درپی اعتراض وزارت امورخارجه ترکیه به آمریکا، "سردار قلیچ" سفیر ترکیه در واشنگتن نیز از روزنامه "واشنگتن پست" به علت انتشار مقاله "جمیل باییک" یکی ازسران حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.) انتقاد کرد.
سردار قلیچ با تاکید براین که آمریکا، ترکیه، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و اتحادیه اروپا، گروه پ ک ک را گروه تروریستی می دانند، گفت: واشنگتن پست با گشودن صفحه های خود به روی سران این گروه، شغل روزنامه نگاری را به ذلت کشیده است.
انتقاد سفیر ترکیه درآمریکا ازسیاست های حمایتی این کشور از کردهای منطقه، درحالی است که، وزارت امورخارجه ترکیه چهارشنبه شب گذشته از مصاحبه روزنامه آمریکایی واشنگتن پست با یکی ازسران حزب کارگران کردستان ترکیه (پ. ک. ک.) با هدف تبلیغ برای این حزب، انتقاد و آن را محکوم کرد.
وزارت امور خارجه ترکیه، انتشار این گفتگو را نقض جدی اصول پذیرفته شده از سوی جامعه بین الملل قلمداد کرده است.
باید گفت: رفتارهای آمریکا با اقتضائات آن چه که اتحاد استراتژیک با ترکیه خوانده می شود، همخوانی ندارد.
درهمین ارتباط، اندیشکده "نشنال اینترست" آمریکا طی مقاله ای نوشت: مساله حمایت آمریکا ازکردها ازعوامل اصلی دور شدن آنکارا از واشنگتن است.
دراین زمینه، "علی دمیرداش" استاد علوم سیاسی و کارشناس مشهور ترک درمقاله ای نوشته است:
آمریکا از ایجاد منطقه خودگردان و نیمه مستقل کردی در شمال سوریه حمایت می کند و کمک های زیادی دراختیار کردهای این منطقه قرار داده است.
این درحالی است که، ترکیه این مساله را تهدیدی برای امنیت ملی خود می داند و به همین دلیل به روسیه که نگرانی های امنیتی ترکیه را بهتر درک می کند، نزدیک تر شده است.
حمایت های مکرر "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا ازکردها و تهدیدهای وی علیه ترکیه، در عمل این واقعیت را اثبات می کند که، دولت آمریکا حاضر است به آسانی ترکیه را قربانی ارتباط واشنگتن با یک عامل غیردولتی کند.
درواقع، ارتباط آمریکا با کردهای سوریه بیشترین آسیب را به رابطه آمریکا و ترکیه وارد کرده است.
برغم گسترده تر شدن اختلاف های ترکیه و آمریکا، این حقیقت را نباید نادیده گرفت که، مساله کردها و حمایت های سیاسی، اقتصادی و مالی، رسانه ای و امور نظامی آمریکا از کردهای ترکیه و سوریه ازجمله مهمترین موضوعات مورد اختلاف دوکشور است.
این حمایت ها درحالی است که، در بسیاری مواقع، رهبران دولت آنکارا مدعی برقراری روابط استراتژیک با آمریکا هستند.
در مجموع، باید گفت: در حالی که دولتمردان آنکارا، مساله کردها را مهمترین مساله امنیت ملی ترکیه قلمداد می کنند، آمریکا به این موضوع کاملا" بی توجه است و مخالف آن رفتار می کند.
این مخالفت ممکن است عمدی یا سهوی باشد، با وجود این، تحرکات آمریکا در غرب آسیا با آن چه که منافع ملی ترکیه خوانده می شود، مطابقت ندارد و همین موضوع موجب شده است که، تعامل و همگرایی ترکیه با روسیه هرچه بیشتر شود.
درمقابل، روابط استراتژیک ترکیه با آمریکا به سمت واگرایی درحال حرکت است. 138/118
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتربخوانید:
استقرار نیروهای نظامی ترکیه در مرز سوریه/ تحلیل