ایران پرس- گروه طالبان با صدور بیانیه ای اعلام کرد از آنجایی که روند انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از سوی خارجی‌ها پشتیبانی و نظارت می‌شود، این گروه اجازه نخواهد داد این رویداد با موفقیت برگزار شود.

گروه طالبان در این بیانیه همچنین انتخابات افغانستان را قلابی خواند و ادعا کرد، این انتخابات چیزی بیش از یک حقه به منظور فریب مردم عادی افغانستان و ارضای امیال گروهی محدود از سیاستمداران نیست.

در این بیانیه آمده است که طالبان مبارزات تبلیغاتی نامزدهای انتخابات را هدف قرار خواهد داد و مردم باید از نزدیک شدن به کارزارهای تبلیغاتی نامزدها خودداری کنند.

بیانیه ضد انتخاباتی طالبان آن هم درست پس از دور هشتم مذاکرات دوحه نشانه ای از زد و بند این گروه با آمریکا بر سر مهمترین رویداد سیاسی افغانستان در سالهای اخیر است.

هر چند طالبان پیش از این نیز اعلام کرده بود در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شرکت نخواهد کرد اما بیانیه امروز مبنی بر حمله به کارزارهای انتخاباتی و تلاش برای برگزار نشدن آن، تصمیمی جدید است که در بحبوحه مذاکرات طالبان و آمریکا باید جدی گرفته شود.

واقعیت این است که با توجه به آنچه که تاکنون از فرایند مذاکرات آمریکا و طالبان به بیرون درز کرده است این مذاکرات چیزی جز تلاش آمریکا برای بیرون کشیدن پای خود از باتلاق افغانستان نیست و از همین روست که آمریکا به جای مذاکره با تمام گروه‌های ذی نفوذ در افغانستان، دولت این کشور، کشورهای منطقه و مخالفان مسلح؛ تنها گفت وگو با طالبان را در دستور کار قرار داده است.

به باور بسیاری از کارشناسان، علت اصلی اینکه آمریکا به جای تمرکز بر صلح و حل موضوع افغانستان بر خروج از باتلاق افغانستان تمرکز کرده است، شکست و ناکامی آن در طولانی ترین جنگ تاریخ این کشور است.

این رویکرد آمریکا و امتناع آن از فشار بر طالبان برای تن دادن به واقعیت های سیاسی در افغانستان باعث شده است تا این گروه هر آنچه را که تاکنون در میدان نبرد به آن دست نیافته است در میز مذاکره مطرح کند.

انتخابات یکی از موضوعاتی است که طالبان برگزاری آن را در موقعیت کنونی و تازمان رسیدن به توافق با آمریکا خلاف منافع خود می داند. به خصوص اینکه طالبان هیچ اشرافی بر انتخابات پیش رو ندارد و نماینده ای نیز معرفی نکرده است.

در چنین اوضاع و احوالی طبیعی است که اصرار طالبان بر برگزار نشدن انتخابات را باید نتیجه چراغ سبز آمریکا قلمداد کرد. اینکه در ماه‌های اخیر آمریکایی ها هیچ گاه برگزاری انتخابات در افغانستان را به عنوان خط قرمز مطرح نکرده و یا تداوم مذاکرات صلح را به برگزاری انتخابات پیوند نزده اند، نشانه ای از رضایت و همراهی آمریکایی‌ها با این خواسته ضد مردمی طالبان است.

در چنین شرایطی است که بسیاری از کارشناسان معامله احتمالی آمریکا با طالبان را حرکت این کشور به دوران تاریک گذشته می دانند. 

فرید ذکریا تحلیلگر هندی الاصل آمریکایی به تلویزیون سی ان ان می گوید: 

"معامله ترامپ با طالبان پس از یک جنگ 18 ساله بی نتیجه می تواند جنگ داخلی افغانستان را مجدداً تشدید و به تقویت گروه های تروریستی منجر شود. این وضع ملت افغانستان را به یک آشفتگی دیگر مبتلا خواهد کرد و ممکن است آمریکا را مجبور کند دوباره شمار  زیادی از نظامیان خود را به میدان جنگ برگرداند."

به گفته این نویسنده و کارشناس آمریکایی راهی که آمریکا در گفت وگو با طالبان در پیش گرفته است باید به گفت وگوی طالبان با دولت کابل ختم شود. این درحالیست که مذاکرات آمریکا و طالبان تاکنون به مذاکرات با دولت افغانستان، آتش بس در این کشور و بهبود اوضاع داخلی افغانستان منجر نشده است.

از همین رو، جامعه افغانستان قبل از هر چیز انتظار دارد آمریکا که دولت افغانستان را از فرایند مذاکره با طالبان کنار گذاشته است دستکم در مورد این موضوع مهم یعنی تهدید طالبان ضد انتخابات، بصورت شفاف موضع گیری کند و اگر ریگی در کفش ندارد، گفت وگو با طالبان را تا زمان موافقت این گروه با برگزاری انتخابات، معلق کند.

نویسنده: محمود بلند اختر

117

بیشتر بخوانید:

تاکید گروه طالبان بر ممانعت از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

گزارش: هشتمین دور مذاکرات آمریکایی‌ها با طالبان

حمله گروه طالبان به مواضع نیروهای ارتش افغانستان