رای دهندگان بریتانیایی در همهپرسی برگزیت که در 23 ژوئن 2016 برگزار شد، به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا رای دادند.
با توجه به مهلت دو ساله برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یعنی از مارس 2017 تا مارس 2019، بروکسل و لندن مذاکرات مفصل و پیچیدهای درباره مسائل مورد اختلاف و نیز چگونگی روابط در دوره پسابرگزیت داشتند که نهایتا به نتیجه رسید.
دراین راستا، شورای اروپا روز یکشنبه 25 نوامبر (چهارم آذماه) در نشست فوقالعاده خود توافق خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را تصویب کرد که نقطه عطف مهمی در این زمینه محسوب میشود.
سران 27 کشور اروپایی پس از دو سال مذاکرات فشرده میان بریتانیا و اتحادیه اروپا، با تائید توافقنامه برگزیت و بیانیه همکاریهای آینده میان دو طرف، یکی از گامهای اصلی اجرای برگزیت را برداشتند.
اکنون باید پارلمان بریتانیا و پارلمان اروپا این توافق را تصویب کنند. با این حال این اقدام مهم اتحادیه اروپا با واکنش منفی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا که از مدافعان برگزیت سخت شمرده میشود، قرار گرفته است.
ترامپ روز دوشنبه در اظهاراتی که آشکارا با هدف تضعیف این توافق و جلوگیری از تصویب آن در مجلس عوام بریتانیا ابراز شد، تصریح کرد: توافقنامهای که بر اساس آن به بریتانیا اجازه داده میشود تا اتحادیه اروپا را ترک کند، میتواند سبب سختتر شدن روابط تجاری لندن با واشنگتن شود.
از دیدگاه ترامپ اگرچه ممکن است توافق حاصل شده بین بروکسل و لندن توافق خوبی برای اتحادیه اروپا باشد، اما به گمان وی با این توافق در زمینه مبادلات تجاری بین بریتانیا و آمریکا اشکالات جدی به وجود خواهد آمد.
ترامپ ادعا میکند که با این توافق، لندن قادر به تجارت به واشنگتن نخواهد بود.
درواقع ترامپ مستقیما نمایندگان مجلس عوام بریتانیا را تهدید کرد که در صورت تصویب توافق اتحادیه اروپا و بریتانیا درباره برگزیت، باید مساله گسترش روابط تجاری و اقتصادی بریتانیا و آمریکا را که امید زیادی درباره آن در دولت محافظهکار «ترزا می» وجود دارد، فراموش کنند. این تهدیدی آشکار از سوی واشنگتن علیه لندن و دخالت مستقیم در امور داخلی بریتانیا محسوب میشود.
این موضع ترامپ سبب تقویت موضع هواداران برگزیت سخت یعنی مدافعان خروج کامل بریتانیا از اتحادیهاروپا و قطع کامل روابط با آن خواهد شد و در عین حال، به مثابه ایجاد مانع بزرگی در مسیر تصویب توافق بروکسل و لندن شمرده میشود.
البته دولت بریتانیا، تفسیر ترامپ از توافق برگزیت را زیر سئوال برده و آن را رد کرده است.
سخنگوی دفتر ترزا می در واکنش به اظهارات ترامپ، گفت: توافقی که با اتحادیه اروپا نهایی شده است به بریتانیا اجازه خواهد داد تا با همه کشورهای جهان از جمله آمریکا توافق تجاری امضاء کند.
بر اساس توافقی که روز یکشنبه بین بریتانیا و اتحادیه اروپا نهایی شد، لندن در آخر مارس 2019 از این اتحادیه خارج خواهد شد، اما روابط نزدیک تجاری خود را با بروکسل حفظ خواهد کرد.
با این حال، ترزا می با چالش جدی برای جلب حمایت نمایندگان مجلس عوام ازاین توافق روبهرو است.
بدین ترتیب درحالی که نخست وزیر بریتانیا تلاش گستردهای برای پاسخ به انتقادات و دفاع از توافق بریتانیا و اتحادیه اروپا انجام میدهد، اما با اظهارات مداخلهگرایانه ترامپ، اوضاع به نفع آن دسته از نمایندگان حزب محافظه کار که مدافع برگزیت سخت و مخالف توافق کنونی بین لندن و بروکسل هستند تغییر پیدا کرده است. ضمن اینکه حزب کارگر به عنوان حزب مخالف نیز اعلام کرده که نمایندگان این حزب در مجلس عوام از این توافق حمایت نخواهند کرد.
بدین ترتیب اوضاع برای ترزا می بسیار سخت تر از قبل شده و امید وی برای تصویب توافق بریتانیا با اتحادیه اروپا کم رنگتر خواهدشد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
حمایت نهادهای اروپایی از جدایی لندن و بروکسل
نشست بروکسل؛ موافقت با شرایط برگزیتی بریتانیا
ادامه اختلافات بین لندن و بروکسل با وجود تصویب توافق «برگزیت»