ایران پرس- پس از بی‌نتیجه ماندن شش دور گفت‌وگوهای مستقیم آمریکا و گروه طالبان، واشنگتن در تلاش است برای رفع این ناکامی‌ها مشارکت روسیه و چین را در این روند جلب کند.

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در ویدئو کنفرانسی به خبرنگاران گفت: "واشنگتن از نقش مثبت روسیه و چین در روند صلح افغانستان استقبال می‌کند."

این مقام آمریکایی افزود: "«زلمی خلیلزاد» نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان تاکنون دوبار با مقامات روسی و چینی دیدار کرده است و طرفین با یکدیگر بیانیه سه‌جانبه‌ای را درباره حمایت از روند صلح افغانستان منتشر کردند."

اخیرا درپایان نشست سه‌جانبه نمایندگان روسیه، چین و آمریکا در مسکو، این سه کشور از طالبان خواستند تا گفت‌وگوهای صلح با دولت افغانستان را آغاز کنند.

شکست یکجانبه گرایی واشنگتن در قبال افغانستان

برنامه آمریکا برای استفاده از ظرفیت چین و روسیه در روند تحولات صلح در افغانستان، می تواند نشانه ای ازشکست یکجانبه گرایی کاخ سفید درمسائل این کشور باشد که برغم برگزاری شش دور گفتگو با گروه طالبان، نتوانسته به نتیجه قابل قبولی دست یابد.  

در چنین شرایطی این گمانه مطرح است که دولت آمریکا به این نتیجه رسیده که برای برون رفت از بحران کنونی در مسئله صلح در افغانستان و گفتگوی بی نتیجه با طالبان، باید ازهمفکری و ظرفیت های عملیاتی دیگر بازیگران موثر بر روند تحولات افغانستان استفاده کند تا از بن بست کنونی دراین کشور رهایی یابد.    

بنا به وجود چنین دستور کاری زلمای خلیلزاد پیش از ورود به دور ششم گفتگوهای دو جانبه با طالبان، در چارچوب سفری منطقه ای به روسیه رفت و در نشست سه جانبه با نمایندگان مسکو و پکن در امور صلح افغانستان به رایزنی پرداخت. 

البته باید توجه داشت که مقامات دولت روسیه و چین هم  که مخالف سیاست یکجانبه گرایانه آمریکا در افغانستان هستند، از مشارکت در روند صلح این کشور با هدف کاستن از مخاطرات راهبردی حضور نظامیان آمریکایی درافغانستان برای کل منطقه ازطریق خاتمه جنگ واستقرار ثبات در این کشور استقبال می کنند.

«لطیف نظری» کارشناس و استاد دانشگاه کابل می گوید: "آمریکا در افغانستان تنها حضور نظامی و امنیتی ندارد؛ بلکه بعنوان قدرتی است که قصد دارد بازیهای ژئوپلتیکی جدیدی را در منطقه راه اندازی کند."

ناکامی آمریکا در شش دور گفتگو با طالبان که از قبل هم چنین نتیجه ای برای این مذاکرات پیش بینی می شد، موجب تشدید نگرانی های دولت افغانستان ازهدر رفتن فرصت ها برای استقرار صلح در این کشور شده است.

از نظرمقامات افغانستان، تا زمانی که آمریکا به اصل خروج کامل نظامی خود از آن کشور تن ندهد، گفتگو با طالبان برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان بی ثمر است و به همین دلیل به تازگی شورای عالی صلح این کشور از خلیلزاد خواسته عمده تلاش خود را بر برگزاری گفتگوهای بین الافغانی متمرکز کند.  

تن ندادن آمریکا به اصل خروج نظامی از افغانستان که موجب شکست شش دور گفتگو با طالبان شده است نشانه ای از عدم صداقت کاخ سفید درطرح ادعایی تلاش برای استقرار صلح در این کشور است.

این انتظار در بین مردم افغانستان وجود دارد که اگر آمریکا مدعی تلاش برای خاتمه جنگ و برقراری صلح و آرامش در آن کشور است باید نظامیان خود را از افغانستان خارج کرده تا زمینه برای گفتگوهای بین الافغانی فراهم بشود. 

نویسنده: محمدرضا عسگری

139/116

بیشتر بخوانید:

پایان ششمین دور مذاکرات گروه طالبان با آمریکایی‌ها

پایان بی نتیجه ششمین دور مذاکرات آمریکا و طالبان

رد درخواست خلیلزاد برای زمین گذاشتن سلاح از سوی طالبان/ تحلیل

دور جدید مذاکرات آمریکا و گروه طالبان در قطر/تحلیل