ایران پرس- مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) مهمترین مساله برای مردم این کشور و دغدغه اساسی برای اتحادیه اروپا محسوب می شود .

به رغم توافقی که در اواخر نوامبر 2018 بین لندن و بروکسل در این زمینه صورت گرفت، اما «ترزا می» نخست وزیر محافظه کار بریتانیا با ناکامی های بزرگی در تصویب این توافق مواجه شده است. بار نخست در 15 ژانویه 2019 نمایندگان مجلس عوام به این توافق رای منفی دادند.

نخست وزیر بریتانیا روز سه شنبه 12مارس با حضور در مجلس عوام و ارائه توضیحاتی درباره توافق جدید برگزیت، از اعضای آن خواست به طرح اصلاح شده برگزیت رأی مثبت دهند. اما نمایندگان مجلس عوام برای دومین بار به طرح پیشنهادی ترزا می برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا رأی منفی دادند.

مجلس عوام با 391 رأی مخالف در برابر 242 رأی موافق، توافق برگزیت را رد کرد.

شکست سنگین دولت «ترزا می»

رد توافق دوباره برگزیت در پارلمان بریتانیا، برای دولت ترزا می که طی دو سال گذشته تمام اعتبار خود را پای این توافق‌ خرج کرده بود، شکست سنگینی محسوب می شود.

ترزا می پس از شکست دوباره طرحش که با اختلاف 149 رای روی داد گفت:

"اکنون پارلمان بریتانیا باید درباره خروج بدون طرح و برنامه از اتحادیه اروپا و یا درخواست تمدید زمان قانونی برای خروج از منطقه یورو تصمیم‌ گیری کند."

نخست وزیر بریتانیا، اکنون با وضعیت بسیار بغرنجی مواجه شده است. توافق برگزیت که میان لندن و بروکسل صورت گرفته است، ساز وکار خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا را مشخص می کند. 

«ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا دوشنبه شب هشدار داد:

"اگر این توافق در پارلمان بریتانیا دوباره شکست بخورد فرصت دیگری برای توافق وجود نخواهد داشت."

بخش عمده نگرانی قانون‌گذاران بریتانیایی به وضعیت آینده ایرلند شمالی و قوانین تجاری حاکم بر این منطقه، پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا برمی‌گردد.

سران کشورهای اتحادیه اروپا یکشنبه 25 نوامبر در نشستی در بروکسل پیش‌نویس توافق‌ خروج بریتانیا از این اتحادیه را تصویب کردند. خروج نهایی بریتانیا از اتحادیه اروپا برای اجرا به موافقت مجلس عوام بریتانیا نیاز دارد.

دولت بریتانیا طبق برنامه ریزی قبلی باید تا 29 مارس 2019 از اتحادیه اروپا خارج شود. با این حال چشم انداز مثبتی در این زمینه وجود ندارد.

احتمال رای مجلس عوام به خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا نیز اکنون چندان زیاد نیست، زیرا خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا شوک جدی به اقتصاد آن وارد خواهد کرد.

بدین ترتیب یکی از گزینه های قابل اعتنا، تمدید زمان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است. این یکی از گزینه هایی است که ترزا می نیز پس از رای منفی مجلس عوام به توافق خروج مطرح کرده است.

اتحادیه اروپا خود را برای تمدید مهلت خروج بریتانیا از این اتحادیه تا سال 2020 آماده می‌کند تا فرصت بیشتری مذاکره با لندن وجود داشته باشد. فرانسه و آلمان به‌عنوان دو عضو مهم اتحادیه اروپا، باتمدید مهلت برگزیت موافقت کرده اند.

گزینه دیگری که وجود دارد اجرا نشدن برگزیت و باقی ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپا با برگزاری همه پرسی جدید در باره برگزیت است. اکنون موقعیت سیاسی ترزا می بیش از پیش تضعیف شده و شکست های پیاپی وی در به تصویب رساندن توافق برگزیت اعتبار سیاسی می را زیر سئوال برده است.

«پیروز مجتهد زاده» کارشناسی سیاسی در این باره می گوید: "مساله برگزیت در وضعیت کنونی به جدی‌ترین چالش نخست‌وزیر بریتانیا تبدیل شده که نه تنها «ترزا می» بلکه کابینه او را در آستانه سقوط قرار داده است. نخست‌وزیر بریتانیا در وضعیت فعلی شاهد بن‌بست برگزیت است و در زمینه این موضوع تنها دو گزینه همه پرسی مجدد و خروج بدون توافق را پیش‌رو دارد."

بدین ترتیب برگزیت که در ابتدا امری ساده می نمود، اکنون بیش از پیش پیچیده شده و تاثیرات منفی سیاسی، اقتصادی و امنیتی آن نگرانی های بسیاری را به وجود آورده است. 

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/116

بیشتر بخوانید:

پارلمان بریتانیا دوباره توافق برگزیت را رد کرد

هشدار ترزا می‌ درباره بن‌بست در مذاکرات برگزیت

اذعان اتحادیه اروپا به شکست مذاکرات برگزیت