«محمد بن سلمان» در سفر به آمریکا اهداف چندگانه ای را پیگیری می کند.
وبسایت مجله «شورای آتلانتیک» در مطلبی در این خصوص نوشت:
"انتظار می رود دستورالعمل بن سلمان در ایالات متحده، منعکس کننده سیاست های گسترده و جاه طلبانه او باشد. او به احتمال زیاد موضوعات ژئوپولیتیکی و امنیت انرژی و سرمایه گذاری را مورد بحث قرار خواهد داد. همچنین اصلاحات اجتماعی و اقتصادی را که در پادشاهی سعودی آغاز شده است، مورد توجه قرار خواهد داد."
این نخستین سفر بن سلمان به آمریکا پس از انتصاب به سمت ولیعهد عربستان سعودی است.
محمد بن سلمان ژوئن 2017 در حالی به عنوان ولیعهد عربستان منصوب شد که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا در می 2016 به ریاض سفر کرده بود و شاهد تشریفات سنگین و پر هزینه محمد بن سلمان برای این سفر بود.
اکنون محمد بن سلمان در حالی نخستین سفر خود به آمریکا را پس از انتصاب به سمت ولیعهد سعودی انجام می دهد که در انتظار اتفاق بزرگ رسیدن به کرسی پادشاهی عربستان است.
محمد بن سلمان در مصاحبه با شبکه آمریکایی «سی بی اس» در این خصوص گفت:
"تنها مرگ می تواند مانع حکمرانی او بر کشورش شود."
محمد بن سلمان با سفر دو هفته ای به آمریکا سعی دارد با ریخت و پاش های سنگینی که انجام خواهد داد، پیش از آنکه مرگ به سراغ پدرش، ملک سلمان بیاید و رسیدن وی به تاج و تخت پادشاهی گرفتار اما و اگر شود، دولت دونالد ترامپ را متقاعد کند تا برای نخستین بار پادشاه جدید عربستان در زمان حیات پادشاه فعلی معرفی شود.
بدون شک، یکی از مهمترین دستور کارهای بن سلمان در واشنگتن، اهداف ژئوپلتیکی و جبهه گیری ضد ایرانی خواهد بود.
در این موضوع، دونالد ترامپ و برخی از اعضای تندرو کابینه وی از جمله «مایک پومپئو»، وزیر خارجه جدید نیز در کنار محمد بن سلمان حضور دارند.
ولیعهد سعودی نشان داد که ایران را نه رقیب بلکه حتی دشمن عربستان سعودی می داند و حتی به عادی سازی روابط با اسرائیل، دشمن سنتی جهان اسلام و کشورهای عربی، نیز برای دستیابی به اهداف ضد ایرانی اش روی آورده است.
بن سلمان گرفتار باتلاق یمن و شکست خورده در بحران سوریه
بن سلمان که در باتلاق یمن گرفتار شده، در بحران سوریه یک شکست خورده مطلق است و در لبنان نیز به اهداف خود ضد حزب الله دست پیدا نکرد، همه اینها را ناشی از راهبرد منطقه ای جمهوری اسلامی ایران می داند.
از این رو، وی در سفر اخیر به آمریکا با صرف هزینه های هنگفتی که احتمالاً در قالب خریدهای جدید تسلیحاتی خواهد بود، تلاش می کند دولت آمریکا را به اعمال فشار بیشتر علیه جمهوری اسلامی ایران از جمله محدودیت های موشکی یا حتی خروج از برجام متقاعد کند.
بن سلمان در حالی چنین هدفی را پیگیری می کند که اخیراً خبرهایی مبنی بر نفوذ امارات در کاخ سفید برای برکناری رکس تیلرسون از سمت وزیر خارجه آمریکا منتشر شد.
گفتگو درباره تنش با قطر و جنگ یمن و حتی انتخابات عراق و لبنان نیز از دیگر موضوعات ژئوپلتیکی است که بن سلمان در سفر دو هفته ای به واشنگتن به اندازه کافی زمان برای طرح آنها دارد.
تنش با قطر برای ولیعهد سعودی مهم تر از موضوعات دیگر است
«جیمز رینل James Reinl» در مطلبی که در «میدل ایست آی» منتشر کرد، نوشت، تنش با قطر برای ولیعهد سعودی مهم تر از موضوعات دیگر است زیرا کشور کوچک قطر موفق شد عربستان که مدعی رهبری جهان عرب است را با چالش جدی مواجه کند.
در واقع، قطر با مقاومت در مقابل فشارهای عربستان به نوعی رهبری این کشور در جهان عرب را نشانه گرفت و اکنون ولیعهد سعودی تلاش خواهد کرد از طرق کاخ سفید فشارها بر دوحه را افزایش دهد.
یکی دیگر از اهدافی که «ام بی اس» (محمد بن سلمان) در سفر به آمریکا پیگیری می کند، متقاعد کردن اعضای کنگره آمریکا برای لغو قانون موسوم به «جاستا» است.
قانون «عدالت علیه حامیان تروریسم» یا قانون «جاستا» که در سپتامبر 2016 توسط کنگره آمریکا تصویب شد به خانواده های قربانیان حملات یازدهم سپتامبر اجازه می دهد تا علیه عربستان اعلام شکایت و از این کشور غرامت دریافت کنند. روزنامه المصریون در تحلیلی در این خصوص، این قانون را همچون «خنجری از پشت» برای عربستان سعودی نامیده بود.
محمد بن سلمان حتی در سفر سال گذشته دونالد ترامپ به ریاض نیز تلاش زیادی انجام داده بود تا رئیس جمهوری آمریکا را برای لغو این قانون متقاعد کند، اما ترامپ از حامیان جاستا است. با این حال، ولیعهد سعودی در سفر فعلی نیز بار دیگر تلاش خواهد کرد دولت و کنگره آمریکا را برای لغو قانون جاستا متقاعد کند.
نویسنده: سیدرضی عمادی
133/111
بیشتر بخوانید:
محمد بن سلمان زیر سایه حمایت های ترامپ/تحلیل
محمد بن سلمان، مظهر دیکتاتوری نوین در عربستان/ تحلیل