سفر نتانیاهو به چاد، کوتاه بود. وی 16 ساعت در هواپیما و تنها 7 ساعت در کشور چاد بود. این سفر در شرایطی انجام شد که روابط چاد با رژیم صهیونیستی پس از 46 سال به تازگی احیا شده است.
چاد از سال 1972 روابط خود را با اسرائیل قطع کرده بود، اما «ادریس دِبی Idriss Deby » نوامبر 2018 برای اولین بار به عنوان رئیس جمهوری چاد از فلسطین اشغالی دیدار کرده بود و اکنون دیدار کوتاه مدت نتانیاهو، پاسخی به سفر نوامبر گذشته رئیس جمهوری چاد است.
سوال این است که اهداف نتانیاهو از این سفر کوتاه مدت و همچنین اهداف چاد از احیای روابط با اسرائیل چیست؟
نخستین هدف نتانیاهو از این سفر، نفوذ در کشورهای آفریقایی است. پروسه عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به دلیل فشار افکار عمومی جهان عرب دچار وقفه شده و نتانیاهو درصدد است خروج اسرائیل از انزوا از طریق احیا یا بهبود روابط با کشورهای آفریقایی است.
بنیامین نتانیاهو پیش از سفر به چاد در فرودگاه «بن گوریون»، سفر به چاد را «انقلابی تاریخی» در روابط با کشورهای آفریقایی نامید و در این خصوص گفت این یک نفوذ تاریخی در آفریقا است که در چارچوب ارتباط با جهان اسلام و جهان عرب انجام می شود.
برداشت نتانیاهو این است که احیای روابط با چاد سبب احیا یا بهبود روابط با دیگر کشورهای آفریقایی نیز می شود.
چاد با یک میلیون و 284 هزار کیلومتر مربع مساحت و حدود 15 میلیون نفر جمعیت با کشورهای لیبی، سودان، آفریقای مرکزی، کامرون، نیجر و نیجریه مرز مشترک دارد.
دومین هدف نتانیاهو این است که از طریق نفوذ در آفریقا، آراء کشورهای آفریقایی را در مجامع بین المللی به خصوص در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به دست آورد و یا دست کم مانع رأی مثبت این کشورها به نفع فلسطین شود.
روزنامه اسرائیلی «جروزالم پست Jerusalem Post» در این خصوص نوشت: «54 کشور آفریقایی در سازمان ملل حضور دارند که اسرائیل از طریق بهبود روابط با این کشورها سعی دارد مانع رأی دادن این کشورها به نفع فلسطین در سازمان ملل شود.»
سومین هدف نتانیاهو از سفر کوتاه مدت به چاد، بهره برداری داخلی از این سفر است.
نتانیاهو به دلیل فروپاشی کابینه مجبور شد با برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در سرزمینهای اشغالی موافقت کند. قرار است این انتخابات در آوریل آینده برگزار شود.
این در حالی است که نتانیاهو هم به دلیل پرونده های فساد و هم به دلیل فروپاشی کابینه ائتلافی تحت شدیدترین فشارها در سرزمین های اشغالی قرار دارد.
بر این اساس، وی در صدد است از طریق گسترش روابط با کشورهایی نظیر چاد و یا عادی سازی روابط با برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، از فشار افکار عمومی و گروههای سیاسی علیه خود در آستانه برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی بکاهد.
به نظر می رسد مهمترین اهداف چاد از گسترش روابط با اسرائیل، به دست آوردن تسلیحات و همچنین نزدیکی به آمریکا باشد.
روزنامه اسرائیلی «جروزالم پست» در این خصوص نوشت: «چاد، کشوری فقیر و کم آب که با تروریستهای بوکوحرام نیز درگیر است از طریق گسترش روابط با تل آویو سعی دارد از دانش اسرائیل برای مقابله با کم آبی و از تسلیحات آن برای مبارزه با تروریسم و از نفوذ سیاسی آن برای نزدیکی به آمریکا بهره گیرد.»
چاد در حالی اهداف سه گانه ذکر شده را از احیای روابط با اسرائیل پیگیری می کند که از یک سو اسرائیل با تظاهرات جلیقه زردها در اعتراض به وضعیت اقتصادی مواجه است و توانایی لازم را برای حمایت اقتصادی از کشورهای دیگر از جمله چاد ندارد.
از سوی دیگر مبارزه با تروریسم بیش از آنکه به سلاح نیاز داشته باشد به تجربه نیاز دارد،در حالی که اسرائیل نه تنها چنین تجربه ای ندارد، بلکه از حامیان اصلی گروههای تروریستی است.
نویسنده: سید رضی عمادی
141/118
بیشتر بخوانید:
حمله بوکوحرام به پایگاه ارتش چاد
نتانیاهو: به زودی به کشورهای عربی سفر خواهم کرد