«حسنروحانی» روز شنبه در دیدار «سراجالدین مهرالدین» وزیر امور خارجه تاجیکستان در تهران با تاکید بر این نکته تصریح کرد: "ایران همواره خواستار ثبات، امنیت کامل، تعالی و پیشرفت تاجیکستان و تقویت روابط و همکاریهای فیمابین بوده است."
وزیر امور خارجه تاجیکستان پیش از دیدار با حسن روحانی با «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران نیز دیدار و گفتگو کرد.
گسترش و تعمیق روابط و همکاری های سیاسی، اقتصادی، همکاری های بین المللی و مقابله با افراط گرایی و تروریسم از محورهای اصلی گفت وگوهای مهرالدین در تهران بود.
سفر وزیر امور خارجه تاجیکستان به تهران را می بایست آغاز دور جدید مذاکرات دو کشور برای افزایش همکاریهای سیاسی واقتصادی دانست.
ایران از ظرفیت های مناسبی در زمینه های فنی و اجرای طرح های زیر ساختی برخوردار است. بخش قابل توجهی از این ظرفیت ها در بخش آب و برق وجود دارد.
در حال حاضر مطابق آمارها حدود 15 درصد ظرفیت کل نیروگاههای برق آبی دنیا در تاجیکستان واقع شده است که اگر این ظرفیت عملیاتی شود مطمئناً نقش مهمی در توسعه منطقه خواهد داشت.
در همین خصوص «رضا اردکانیان» وزیر نیرو در دیدار با سراجالدین مهرالدین، گفت: "ایران آمادگی دارد تا راه ترانزیت انرژی را در اختیار تاجیکستان قرار دهد."
در شرایط فعلی دو موضوع می تواند همکاری بین ایران و تاجیکستان را تقویت کند:
یکی از این دو موضوع همکاری اقتصادی است که در مذاکرات وزیر امور خارجه تاجیکستان در تهران مورد تاکید دو طرف قرار گرفت.
اما موضوع دوم حائز اهمیت، تقویت همکاری ها در زمینه مبارزه با تروریسم در منطقه است.
رییس جمهوری اسلامی ایران در همین خصوص در دیدار با وزیر امور خارجه تاجیکستان با اشاره به این نکته که تروریستها از عراق و سوریه خارج شدهاند، گفت: "اکنون نگرانی ازحضور تروریست ها در منطقه آسیای مرکزی و قفقاز وجود دارد."
سراج الدین مهرالدین نیز در این دیدار با بیان اینکه سیاست ایران در مبارزه با تروریسم و افراطگرایی در منطقه تأثیرات مثبت فراوانی به دنبال داشته است، تصریح کرد: "وجود گروههای تروریستی برای ملتهای منطقه بسیار خطرناک است و از این رو همه باید در مسیر مبارزه با تروریسم با یکدیگر تلاش و همکاری کنیم."
برغم وجود ظرفیت های متعدد برای همکاری و همگرایی؛ سطح روابط میان ایران و تاجیکستان با وضعیت مطلوب فاصله دارد. این موضوع به ویژه در سالهای اخیر سبب شده است که روابط تهران و دوشنبه دچار نوعی رکود و کم تحرکی شود.
از اینرو دیدار وزیر امورخارجه تاجیکستان از تهران را می توان در چارچوب راههای برونرفت از وضعیت موجود و رسیدن به سطح همگرایی های منطقه ای حائز اهمیت دانست.
«دیویدمیترانی» پژوهشگر انگلیسی در زمینه نظریه همگرایی معتقد است: "همکاریهای فنی و اقتصادی به طور خودکار زمینه را برای فراهم سازی فضای همکاری پدید می آورد."
وی در این باره متذکر می شود که اگرچه همکاریهای فنی یا اقتصادی لزوما نمی توانند به امنیت منجر شوند ولی پایه هایی را ایجاد می کنند که موجب موافقتهای امنیتی می گردد.
جمهوری اسلامی ایران نه فقط در خصوص تاجیکستان بلکه در مورد سایر کشورهای منطقه از جمله افغانستان نیز که دیگر کشور فارسی زبان است، همواره بدنبال صلح و امنیت و آرامش و توسعه بوده و با رویکردی مثبت در کمک به توسعه زیر ساخت ها در این دو کشور پیشگام بوده است.
این در حالیست که میان ایرانیان و تاجیکان پیوندهای دیرینه فرهنگی ، دینی و زبانی وجود دارد. این پیوندها در فراز و فرود تغییرات ژئوپلیتیک منطقه هیچگاه از میان نرفته است. از اینرو در یک ارزیابی جامع؛ دیدار و مذاکرات وزیر امور خارجه تاجیکستان در تهران را می توان در چارچوب رویکرد و نگاه مثبت دو کشور به همگرایی و همکاری های چند جانبه سیاسی و اقتصادی با تکیه بر مشترکات فرهنگی و دینی دو ملت ارزیابی کرد.
نویسنده: جمشید امین زاده
113/116
بیشتربخوانید:
روحانی: ایران میتواند امن ترین مسیر ترانزیتی برای کالاهای تاجیکستان باشد
وزیر خارجه تاجیکستان وارد تهران شد