دونالد ترامپ رییس جمهوری امریکا، 12 ژانویه تعلیق تحریمهای هستهای ایران را تمدید کرد، اما شروطی از جمله تغییر برخی مفاد برجام، دسترسی به سایت های نظامی و تحریم موشکی ایران را برای ماندن در برجام اعلام کرد و گفت: اگر کنگره و اروپا این شروط را محقق نکنند، از برجام خارج خواهد شد.
امتیاز دادن اروپایی ها به دونالد ترامپ
حالا برخی رسانه ها می گویند که اروپایی ها در پاسخ به تهدید ترامپ، به دنبال امتیاز دادن به وی و افزایش فشار بر ایران هستند. این موضوع واکنش مقام های ایران را در پی داشته است.
«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران ایده برخی اروپایی ها برای امتیاز دادن به «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا برای نگه داشتن آمریکا در برجام را ایده ای کاملا غلط دانست و خاطرنشان کرد:
«این ایده حتما نتیجه معکوس خواهد داشت.»
هفته نامه آلمانی اشپیگل در همین خصوص در شماره اخیر خود از تلاش آلمان به همراه انگلیس و فرانسه برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران به بهانه راضی کردن آمریکا و باقی ماندن این کشور در برجام خبر داد.
قطع نظر از میزان صحت این گزارش مسئله ای که جلب توجه می کند، اشاراتی است که برخی مقام های اتحادیه اروپا به موضوع موشکی ایران دارند.
«فدریکا موگرینی» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوامبر سال گذشته در یادداشتی در روزنامه واشنگتن پست نوشت: «مذاکره مجدد برجام گزینه اتحادیه اروپا نیست، اما تاکید کرد؛اتحادیه اروپا درباره وضعیت منطقه و برنامه موشک بالستیک ایران نگرانی های مشترک با آمریکا دارد.»
همین مضمون را اندیشکده آمریکایی «دفاع از دموکراسی» در تحلیلی رمز گشایی کرده و ضمن بررسی گزینه های احتمالی امریکا در قبال برجام می نویسد:
«سرمایه گذاری اروپایی ها در ایران تا امروز بیشتر یک آرزو بوده تا واقعیت؛ بانک های اروپایی هنوز تمایل چندانی برای انجام مبادلات مالی با ایران ندارند. کاهش اشتهای تجاری اروپا برای همکاری با ایران، کار سختی برای کاخ سفید نیست.»
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی چندی قبل دربیاناتی در توصیه ای خطاب به اروپایی ها تأکید کردند: «اروپایی ها باید مقابل اقدامات دولت امریکا از جمله نقض برجام همچون تحریم هایی که انتظار دارند از کنگره بیرون بیاید بایستند و از هم صدایی با امریکایی ها در مسائلی نظیر قدرت دفاعی ایران و حضور ایران در منطقه بپرهیزند چرا که ما مطلقاً هم آوازی اروپایی ها با زورگویی های امریکا را قبول نمی کنیم.»
اکنون به نظر می رسد، اتحادیه اروپا راه میانبر را درپیش گرفته است تا بتواند با سیاست یک تیر و دو نشان هم برجام و منافع اقتصادی-سیاسی حاصله از آن را حفظ کند و هم از مخالفت صد درصدی با امریکا پرهیز کند.
مقام های بروکسل قصد دارند، گزینه های خود را در این زمینه به دولت آمریکا ارائه کنند. چنین ایده ای به معنای باج دادن به امریکا است که قطعا" نتیجه ای معکوس خواهد داشت.
نویسنده: جمشید امین زاده
111/135
بیشتر بخوانید:
سفیر ایران در هلند: آمریکا در جهت تضعیف برجام حرکت می کند/ اروپا اجازه اختلال در روند اجرای برجام را ندهد
گفتگوی تلفنی رئیس جمهور فرانسه با ترامپ/ ماکرون: همه طرف ها باید به برجام پایبند باشند
سالگرد نامه نخست رهبر انقلاب اسلامی به جوانان اروپا و آمریکایشمالی، سیری در اندیشه ای روشنی بخش/ تحلیل