اسرائیل هم دیروز در مصاحبه با "رادیو اسرائیل" در پاسخ به این پرسش که تل آویو می تواند روابطش با آنکارا را قطع کند یا نَه، گفت: این روابط برای دو طرف بسیار مهم است.
این امر نشان می دهد که کنفرانس استانبول که اردوغان سران کشورهای اسلامی را به مشارکت در آن دعوت کرد، کنفرانس "نمایش و خودنمایی" بود و نتایجی بیشتر و بهتر از نتایج اجلاس وزاری امور خارجه عرب در قاهره نداشت.
سخنان اردوغان یادآور قطعنامه ای است که ترکیه آخر دسامبر 2017 در مجمع عمومی سازمان ملل با موضوع "ممنوعیت ایجاد هر گونه تغییر در وضعیت حقوقی شهر اشغالی قدس" پیشنهاد داد.
ولی دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با نادیده گرفتن چنین قطعنامه ای، سرانجام سفارت کشورش را از تل آویو به قدس منتقل کرد.
در همین راستا، روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقاماتی عالی رتبه در دولت ترامپ نوشت: این عصبانیت ها (اعتراضات مربوط به تصمیم دولت آمریکا برای کشاندن اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین به پای میز مذاکرات "معاملۀ قرن") سرانجام فروکش خواهد کرد.
مترجم :مهدوی
112/140بیشتر بخوانید
مشارکت مسوولان مقاومت فلسطین در کنفرانس تهران از طریق ویدئو کنفرانس + ویدئو
بیانیه پایانی نشست استانبول ترکیه
برگزاری تظاهرات ضد صهیونیستی در استانبول
آغاز نشست فوقالعاده سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول ترکیه
گزارش: نشست فوق العاده سازمان همکاری اسلامی در استانبول با موضوع فلسطین
روحانی برای شرکت در نشست حمایت از فلسطین وارد استانبول شد