آمریکا به عنوان قدرت مداخله گر نقشی مخرب در تداوم این بحران ایفا کرده است و با اعمال تحریم ها و کارشکنی در مسیر مذاکرات دولت و مخالفان سعی بر براندازی "نیکلاس مادورو" رئیس جمهور قانونی ونزوئلا دارد.
در این راستا، وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه در وبسایت خود اعلام کرد، سازمان ضد اطلاعات ارتش ونزوئلا را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرده است.
شکست طرح های مداخله جویانه آمریکا در ونزوئلا
تحریم های آمریکا علیه ونزوئلا با وقوع بحران سیاسی در ونزوئلا تشدید شده و علیه بخش های مختلف این کشور از جمله بخش انرژی افزایش یافته است.
طی ماههای گذشته آمریکا و متحدانش در اروپا و آمریکای لاتین همزمان با جنگ تبلیغاتی علیه دولت چپگرای ونزوئلا تلاش کردند با وضع تحریمهای شدید و تحت فشار قرار دادن ارتش ونزوئلا، نظامیان را به قطع پشتیبانی از دولت مادورو وادار کنند اما تاکنون همه طرحهای واشنگتن برای روی کار آوردن دولت دستنشانده به ریاست "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان با شکست مواجه شده است.
"مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد، "واشنگتن از همه ابزارهای سیاسی و اقتصادی در دسترس خود برای اعمال فشار علیه دولت مادورو استفاده خواهد کرد."
این در حالی است که با توجه به شکست طرح های براندازی آمریکا علیه ونزوئلا و یاس و سرخوردگی مخالفان درباره غلبه بر دولت و سرنگونی مادورو و نیز کاهش قابل توجه محبوبیت گوایدو، آنها به مذاکره با دولت برای یافتن راه حلی به منظور حل و فصل بحران سیاسی ونزوئلا موافقت کرده اند.
این مذاکرات با میانجی گری نروژ ابتدا در اسلو پایتخت نروژ در دو دور برگزار شد. دور سوم این مذاکرات هم از روز یکشنبه (7 ژوئیه) در جزیره "باربادوس" Barbados واقع در دریای کارائیب برگزار شد. این دور از مذاکرات اواخر چهارشنبه (10 ژوئیه) خاتمه پیدا کرد. با این حال درباره نتیجه این مذاکرات خبرهای متناقضی به گوش می رسد.
"خورخه رودریگز" وزیر اطلاع رسانی ونزوئلا که ریاست هیات نمایندگی دولت این کشور را در مذاکرات باربادوس برعهده داشت، با انتشار پیامی در توییتر از پایان نامشخص این مذاکرات خبر داده است.
رودریگز نوشت، "این دور از مذاکرات در باربادوس که برای گفت وگو و صلح بود، به پایان رسیده است. این نشستی برای تبادل موفقیت آمیز دیدگاه ها بود که با تلاش دولت نروژ برگزار شد."
یک منبع آگاه مخالفان نیز که خواست نامش فاش نشود، گفت: "این احتمال وجود دارد که دو طرف بار دیگر روز دوشنبه 15 ژوئیه با یکدیگر در باربادوس دیدار و گفت وگو کنند."
"اینه اریکسن سوریدساید" Ine Marie Eriksen Søreide وزیر خارجه نروژ در بیانیهای اعلام کرد، "قرار شد که دو طرف به رایزنیها به منظور پیشبرد این مذاکرات ادامه دهند. دو طرف بر سر تشکیل کمیته مشترک برای بررسی راههای عبور از بحران سیاسی در کشور توافق کردند."
بر اساس بیانیه وزارت خارجه نروژ، نمایندگان طرفهای سیاسی اصلی در ونزوئلا به مذاکرات خود ادامه میدهند و در این روند کمیتهای تشکیل میشود که نقش اساسی دائم و مستقیم خواهد داشت تا راه حلی مورد توافق حاصل شود.
این گام در چارچوب فرایندهای پیش بینی شده در قانون اساسی ونزوئلا است. "نیکلاس مادورو"، رئیس جمهور ونزوئلا در برنامهای تلویزیونی اعلام کرد، دو طرف تصمیم گرفتهاند به فرآیند گفت وگو "به شکلی دائم" ادامه دهند.
ظاهرا مذاکرهکنندگان در حال حاضر تصمیم گرفتهاند که موضوع پرمناقشه برگزاری انتخابات را تا زمان خاتمه مذاکرات رها کنند. مخالفان قبلا خواستار برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تا نهم اوت آینده بودند و اصرار داشتند که در این مدت مادورو نباید قدرت را در دست داشته باشد. این خواسته در راستای اهداف واشنگتن برای خلع مادورو از قدرت است.
با این حال دولت چپگرای ونزوئلا به هیچ عنوان چنین خواسته ای را در مذاکرات نپذیرفته است. در مجموع می توان مذاکرات باربادوس را گامی به جلو در مسیر حل و فصل بحران ونزوئلا تلقی کرد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
116/117
بیشتر بخوانید:
تحریم آمریکا ضد یک نهاد ارتش ونزوئلا
ونزوئلا: آمریکا در تلاش برای تخریب مذاکرات صلح است