ایران پرس- مشاور امنیت ملی افغانستان تاکید کرد، آمریکا نمی‌تواند به‌ نمایندگی از مردم افغانستان با طالبان مذاکره کند.

«حمدالله محب» از عملکرد آمریکا در مذاکرات به اصطلاح صلح با طالبان در قطر انتقاد کرد و گفت، مقامات آمریکایی تنها درباره مسائلی که به خودشان مربوط است باید مذاکره کنند؛ زیرا گروه طالبان و واشنگتن عاملان اصلی جنگ در افغانستان محسوب می‌شوند.

وی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی «طلوع» از عملکرد غلط «زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا در امورافغانستان در مذاکره با طالبان به‌نمایندگی از دولت و مردم این کشور هم انتقاد کرد. 

این برای اولین بار نیست که مشاور امنیت ملی افغانستان از سیاست های دولت آمریکا انتقاد کرده است.

انتقاد حمدالله محب به طرح تشکیل دولت موقت در افغانستان

چند ماه پیش هم حمدالله محب به طرح تشکیل دولت موقت در افغانستان که زلمای خلیلزاد آنرا مطرح کرده بود بشدت تاخت و آنرا در چارچوب سیاست کاخ سفید برای تضعیف دولت کابل ارزیابی کرد.   

محب در اظهاراتی روشنگرانه در جمع خبرنگاران در واشنگتن، طرح تشکیل دولت موقت در افغانستان را تلاشی برای تضعیف دولت این کشور و تحقق آرزوهای شخصی خلیلزاد دانست.

وحید مژده کارشناس مسائل سیاسی  با اشاره به این موضوع به خبرگزاری جمهور افغانستان گفته است: "پیشنهاد تشکیل دولت موقت در افغانستان را خلیلزاد به طالبان ارائه کرده و وی از این گروه خواسته تا فهرست نمایندگان خود برای حضور در دولت موقت را به آمریکا تحویل دهد."

البته سخنان تند مشاور امنیت ملی افغانستان درباره سناریو مرموزانه آمریکا برای تشکیل دولت موقت در آن کشور و در پی آن واکنش تند مقامات دولتی، نمایندگان مجالس و همچنین شخصیت های حزبی افغانستان موجب شد تا خلیلزاد در سفر به کابل درباره جزییات گفتگو با طالبان توضیحاتی را ارائه کند. تا پیش از آن دولت آمریکا از ارائه جزییات مذاکرات با طالبان درقطر خودداری می کرد.

اظهارات روشنگرانه حمد الله محب موجب شد تا آمریکا طرح تشکیل دولت موقت در افغانستان را به دلیل فشار افکار عمومی این کشور کنار بگذارد و حتی درباره لزوم ارائه جزییات گفتگوها با طالبان تا حدودی نرمش نشان دهد.

تلاش برای برکناری محب

انتقاد تازه  مشاور امنیت ملی افغانستان از سیاست آمریکا در پیگیری مذاکرات دو جانبه با طالبان پاسخی به فشارهای کاخ سفید بر دولت کابل برای محدود کردن محب و حتی به گفته برخی رسانه ها تلاش برای برکناری وی از این سمت است.

البته دولت آمریکا درواکنش به انتقادهای محب به سیاست های آمریکا و سخنان روشنگرانه وی در اقدامی مغایر با پروتکل های دیپلماتیک، ورود مشاور امنیت ملی  افغانستان به آن کشور را ممنوع کرد.

وحید مژده کارشناس مسائل سیاسی به خبرگزاری اسپوتنیک گفته است: "بدون تردید امریکایی‌ها بطور مستقیم نمی‌توانند از دولت افغانستان  بخواهند که مشاور امنیت ملی را برکنار کند، اما همین که امریکایی‌ها گفته‌اند که دیگر با آقای حمدالله محب کار نمی‌کنیم به طور غیرمستقیم به این اشاره می‌کند که حکومت کابل او را برکنارکند و شخص دیگری را بجای وی در این سمت بنشاند." 

با توجه به چنین شرایطی است که مشاور امنیت ملی افغانستان بدون توجه به فشارهای آمریکا برای برکناری وی، بر رویکرد خود در دفاع همه جانبه از منافع ملی کشورش در چارچوب عدم مداخله کاخ سفید در امور داخلی افغانستان به خصوص مذاکرات صلح با طالبان تاکید دارد.

البته درخواست وی از امریکا برای خودداری از مذاکره و توافق با طالبان بر سر مسائل افغانستان که تصمیم گیری درباره آن تنها در صلاحیت دولت این کشور است، نوعی مطالبه ملی است که سران گروه های سیاسی افغان نیز از ان حمایت می کنند.       

نویسنده:محمدرضا عسگری

133/118

بیشتر بخوانید:

توقف مذاکرات صلح آمریکا با طالبان در قطر/ تحلیل