مناتسکانیان با اشاره به حمایت ارمنستان از روند صلح قره باغ افزود، دولت ایروان منتظر پیامی ازسوی دولت «الهام علی اف» است که در آن، منافع و نگرانی های آن کشور و نگرانی های امنیتی مردم قره باغ کوهستانی درنظر گرفته شده باشد، اما مقامات باکو حاضر به فرستادن این پیام نیستند.
زهراب مناتسکانیان همچنین ارمنستان را ضامن امنیت قره باغ دانست و تصریح کرد، ایروان مردم قره باغ را به حال خود رها نمی کند، بلکه برنامه هایی برای توسعه این منطقه دارد.
اظهارات وزیر خارجه ارمنستان نشان می دهد که مواضع دولت ایروان درباره مناقشه قره باغ نه تنها تغییر نکرده است، بلکه همچنان برمواضع پیشین تاکید دارد.
برغم ادبیات متفاوت مقامات ارمنستان درباره راه های پایان دادن به مناقشه قره باغ که به دهه سوم تنش های دوکشور همسایه نزدیک می شود به نظر نمی رسد ارامنه تغییر موضع داده باشند.
به عنوان مثال «نیکول پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان در نشست اخیر مجمع سازمان ملل گفت: "کشورش در پی راه حلی است که برای مردم ارمنستان، مردم قره باغ و مردم جمهوری آذربایجان قابل قبول باشد."
برغم انتقادهای داخلی از این اظهارات نخست وزیر ارمنستان، مقام های دولت ایروان این اظهارات پاشینیان را تأیید و تاکیدی بر حمایت ارمنستان از روند صلح قره باغ قلمداد می کنند، اما دستیابی به این راه حل، چگونه امکان پذیر است؟
استفاده مقامات دولت ایروان از ادبیات متفاوت برای پایان دادن به مناقشه طولانی مدت قره باغ کوهستانی، درحالی است که ارامنه همواره از مقامات دولت باکو انتظار گذشت داشته اند. این موضوع حتی بارها از سوی روسای آمریکایی، روسی و فرانسوی مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا به مقام های بلندپایه دولت باکو ابراز شده است.
در این شرایط و با درنظر گرفتن برخی واقعیت ها درجامعه آذری و ارمنی، نباید ازبرخی حقایق گذشت و از دایره توجه خارج ساخت.
درحقیقت مرور واقعیت ها در انتظارات مقام های باکو و ایروان نشان می دهد که دستیابی جمهوری آذربایجان و ارمنستان به صلح دائمی بر سر مالکیت منطقه قره باغ کوهستانی، بسیار دور ازدسترس است.
در این زمینه، «آناهید شیرینیان» تحلیلگر و کارشناس برجسته ارمنی در گفت وگو با ایرنا، گفت: "طرفین متخاصم از امکان حل مناقشه قره باغ بسیار دور هستند، اما در مقابل و با خوشبینی زیاد می توان ازسرگیری همکاری های دوطرف وگام های هرچند کوچک را بهانه ای برای اعتمادسازی میان طرفین نگریست."
با توجه به این واقعیت ها، اظهارات مقام های بلندپایه آذری و ارمنی درباره دستیابی به صلح درباره مناقشه قره باغ را می توان تلاشی درجهت یارگیری هرچه بیشتر و کسب رضایت شرکای خارج از منطقه و جامعه جهانی قلمداد کرد.
به عبارت دیگر، سخنانی نظیر اظهارات اخیر وزیر خارجه ارمنستان، نه تنها به معنای دستیابی به صلح قره باغ نیست، بلکه نشان دهنده وخامت اوضاع در خطوط تماس است.
در مجموع، باید گفت، برغم نیازهای ضروری طرفین به منظور امضای توافق صلح، بعید به نظر می رسد توافقنامه صلح قره باغ کوهستانی، درکوتاه مدت و حتی میان مدت به امضا برسد.
نویسنده: محمدعلی طالبی
117/116
بیشتر بخوانید:
لاوروف: گفتگو برای حل مناقشه قره باغ در وضعیت بن بست است
ادامه اصرار ارمنستان به مشارکت ارامنه قره باغ درمذاکرات صلح/تحلیل
درخواست روسای مشترک گروه مینسک از طرفین مناقشه قره باغ/ تحلیل