در این بیانیه تاکید شده است، همه طرفها باید به وظایفشان درقبال این توافقنامه درچارچوب تضمین ثبات جهانی و منطقهای عمل کنند.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری امریکا در ادامه بدعهدی های این کشور، خروج واشنگتن از برنامه جامع اقدام مشترک برجام را اعلام کرد؛ اما از دیدگاه محافل سیاسی این اقدام ترامپ که ناقض قوانین بین المللی است، نباید موجب شکست یک توافقنامه بین المللی شود که همه اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل آن را امضا کرده اند.
در این میان چین و روسیه که داعیه قدرتمندی در عرصه تحولات منطقه ای و بین المللی را دارند، با مسئولیت سنگین تری در قبال برجام برخوردارند و حفظ و حراست از این پیمان بین المللی به مساله ای حیثیتی برای آنها تبدیل شده است.
به اعتقاد بسیاری از محافل سیاسی برجام تنها پیمان بین المللی است که نه تنها کشورهای اروپایی در مورد آن اتفاق نظر دارند بلکه چین و روسیه نیز آن را امضا کرده اند و به عنوان یک سند معتبر بین المللی مورد توجه است.
از این رو حمایت سازمان همکاری شانگهای از برجام که در بیانیه پایان ان تاکید شده است، مسئولیت پکن و مسکو را برای حمایت از ان هرچه بیشتر افرایش می دهد.
در غیر این صورت ممکن است این بیانیه خدشه دارشود که در نهایت اعتبار سازمان همکاری شانگهای را زیر سوال خواهد برد.
خروج ترامپ از برجام به اعتبار امریکا لطمه زد
«برونو تِرترَه» (Bruno Tertrais) معاون و محقق ارشد بنیاد تحقیقات استراتژیک (FRS) فرانسه در این باره گفت:
"تصمیم ترامپ به خروج از برجام اشتباهی بزرگ بود که به اعتبار آمریکا لطمه زد. این تصمیم حمله به چندجانبه گرایی و به زیان موجودیت اتحادیه اروپا و سایر طرفهای آن است و انها باید با حمایت قاطع از توافق هسته ای با جمهوری اسلامی ایران از تاثیر تحریم های آمریکا بر شرکتهای خود بکاهند."
از دیدگاه ناظران سیاسی، مقابله با یک جانبه گرایی امریکا با انتشار بیانیه و سخنرانی شدنی نیست بلکه نیازمند اقدامات عملی برای برخورد با آن است.
اقدام جنجالی دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا در اجلاس هفت کشور صنعتی موسوم به جی -7 نشان می دهد که اگر کشورهای بزرگ در برابر زیاده خواهی ها و ناهنجاری های ترامپ ایستادگی نکنند، وی بیش از پیش آنها را تحقیر خواهد کرد.
«سیرکان کاناداپالی» s.canadapali کارشناس امور چین در موسسه جواهر لعل نهرو هند میگوید:
"کشورهایی نظیر چین و هند عمدتا با مسایل مرتبط با انرژی دست در گریبان هستند و نقض برجام از سوی آمریکا می تواند مشکلاتی را برای آنها در تعامل با ایران فراهم کند و برای همین این کشورها می خواهند به هر شکل از توافق هسته ای پشتیبانی کنند."
در هر حال، به هر میزان که کشورهای امضا کننده برجام بتوانند از آن در برابر فشارهای امریکا حمایت کنند نه تنها به تقویت موقعیت جهانی خود کمک می کنند بلکه مانع از ادامه اقدامات حقارت آمیز دونالد ترامپ خواهند شد که به راحتی ضمن نقض تعهدات بین المللی امریکا، موجب بی اعتبار کردن پیمانهای بین المللی شده است.
نویسنده: مجید وقاری
133/116
بیشتر بخوانید:
گزارش: عزم جدی سازمان همکاری شانگهای برای گسترش روابط با ایران
شروع اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای با حضور روحانی + ویدئو