در گزارش رسانههای ترک آمده است، دانشگاه غازی انتب ترکیه تصمیم دارد دانشکده اقتصاد و علوم اداری را درالباب، دانشکده علوم اسلامی را در اعزاز (Azaz) و دانشکده علوم تربیتی در عفرین (Afrin) تاسیس کند.
پیش ازاین و درماه دسامبر سال گذشته میلادی، دولت اردوغان به منظور تاسیس مجلس عشایری در سوریه٬ اقدام کرد. پیش ازاین نیز مقامهای دولت اردوغان، با تعیین فرمانداران درمناطق اشغال شده سوریه، تلاش کرده بود حاکمیت خود را بر بخشهایی از اراضی سوریه اعمال نماید.
این تحولات در حالی رخ می دهد که دولت سوریه به دلیل فشارهای غرب و برخی از دولتهای مرتجع عرب حاشیه خلیج فارس، امکان دفاع کامل از اراضی سوریه را ندارد. درواقع، این اقدام به گونه ای سوءاستفاده ترکیه از وضعیت آشفته سوریه قلمداد می شود.
دولت اردوغان طی سالهای اخیر بخشهایی از اراضی شمال سوریه را اشغال کرده است. در مقابل، مقامهای دولت دمشق، همواره اشغال اراضی سوریه توسط نیروهای ترکیه و آمریکا را محکوم کرده و خواستار خروج نظامیان ترک و آمریکایی ازسوریه شده اند.
درعین حال، باید گفت، مقامهای دولت اردوغان درحالی درصدد تاسیس چندین دانشکده درشمال سوریه هستند که دولتمردان ترک همواره مدعی شده اند هدف ازلشکرکشی به سوریه مبارزه با گروههای تروریستی بویژه گروه تروریستی داعش بوده است.
برغم طرح این شعارها، به نظر می رسد دولت اردوغان درعمل به منظور ماندن طولانی مدت درسوریه همه مساعی خود را به کار گرفته است.
دراین شرایط، باید گفت، بعید است که نظامیان ترک برای تحقق خواستههای خود، راه آسانی پیش رو داشته باشند. در این ارتباط، "محمد شاهین" معاون شورای اجرایی مدیریت خودگردان منطقه شرق فرات درمنطقه کردستان و صاحبنظر کرد سوریه، در گفت وگو با "هاوارنیوز" با اشاره به تهدیدهای اخیر ترکیه علیه این منطقه، گفت:
"این نخستین بار نیست که دولت ترکیه به تهدید منطقه دست می زند. هدف اردوغان ازاشغال کامل منطقه، صرفا" عمیق تر کردن بحران سوریه است. طرحی که ترکیه ازآن به عنوان منطقه امن یاد می کند، زمینه سازی برای اشغال تمام منطقه است. اگر مکانیزم موردنظر اردوغان برای ایجاد منطقه امن تحقق پیدا کند، در عمل تمام منطقه آماده اشغال خواهد بود. هدف ترکیه نیز دقیقاً همین مساله است. ترکیه درادلب ، عفرین، باب، جرابلس و اعزاز این کار را انجام داد."
باتوجه به این موضعگیری و نگاه کردهای سوریه به تهدیدهای دولت اردوغان، باید گفت، تلاش ترکیه به منظور تاسیس سه دانشکده درشمال سوریه نه تنها به معنای کمک و مساعدت با ساکنان این منطقه و دولت دمشق نیست، بلکه ازماندن طولانی مدت ترکیه و اجرای طرحهایی نظیر تغییر بافت جمعیتی منطقه و حاکمیت طولانی مدت بر شمال سوریه و شرق فرات حکایت دارد.
درعین حال، برغم این اظهارات رئیس جمهوری ترکیه مبنی بر نداشتن چشمداشت به اراضی سوریه و تجزیه نشدن این کشور، باید گفت، تحرکات دولت اردوغان نشان می دهد که این کشور قصد خارج شدن ازسوریه را ندارد.
نویسنده: محمد علی طالبی
141/116
بیشتر بخوانید:
تاکید دوباره شورای عالی امنیت ملی ترکیه بر ادامه عملیات در خاک سوریه و عراق/ تحلیل
تاکید نماینده سوریه بر پایان حضور غیرقانونی بیگانگان در این کشور