ایران پرس - رییس جمهوری ترکیه و «مقتدی صدر»، رییس جریان صدر و رییس «ائتلاف سائرون» که در انتخابات پارلمانی عراق پیروز شد، در گفتگوی تلفنی روابط دوجانبه و مسائل منطقه را بررسی کردند.

«رجب طیب اردوغان» در این گفتگوی تلفنی با اشاره به اظهارات سران ترکمان های عراق درباره برخی تخلفات در انتخابات منطقه کرکوک در شمال عراق، خواستار حمایت مقتدی صدر برای رسیدگی به این مساله شد.

مقتدی صدر نیز در این گفتگوی تلفنی بر محافظت از حقوق ترکمان های عراق تاکید کرد.

چهارمین دوره انتخابات پارلمانی عراق بعد از سقوط رژیم بعث عراق به ریاست صدام دیکتاتور معدوم عراق، روز 12 می 2018 میلادی با حضور حدود 11 میلیون عراقی و با مشارکت بیش از 44 درصد برگزار شد. در انتخابات پارلمانی عراق، ائتلاف موسوم به «سائرون» 54 کرسی و النصر 43 کرسی پارلمان را از مجموع 329 کرسی کسب کردند.

گفتگوی تلفنی رئیس جمهوری ترکیه با یک جریان پیروز در انتخابات اخیر عراق درحالی است که به نظر می رسد، دولت ترکیه همچنان به بخش هایی از اراضی عراق بویژه مناطق کُردنشین و ترکمن نشین این کشور چشمداشت دارد. 

حضور نظامی ترکیه در عراق نشان دهنده تناقض حرف و عمل ترکیه در روابط با این کشور همسایه است

با وجود این، در گفتگوی تلفنی اردوغان و مقتدی صدر، موضوع اشغال اراضی عراق توسط ترکیه مطرح و بررسی نشد.

این امر نشان می دهد که طرفین تمایلی به مرور گذشته ندارند، اما تلاش می کنند برای آینده گام هایی بردارند. واقعیت آن است که دولت ترکیه قصد ندارد از منافع خود در عراق چشم پوشی کند. به همین دلیل، حضور ترکیه در عراق، موضوعی نیست که در کوتاه مدت برای آن پاسخ منطقی یافت.

در این ارتباط، دکتر «حقی اویغور» معاون رئیس مرکز مطالعات ایران در آنکارا در یک مقاله درباره دوره جدید سیاست خارجی ترکیه، نوشت:

"دولت ترکیه دریافته است که همانند روند اشغال عراق و پس از آن جنگ داخلی سوریه چنانچه نسبت به گسترش گروه های تروریستی در منطقه و تحولات بی تفاوت باشد، نه تنها منافعش به خطر می افتد، بلکه همانند حملات تروریستی ماه های اخیر و کودتای نافرجام سال 2016 میلادی، شاهد تبعات تلخ آن در درون مرزهای خود نیز خواهد بود".

در عین حال، باید گفت: گفتگوی تلفنی رئیس جمهوری ترکیه با یک جریان پیروز در انتخابات پارلمانی عراق همچنین نشان می دهد که دولت ترکیه برای حضور درازمدت در عراق برنامه دارد. با وجود این، دولت آنکارا این حقیقت را دریافته است که بدون حفظ و تامین منافع دولت های ذینفع، امکان تامین منافع ترکیه در عراق وجود نخواهد داشت.    

در مجموع باید گفت: دولت ترکیه برغم وارد شدن در مسائل داخلی سوریه، همچنان به بخشی از اراضی عراق چشمداشت دارد و با گفتگو با طرف های پیروز، در واقع، تلاش می کند این هدف خود را محقق سازد.  

نویسنده: محمد علی طالبی 

137/116

بیشتر بخوانید:

انتقاد رییس حزب سعادت ترکیه از سیاست خارجی اردوغان /تحلیل

اذعان اردوغان به موفقیت عملیات عفرین؛ از حرف تا عمل/ تحلیل

آخرین نتایج انتخابات عراق؛ پیشتازی ائتلاف‌های «سائرون»، «الفتح» و «النصر» + ویدئو

پاسخ هادی العامری به اردوغان، الحشد الشعبی، نیرویی موثر در مبارزه با داعش است/ تحلیل

 

حضور نظامی ترکیه در عراق نشان دهنده تناقض حرف و عمل ترکیه در روابط با این کشور همسایه است