روزنامه اینترنتی السفیر چاپ لبنان امروز شنبه در صفحه اصلی خود مقاله ای درباره بحران سوریه منتشر کرد و نوشت:
- وضعیت میدانی در سوریه
پس از پایان آتش بس حلب چه اتفاقی خواهد افتاد؟ و چه تغییراتی در صحنه سیاسی و میدانی سوریه رخ خواهد داد؟ آتش بس حلب که دمشق و مسکو اعلام کرده بودند ، دیروز ساعت هفت شب پایان یافت ولی هیچ فرد مسلح یا شهروند عادی از مناطق شرقی این شهر به جائی دیگر منتقل نشد و جبهه النصره (جبهه فتح الشام) در آن روز با گلوله های خمپاره و موشک های خود به مردم و حتی زخمیان هیچ فرصتی برای خروج از این مناطق را نداد و این حملات خمپاره ای و موشکی باعث زخمی شدن 2 نظامی روس در جاده کاستلو (شمال حلب) نیز شد.
گروه های مسلح هم دیروز آتش بس را نقض کردند و هم در چند روز پیش از آن مناطق غربی شهر حلب (تحت کنترل ارتش) را با خمپاره و موشک زیر آتش گرفتند و خودروهای بمب گذاری شده در این مناطق منفجر کردند که این حملات باعث کشته شدن صدها شهروند عادی و دهها نفر از اعضای گروه های مسلح شد.
هدف از اعلام آتش بس حلب که 10 ساعت طول کشید ، انتقال افراد مسلح داوطلب و شهروندان عادی از مناطق شرقی حلب (تحت کنترل گروه های تروریستی) از طریق 8 گذرگاه بود که 2 گذرگاه اصلی به نام جاده کاستلو و گذرگاه الخیر - المشارقه به خروج افراد مسلح اختصاص داده شده بود.
رامی عبدالرحمن مدیر مرکز موسوم به دیدبان حقوق بشر (وابسته به مخالفان سوری خارج نشین) اعلام کرد: هیچ کسی چه غیرنظامی چه فرد مسلح از مناطق شرقی شهر حلب خارج نشد و آرامش بر این شهر حاکم بود.
ولی خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) اعلام کرد که 7 موشک به سوی جاده کاستلو شلیک شد و خبرنگار شبکه " الاخباریه" در این حملات موشکی زخمی شد.
وزارت دفاع روسیه نیز اعلام کرد که دو نظامی روس در حمله افراد مسلح به جاده کاستلو زخمی شد و حدود 50 خبرنگار روس و غربی و عربی از طریق این جاده از مناطق شرقی حلب بیرون برده شدند و پوشش خبری اوضاع این مناطق موقتاً متوقف شده است.
یاسر الیوسف عضو دفتر سیاسی جنبش (گروه تروریستی) نور الدین الزنکی در واکنش به آتش بس حلب گفته بود : آتش بس برای ما اهمیتی ندارد و به روس ها و طرح های بی ارزش آنها اعتماد نداریم .
فادی اسماعیل یکی از مسئولان وزارت آشتی ملی سوریه در مصاحبه با رویترز گفت: ما انتظار داریم که افراد مسلح به مردم اجازه خروج بدهند ولی با توجه به شرایط کنونی این انتظار ما عملی نخواهد شد. جبهه فتح الشام (جبهه النصره) به هیچ کس اجازه خروج نمی دهد. ما با برخی از افراد مسلحی که داوطلب خروج هستند، در تماس هستیم ولی متأسفانه داوطلبی افراد مسلح برای خروج داوطلبی انفرادی است نَه جمعی.
اسماعیل در جواب این سؤال که اگر هیچ کسی از شرق حلب خارج نشود، چه اتفاقی خواهد افتاد گفت: بی شک اقدام نظامی پیش رو خواهد بود.
دیوید سوانسن David Swanson سخنگوی دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل متحد نیز گفت: سازمان ملل به هیچ وجه خود را درگیر خارج کردن مردم از شرق حلب نخواهد کرد.
سوانسن آتش بس حلب را "اقدام یکجانبه روسیه " توصیف کرد و گفت: انتقال بیماران از شرق حلب مستلزم همکاری همه طرف های درگیر است ولی این همکاری تحقق نیافت.
جسی شاهین، سخنگوی استفان دی میستورا فرستاده سازمان ملل به سوریه نیز اعلام کرد: تا زمانی که خروج مردم از شرق حلب داوطلبانه نباشد، سازمان ملل با خارج کردن آنها مخالفت خواهد کرد.
فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان نیز اعلام کرد: آتش بس اقدام نامناسبی بود زیرا فرصت کافی برای انتقال بیماران و مجروحین بسیار بدحال از مناطق شرقی حلب یا رساندن کمک های لازم به دست مردم این مناطق نداد.
داعش نیز اعلام کرد که پریروز یک بالگرد نظامی روس را در منطقه حویسیس در حومۀ شرقی حلب سرنگون کرد.
خبرگزاری روسیه هم اعلام کرد که یک بالگرد روس به صورت فوریتی در نزدیکی شهر تدمر سوریه به زمین نشست و پس از فرودآمدن در معرض تیراندازی قرار گرفت ولی خدمه اش بی هیچ آسیبی به مقر خود در پایگاه هوائی حمیمیم بازگشتند. مأموریت این بالگرد رساندن کمک های انسانی به روستائی در 40 کیلومتری شمال غرب شهر تدمر بود.
- وضعیت سیاسی در سوریه
دمیتری مدودف نخست وزیر روسیه درباره تجزیه و تقسیم سوریه به مناطقِ تحت تصرف تروریست ها و تبدیل شدن این کشور به لیبی دوم هشدار داد و اعلام کرد که مشارکت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در هر راه حلی باعث توقف جنگ خواهد شد.
مدودف در مصاحبه با تلویزیون دولتی چین گفت: مهمترین مساله اینست که آینده سوریه قابل پیش بینی باشد تا کشوری مستقل باشد و همچون لیبی به چند منطقۀ تحت تصرف تروریست ها تبدیل نشود. مدودف افزود: بحران سوریه راه حل نظامی ندارد. قدرت هائی که خواهان برقراری صلح در سوریه هستند، باید گرد یک میز بنشینند تا درباره آینده و نظام سیاسی سوریه توافق کنند.
نخست وزیر روسیه بر لزوم بقای بشار اسد در سمت ریاست جمهوری سوریه تأکید کرد و گفت: بشار اسد رئیس جمهوری قانونی سوریه است و به فعالیت خود ادامه می دهد و باید در هر راه حلی مشارکت داشته باشد و از هیچ مذاکره ای درباره آینده سوریه کنار گذاشته نشود.
مدودف گفت : "نزاع شدیدی" بین روسیه با آمریکا و کشورهای اروپائی درباره جدا کردن حساب "مخالفان میانه رو" از " تروریست ها " در سوریه آغاز شده است و همین امر دست یابی به توافقی درباره بحران سوریه را به تعویق انداخته است.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه هم اعلام کرد که آمریکا باید از اشتباه خود مبنی بر امکان "رام کردن" تروریست ها دست بکشد.
زاخارووا در مصاحبه با رادیو بین المللی چین گفت: شرکای آمریکائی ما دچار یک اشتباه هستند. اشتباه آنها اینست که معتقدند می توانند تروریست ها را رام کنند ولی این امر، نشدنی است. تروریست ها مثل مار هستند که اگر لحظه ای غفلت کنی، به تو نیش می زند و نمی توان با این حیوان بازی کرد.
زاخارووا گفت : ما به خوبی می دانیم که برخی از کشورهای غربی و منطقه ای امکانات مالی و تجهیزاتی خود را در اختیار جبهه النصره و دیگر گروه های تروریستی می گذارند ولی این گروه ها، تروریست هستند و نمی توان با آنها بازی کرد.
زاخارووا افزود: اقدامات آمریکائی ها از جمله امتناع آنها از سرکوب جبهه النصره به خوبی نشان می دهد که آنها از این گروه حمایت می کنند.
شیه شیائو یان Xie Xiaoyan فرستاده چین به سوریه نیز با درخواست از روسیه و آمریکا برای دست کشیدن از منافع ژئوپلتیک خود در سوریه با هدف حل بحران این کشور گفت : چین به تلاش های دیپلماتیک خود برای پایان دادن به جنگ در سوریه بیش از پیش ادامه خواهد داد.
وی در مصاحبه ای مطبوعاتی در پکن گفت: فقط ملت سوریه می تواند آینده این کشور را تعیین کند و " مخالفان " می توانند در این امر مشارکت کنند.
یان افزود: حل بحران سوریه مستلزم 4 اقدام " توقف درگیری ها ، آغاز مذاکرات، یافتن روشی برای رساندن کمک های انسانی و مبارزه با تروریسم" است. فرستاده چین به سوریه گفت: ما باید با تروریسم در هر جائی مبارزه کنیم خصوصاً گروه های تروریستی همچون داعش و جبهه النصره که نام آنها در لیست های سازمان ملل متحد گنجانده شده است.
یان افزود: چین آماده مبادله اطلاعات با کشورهای دخیل در بحران سوریه برای یافتن راه حلی برای این بحران و مبارزه با تروریسم است.