این نشست با حضور وزرای امور خارجه اسپانیا، ایتالیا، پرتغال، مالت، لیبی، الجزایر، تونس و موریتانی و به ریاست "ژان مارک اِرو" وزیر امور خارجه فرانسه و "صلاح الدین مزوار" همتای مغربی او برگزار شد.
مبارزه با داعش، افراط گرایی و حل موضوع پناهندگان دیگر محورهای مورد گفت و گو در این نشست بود.
حضور گروه تروریستی داعش در بسیاری از کشورهای این حوزه به ویژه لیبی و بحران سیاسی این کشور باعث شده کشورهای منطقه بیش از پیش از این روند نگران و در تلاش برای یافتن راهکارهایی در قالب همکاری برای مبارزه با داعش و کمک به حل بحران لیبی باشند.
در حالی که با تشکیل دولت وحدت ملی لیبی و اقدامات چند ماه گذشته به ویژه در مبارزه با داعش در این کشور امید به بهبود شرایط می رفت اما شدت گرفتن اختلافات سیاسی بار دیگر تنش را در لیبی و کشور های اطراف آن بالا برده است.
اگر چه شرکت کنندگان در این نشست رسما اعلام کردند که دولت وحدت ملی لیبی را به رسمیت می شناسند اما برای بررسی بیشتر شرایط و کمک به حل آن قرار شد نشستی در تونس برگزار شود.
موضوع پناهجویان و مهاجران همچنان معضل جدی برای کشورهای این منطقه است.
امسال بسیاری از کشورهای شرق اروپا مرزهایشان را به روی پناهجویان بستند و اتحادیه اروپا نیز با آنکارا توافق کرد که ترکیه در ازای دریافت پول، از پناهجویان در خاک خود میزبانی کند و مانع از ورودشان به این اتحادیه شود.
اتحادیه اروپا همچنین چندی پیش با افغانستان توافق کرد، آن دسته از پناهجویان افغان را که صلاحیتشان برای پناهندگی در اروپا رد می شود، به خرج این اتحادیه به کشورشان بازگرداند.
کشورهای اروپایی قصد دارند قراردادهای مشابهی را با دیگر کشورهای مبدا پناهجویان امضا کنند، با این حال مهاجرت ها ادامه دارد.
علاوه بر پناهجویان که به دلیل جنگ و خشونت راهی کشورهای اروپایی شده اند، بسیاری از مهاجران از کشورهای آفریقایی نیز به دلیل شرایط بد اقتصادی، بیکاری، تنش ها و خشونت های سیاسی، خواهان سکونت و کار در کشورهای اروپایی هستند، این در حالی است که برخی از کشورهای این منطقه چون اسپانیا، ایتالیا و پرتغال خود نیز با بحران های عظیم اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند.
وزیران امور خارجه کشورهای غرب دریای مدیترانه در این نشست در صدد یافتن راهکارهای مشترک برای غلبه بر این مشکل برآمده اند.
موضوع قاچاق انسان و اسلحه معضل دیگری است که کشورهای این منطقه با آن مواجه هستند.
سواحل ناامن لیبی اکنون به گذرگاهی برای فعالیت باندهای قاچاق انسان و اسلحه تبدیل شده است.
سازمان بین المللی مهاجرت در تازه ترین گزارش خود، از جان باختن بیش از 5 هزار پناهجو در سراسر جهان از اوایل سال جاری تاکنون خبر داد که از این میان، 3 هزار و 930 نفر در هنگام گذر از دریای مدیترانه جان خود را از دست دادند.
این گزارش ها در حالی است که این روند همچنان نیز ادامه دارد و علیرغم اقدامات صورت گرفته هنوز افراد بسیاری برای رسیدن به اروپا از سواحل پر خطر لیبی می گذرند.
تلاش برای مبارزه با افراط گرایی محور دیگر نشست وزرای امور خارجه کشورهای غرب دریای مدیترانه اعلام شده است.
نا امنی و بی ثباتی در بسیاری از کشورهای این منطقه از جمله لیبی سبب شده که افراط گرایان با استفاده از خاک این کشورها، به منطقه نفوذ پیدا کنند.
حملات تروریستی در برخی کشورهای اروپایی چون فرانسه این موضوع را به محوری اساسی برای کشورهای منطقه و تلاش جمعی برای مقابله با آن تبدیل کرده است.
اگر چه در نشست وزرای خارجه این منطقه این معضلات بررسی شد اما به نظر می رسد راهکار نهایی افزایش همکاری های منطقه ای برای پایان دادن به این معضلات در راستای برقراری امنیت، کمک به بهبود شرایط اقتصادی و توقف سیاست های مداخله جویانه در منطقه از سوی کشورهایی غربی است.