"وانگ یی" Wang Yi در دیدار با "استف بلاک" Stef Blok وزیر خارجه هلند در حاشیه اجلاس وزرای خارجه گروه 20 در ژاپن، در اظهاراتی کمسابقه و صریح خاطرنشان کرد، آمریکا با یکجانبه گرایی و حمایتگرایی به ثباتزداترین عنصر جهان بدل شده است.
رئیس دستگاه دیپلماسی چین افزود، مقامات آمریکایی در مقابل پکن به اتهامات بی پایه و اساس و زورگویی روی آورده اند و هرکجای جهان که رفتهاند از چین بد گفتهاند، بدون آنکه شواهدی ارائه دهند.
"وانگ یی" با بیان اینکه هیچ قدرتی نمیتواند روند تاریخی رشد چین را متوقف کند، تاکید کرد، واشنگتن با در پیش گرفتن بازی "حاصل جمع صفر"، درمقابل پکن به جایی نخواهد رسید.
انتقاد تند وزیر خارجه چین از سیاست های یکجانبه گرایانه آمریکا در محیط بین المللی و بکارگیری راهبرد حمایت گرایانه از صنایع داخلی که وی از آن به عنوان منبع بی ثباتی در جهان یاد کرده است به ماهیت برنامه های خصمانه کاخ سفید ضد چین و کشورهای دیگر اشاره دارد که سبب بروز چالش در عرصه سیاست و اقتصاد جهان شده است.
سیاست های خصمانه آمریکا ضد چین در سال های اخیر به خصوص پس از روی کارآمدن "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آن کشور تشدید شده است.
"دونالد ترامپ" از مارس 2018 با اعمال تعرفه های جدید و غیر متعارف بر بخش عمده ای از صادرات کالا های چینی به آمریکا، عملا جنگ تجاری با پکن را کلید زده است که این مسئله بر اقتصاد چین اثرات منفی داشته است.
علاوه بر این، دولت آمریکا به دلیل رشد چشمگیر شرکت بزرگ مخابراتی هواوی چین که توانسته سهم بازار قابل توجهی در بازارهای رو به رشد و پرتقاضای لوازم و قطعات مخابراتی و ارتباطی در آمریکا و اروپا کسب کند، با متهم کردن این شرکت به جاسوسی از طریق فروش تولیدات خود سعی کرده تا مشتریان هواوی را از خرید محصولات و تجهیزات مخابراتی این شرکت منصرف کند.
در همین راستا، وزارت خزانه داری آمریکا چند ماه پیش با قرار دادن نام شرکت هواوی و 70 شرکت وابسته به آن در لیست سیاه خود زمینه دسترسی های این غول بزرگ ارائه دهنده خدمات ارتباطی و مخابراتی به بازارهای آمریکا را بشدت محدود کرد.
همچنین مقامات کاخ سفید با اعمال فشار بر کشورهای همپیمان خود در مناطق مختلف جهان قصد دارد تا مانع از همکاری آنها با شرکت هواوی بشود.
"خیری کوزان اوغلو" اقتصاددان دانشگاه التین باش ترکیه در گفت وگو با خبرگزاری اسپوتنیک درباره امید آمریکا به همراهی دیگر کشورها برای تحریم شرکت هواوی می گوید؛
"ژاپن و استرالیا متحدان آمریکا چندان گوش به فرمان کاخ سفید نیستند. بریتانیا در مسئله شرکت هواوی بر خلاف آمریکا عمل کرده است."
البته فشارهای آمریکا بر هواوی جنبه های مختلف سیاسی، اقتصادی و حقوقی دارد که بخشی از آن در قالب متهم کردن این شرکت به دور زدن تحریم های اعمال شده کاخ سفید علیه برخی کشورها مفهوم پیدا می کند.
فشارهای آمریکا علیه چین تنها به حوزه های اقتصادی و تجاری محدود نیست و آن کشور هر ساله با انتشار گزارش های واهی از آنچه نقض حقوق بشر در چین می نامد، قصد دارد موقعیت پکن در عرصه بین المللی را تضعیف کند.
آنچه که وزیر خارجه چین از آن به عنوان نقش بی ثبات کننده آمریکا در جهان یاد کرده است به سیاست های ماجراجویانه این کشور در مناطق مختلف جهان ارتباط دارد که درصدد است با ابزارهای مختلف ازجمله ایجاد بی ثباتی در کشورهای مخالف سیاست های کاخ سفید و یا درگیر کردن آنها با پدیده تروریسم، حکومت های وابسته در این کشورها مستقر کند.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117/118
بیشتر بخوانید:
چین: آمریکا با دخالتهایش به نظم بین المللی آسیب رسانده است