شینزو آبه که قرار است، امروز (پنجشنبه) با ولادیمیر پوتین در مسکو دیدار و گفتگو کند، پیش از ترک توکیو به مقصد روسیه گفت، ژاپن به دنبال حرکت رو به جلو در راستای امضای توافق صلح با روسیه (مربوط به جنگ جهانی دوم) و انجام فعالیت های اقتصادی مشترک با مسکو در جزایر کوریل است.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که بتواند گفتگوهای سازنده ای در خصوص کره شمالی و سوریه با پوتین داشته باشد.
تلاش مسکو و توکیو برای حل اختلافات
ابراز امیدواری نخست وزیر ژاپن درباره حل اختلافات با روسیه در گفتگوهای خود با پوتین، در شرایطی است که در ماه های اخیر مقامات دو کشور از رسیدن به توافق برای حل مناقشه های دو جانبه استقبال کرده اند.
درماه مارس گذشته وزیران خارجه و دفاع ژاپن و روسیه در توکیو ابراز امیدواری کردند که مذاکرات درباره جزایر مورد مناقشه میان دو کشور هرچه زودتر آغازشود.
از گفته های مقامات ارشد روسیه و ژاپن این گونه برداشت می شود که آنان بر خلاف گذشته، اراده جدی برای کاهش و حل اختلافات دو جانبه و حرکت در مسیر همکاری مشترک دارند.
به همین دلیل است که پس از سال ها مناقشه مسکو و توکیو درباره جزایر کوریل، در ماه های اخیر شینزو آبه درباره همکاری اقتصادی مشترک ژاپن و روسیه در این جزایر سخن گفته است.
این موضع گیری ها نشان می دهد که ژاپن بر خلاف گذشته که لزوم حل مسئله مالکیت بر جزایر کوریل با روسیه را مطرح می کرد، به این نتیجه رسیده که بجای تداوم این منازعه بی حاصل که همکاری های راهبردی دو کشور را هم تحت تاثیر قرار می دهد، همکاری اقتصادی مشترک در کوریل را جایگزین طرح تملک این جزایر کند.
فرصت های مسکو و توکیو در خصوص همکاری های دو جانبه
چنانچه روسیه و ژاپن به مدلی کاربردی برای همکاری مشترک اقتصادی در جزایر مورد مناقثشه کوریل دست یابند، ضمن آنکه مهمترین چالش و اختلاف تاریخی این دو کشور از مناسبات آنان برداشته می شود، فرصت های بسیاری برای مسکو و توکیو در خصوص همکاری های دو جانبه و بین المللی پدید می آید.
شاید به دلیل پدیداری چشم انداز حل اختلاف تاریخی درباره جزایر کوریل است که شینزو آبه در فضایی که اعتماد دو جانبه بین روسیه و ژاپن درحال تقویت است، تصمیم دارد، با پوتین علاوه بر مسائل دو جانبه، درباره سوریه و کره شمالی هم مذاکره کند.
البته برای ژاپن، مسئله کره شمالی بسیار بیشتر از سوریه دارای اهمیت است، زیرا توکیو فعالیت و آزمایش موشکی و هسته ای کره شمالی و تنش ها در شبه جزیره کره را تهدیدی برای خود می داند و تلاش می کند که از نقش روسیه برای متقاعد کردن دولت پیونگ یانگ برای توقف برنامه های خود در توسعه برنامه هسته ای و موشکی در جهت کاهش تنش و ایجاد ثبات در شبه جزیره کره استفاده کند.
اگر چه باید توجه داشت که حضور تنش زای آمریکا در شبه جزیره کره و مشارکت ژاپن در رزمایش های مشترک با آن کشور، عاملی مهمی در بی ثباتی امنیتی این منطقه محسوب می شود. 116/111
بیشتر بخوانید:
نشست وزیران خارجه و دفاع روسیه و ژاپن/تحلیل
تاکید ژاپن بر ادامه مذاکره با روسیه/تحلیل
روسیه - ژاپن ، معضل جزایر کوریل/تحلیل