نماینده ویژه نخست وزیر پاکستان در امور سیاسی از دیدار "عمران خان" با سران طالبان در آینده ای نزدیک خبر داد.

"نعیم الحق" گفت: "عمران خان" به زودی با سران طالبان در اسلام آباد دیدار و در خصوص پایان جنگ و برقراری صلح و ثبات در افغانستان گفت وگو خواهد کرد.

وی تاکید کرد پاکستان خواهان حل بحران افغانستان و روابط دوستانه با  تمامی  کشورهای همسایه از جمله هند است.

تاکنون مقامات پاکستان و افغانستان  در خصوص مذاکرات میان دو کشور برای حل  اختلافات و  دور جدید مذاکرات کابل و اسلام‌آباد برای راه های جلوگیری از جنگ، بارها به پایتخت های دو کشور سفر کرده اند  که نتیجه ای نداشته است.

اظهارات مشاور نخست وزیر پاکستان درباره دیدار آتی "عمران خان" با سران طالبان افغانستان در اسلام آباد، اتفاق جدیدی خواهد بود که در چند دهه گذشته پس از گشوده شدن پرونده طالبان در عرصه سیاسی و امنیتی این کشور، برای نخستین بار در دستور کار سیاست خارجی پاکستان قرار گرفته است.

این پرسش مطرح است که بنا به چه ملاحظاتی قرار است برای نخستین بار در بیش از دو دهه پس از پدیدار شدن طالبان در افغانستان، یک نخست وزیر در پاکستان با سران این گروه دیدار و گفت وگو کند.

عباس حسن زاده کارشناس سیاسی افغانستان گفته است؛

مقامات پاکستان به این درک رسیده اند که بدون صلح و امنیت نه تنها مردم و دولت افغانستان به آرامش نمی رسند بلکه پاکستان هم آسیب می بیند و ضرر حملات تروریستی و انفجارها به پاکستان هم می رسد.

"عمران خان" پس از رسیدن به قدرت درانتخابات پارلمانی سال گذشته پاکستان وعده داده بود روابط با همسایگان به ویژه افغانستان را بهبود بخشد.

با توجه به آنکه یکی از چالش های اصلی در روابط کابل و اسلام آباد، متهم شدن پاکستان به عدم ایفای نقش موثر در کمک به پایان جنگ  و استقرار صلح و ثبات در افغانستان است، یکی از اهداف  "عمران خان" از دیدار با سران طالبان اثبات اراده پاکستان در مساعدت به دولت افغانستان برای خاتمه جنگ و خشونت در این کشور است.  

این دیدار فارغ از نتیجه  و اثر مثبت آن در روند تحولات افغانستان به خصوص ترغیب طالبان به گفت وگو با دولت این کشور، دارای آثار تبلیغاتی برای دولت پاکستان است که تلاش دارد اتهام برخورد دوگانه با افراط گرایی در افغانستان را ابطال کند.     

همچنین برنامه "عمران خان" برای دیدار با سران طالبان که گفته شده با هدف کمک به پایان دادن به جنگ در افغانستان انجام خواهد شد، می تواند در جلب نظر آمریکا برای از سرگیری  کمک ها به پاکستان  هم مفید باشد که این کشور را به کارشکنی و خرابکاری در برنامه های کاخ سفید در افغانستان به خصوص مسئله صلح متهم می کند.

علاوه براین، پاکستان نگران آن است که با توجه به تلاش ها وتحرکات هند و چین در خصوص مسائل افغانستان، چنانچه اقدام قابل توجهی در فرآیند آشتی ملی در این کشور انجام ندهد، امکان نقش آفرینی و تاثیر گذاری بر آینده سیاسی افغانستان را نخواهد داشت.

به همین دلیل پاکستان نیز در چارچوب نوعی رقابت منطقه ای برای نزدیکی سیاسی به افغانستان و کاهش بدبینی و بی اعتمادی مردم این کشور در تلاش برای برداشتن گام موثر در مسئله صلح در افغانستان است.

البته باید توجه داشت که بخشی از اهداف عمران خان در خصوص دیدار آتی  با سران طالبان معرفی خود به عنوان شخصیتی متفاوت برای مردم پاکستان در عرصه کاهش تنش در روابط با افغانستان و اقدامات بزرگ در زمینه کمک به بازگردادن ثبات به این کشور است که می تواند تاثیرات  مهم منطقه ای نیز داشته باشد.     

نویسنده:محمدرضا عسگری

117

سفر "اشرف غنی" به پاکستان و دیدار با "عمران خان"

مذاکره آمریکا با طالبان؛ ابزاری برای تحقق منافع کاخ سفید/ تحلیل

سخنگوی طالبان مذاکره با دولت افغانستان را رد کرد