ایران پرس- "دونالد ترامپ" سیاستی زورمدارانه و براندازانه در برخورد با کشورهای مخالف سلطه و هژمونی آمریکا از جمله ونزوئلا در پیش گرفته است که این مساله به یکی از اختلافات اساسی روسیه و آمریکا تبدیل شده است.

در این راستا وزارت خارجه روسیه اعلام کرد، حتی اگر واشنگتن تحریم‌های جدیدی اعمال کند، مسکو از روش اصولی خود در قبال ونزوئلا دست برنخواهد داشت. 

در موضع گیری دیگری، مسکو اعلام کرد مذاکرات مستقیم و بدون پیش‌شرط بین دولت و مخالفان ونزوئلا برای حل بحران سیاسی این کشور لازم است.

وزارت خارجه روسیه با اعلام این که مسکو با نمایندگان "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان ونزوئلا در تماس است، افزود، هنوز علتی برای دیدار با فرستاده آمریکا به ونزوئلا وجود ندارد و اختلاف دیدگاه در این باره بسیار گسترده است. 

"سرگئی لاوروف" وزیر خارجه روسیه نیز شنبه شب گفت: هرگونه مذاکره برای حل بحران سیاسی ونزوئلا باید بدون پیش‌شرط و دخالت‌های خارجی باشد.

آمریکا در دوره زمامداری ترامپ اقدامات خود را به منظور براندازی دولت چپگرای ونزوئلا به ریاست جمهوری "نیکلاس مادورو" تشدید کرده است.

روسیه به عنوان قدرت بین المللی رقیب آمریکا، مخالفت صریح خود را با این اقدامات آمریکا اعلام کرده و بر حمایت از دولت ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور تاکید کرده است.

گوایدو سرکرده مخالفان 23 ژانویه 2019 با حمایت آشکار آمریکا و متحدانش، خود را رئیس جمهور ونزوئلا خواند؛ اقدامی که دولت  و ملت ونزوئلا آن را کودتا علیه نیکلاس مادورو رئیس جمهور منتخب مردم برشمردند. از آن هنگام تاکنون واشنگتن تلاش خود را به تشویق ارتش ونزوئلا برای پیوستن به مخالفان معطوف کرده است.

بحران سیاسی در ونزوئلا، از 30 آوریل وارد مرحله ای جدید شد؛ زمانی که "گوایدو" که مورد حمایت همه جانبه آمریکا است، در یک پیام ویدیویی از مردم و نیروهای مسلح این کشور خواست تا علیه "نیکلاس مادورو" شورش مسلحانه کنند اما این درخواست با استقبال نظامیان و مردم ونزوئلا روبرو نشد و کودتای "گوایدو" و همپیمانانش شکست خورد.

واشنگتن در حمایت آشکار از خوان گوایدو، بر استفاده از ابزارهای اقتصادی و جنگ روانی و تبلیغاتی علیه مادورو با هدف سرنگونی وی تمرکز کرده است. این در حالی است که مسکو بارها بر لزوم حل مسالمت آمیز بحران سیاسی ونزوئلا تاکید و از مذاکرات دولت و مخالفان با میانجی گری نروژ استقبال کرده است.

به گفته سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه، مسکو بر لزوم آغاز گفت و گو در ونزوئلا بدون هیچ گونه پیش شرطی تکیه می کند و در شرایط کنونی امکان آغاز گفت و گو در ونزوئلا وجود دارد.

اتهام زنی واشنگتن علیه مسکو

در همین حال اقدامات اخیر آمریکا در زمینه پروازهای جاسوسی نزدیک مرزهای ونزوئلا که واکنش نیروی هوایی این کشور را در پی داشته، با اتهام زنی واشنگتن علیه مسکو همراه شده است. به دنبال رهگیری هواپیمای جاسوسی‌ نیروی دریایی آمریکا از سوی فرماندهی عملیات راهبردی ونزوئلا در 19 ژوئیه، واشنگتن، مسکو را به "حمایت غیرمسئولانه" از کاراکاس متهم کرد.

این اتهام زنی به دلیل فروش هواپیماهای جنگنده سوخو- 30 توسط روسیه در دوره زمامداری "هوگو چاوز" رئیس جمهور فقید ونزوئلا صورت گرفته است.

به رغم برخورد قاطعانه نیروی هوایی ونزوئلا، هواپیماهای جاسوسی آمریکا شنبه 27 ژوئیه بار دیگر وارد حریم هوایی ونزوئلا شدند. فرماندهی راهبردی ونزوئلا در توئیتی اعلام کرد: این اقدام هواپیماهای آمریکایی نقض قوانین و معاهده های بین المللی است.

واشنگتن همچنان آشکارا تمامیت ارضی ونزوئلا را نقض می کند. 

دولت ونزوئلا ضمن محکوم کردن تجاوز مجدد هواپیماهای آمریکایی به حریم هوایی این کشور اعلام کرد تلاش‌های غیرقانونی برای ورود به حریم هوایی ونزوئلا تاکنون در سال 2019 حدود 167 درصد افزایش یافته است.

"خورخه آریزا"Jorge Arreaza وزیرخارجه ونزوئلا اعلام کرد کاراکاس، اقدام آمریکا را در نقض حریم هوایی ونزوئلا، در سازمان ملل متحد طرح و پیگیری می کند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

116/117

بیشتر بخوانید:

اتهام آمریکا علیه روسیه به دلیل کمک به ونزوئلا/ تحلیل

هشدار کاراکاس به واشنگتن درباره هرگونه دخالت نظامی در ونزوئلا