«شریف یفتلی» در سخنانی در جمع دانشجویان نظامی در کابل گفت ، نیروهای افغانستان برای برقراری صلح با گروه طالبان میجنگند و دولت این کشور با قدرت با این گروه مذاکره می کند.
رییس ستاد مشترک ارتش افغانستان جنگ در این کشور را تحمیلی دانست و افزود، هر جناحی که خواهان پیوستن به پروسۀ صلح در افغانستان باشد ، دولت کابل از آن حمایت میکند.
پیشتر هم «محمد اشرف غنی» رییس جمهوری افغانستان ، آمادگی دولت کابل را برای مذاکرات صلح با گروه طالبان اعلام کرد.
محمد اشرف غنی در پیام ویدئویی از طالبان خواست مذاکرات صلح را به صورت جدی با دولت افغانستان آغاز کند و با مردم همراه شوند، زیرا افغانها از حضور نظامیان خارجی به فرماندهی آمریکا در افغانستان حمایت نمیکنند.
مسئله لزوم حضور مقتدرانه دولت افغانستان در گفتگوهای صلح با طالبان از جمله رویکردهایی است که برخی شخصیت ها و گروه های سیاسی و قومی در این کشور بارها بر ضرورت آن تاکید کرده اند.
در همین چارچوب مسئله برخوردهای قاطع در میادین نبرد با طالبان در مناطق مختلف افغانستان همزمان با پیشبرد روند گفتگوهای صلح در این کشور مورد اجماع افرادی است که حضور ضعیف نمایندگان دولت کابل در هر گونه مذاکره احتمالی با این گروه را بر خلاف منافع ملی ارزیابی می کنند.
این نگرانی وجود دارد که دولت افغانستان به جهت تلاش برای فراهم کردن شرایط لازم برای برگزاری مذاکرات صلح، قدرت تهاجمی خود علیه جریان افراط گرایی در این کشور را کاهش دهد که این مسئله می تواند موجب ایجاد برداشتی درباره ضعف نیروهای ارتش و پلیس افغانستان برای مهار ناامنی و برقراری ثبات بشود.
تاکید بر لزوم اتخاذ موضعی مقتدرانه در روند صلح با طالبان پس از سخنان سال گذشته رئیس جمهوری افغانستان بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.
«اشرف غنی» در سخنانی در نشست بین المللی صلح افغانستان در شهر کابل ضمن اشاره به موضع دولت وحدت ملی درباره گفتگوی بدون پیش شرط با طالبان بر لزوم به رسمیت شناختن این گروه به عنوان یک تشکل سیاسی و مشروع تاکید کرد که این سخنان بازتاب های بسیاری در محافل سیاسی و رسانه ای این کشور داشت و این بخش از اظهارات اشرف غنی مورد اعتراض منتقدان قرار گرفت.
این دیدگاه در افغانستان وجود دارد که در قبال خشونت های طالبان و اصرار آنها به جنگ و رد هر گونه پیشنهاد برای صلح نباید همچنان به این گروه مذاکرات بدون پیش شرط را ارائه کرد.
«نورآقا روئین» کارشناس مسائل سیاسی در افغانستان به رسانه ها گفته است:«حکومت افغانستان و شورای عالی صلح این کشور بدون در نظر داشتن ظلم های صورت گرفته به مردم این کشور از سوی طالبان و سایر مخالفان مسلح ،با آنان امتیاز دهی می کنند.»
در چنین شرایطی مردم افغانستان انتظار دارند دولت این کشور به دلیل وجود مطالبه ای ملی برای تامین ثبات و آرامش در این کشور مسیری را انتخاب نکند که در آن با ارائه امتیازات گوناگون به طالبان، اتخاذ این رویکرد بجای آنکه خشونت را مهار کند سبب شود تا فضای پس از توافق احتمالی، چندان با دوره پیش از توافق تفاوتی نداشته باشد. 118/114
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
گزارش: دعوت مجدد اشرفغنی از طالبان برای صلح
صلح افغانستان؛ پیام ویدیویی اشرفغنی بهطالبان/ تحلیل