ایران پرس- "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا در جریان مبارزات انتخاباتی وعده داده بود که حضور نظامی این کشور را در افغانستان کاهش دهد. ترامپ اکنون درصدد است پس از 18 سال حضور نظامی ناموفق آمریکا در افغانستان و تحمل تلفات و خسارات زیاد، با مصالحه با گروه طالبان، شمار نیروهای آمریکایی را دراین کشور کاهش دهد. این روند اما با دشواری های فراوان از جمله ادامه حملات طالبان مواجه شده است.

در این راستا رئیس جمهور آمریکا شنبه شب از لغو نشست محرمانه‌ای که قرار بود با سران ارشد طالبان در "کمپ دیوید" داشته باشد خبر داد. 

ترامپ در توییتر اعلام کرد این نشست محرمانه و همچنین مذاکرات به اصطلاح صلح افغانستان را به دلیل برعهده گرفتن انفجار روز پنجشنبه کابل از سوی طالبان لغو کرده است.

 براساس اعلام ترامپ، وی قرار بود امروز یکشنبه به طور جداگانه با سران طالبان و رئیس جمهور افغانستان  در "کمپ دیوید" دیدار کند.

در انفجار روز پنجشنبه کابل 12 نفر از جمله یک نظامی آمریکایی کشته و دست کم 40 نفر زخمی شدند.

آمریکا با توجه به استراتژی ناموفق خود در افغانستان و به دلیل ناامیدی از پیروزی نظامی در این کشور، از چند سال قبل در صدد برآمد تا با مذاکره مستقیم با طالبان و شریک کردن این گروه در معادلات قدرت افغانستان، زمینه ایجاد به اصطلاح صلح و کاهش شمار نیروهای خود را در این کشور جنگ زده فراهم آورد.

در این راستا تاکنون 9 دور مذاکرات صلح میان نمایندگان آمریکا و طالبان در دوحه پایتخت قطر برگزار شده اما نتایج آن با ابهام  روبه رو است.

"زلمای خلیلزاد" نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان در یادداشتی توییتری مدعی شد، آمریکا برای دستیابی به توافق صلح پایدار با جدیت در تلاش است. این در حالی است که  واشنگتن در صدد است حتی در صورت موفقیت مذاکرات با طالبان به حضور نظامی خود در افغانستان ادامه دهد.

ترامپ تصریح کرده که حتی در صورت رسیدن به توافق صلح با طالبان، آمریکا در یک منطقه‌ از افغانستان حضور نظامی دائم خواهد داشت.

ترامپ  اواخر اوت 2019 گفت بعد از امضای توافقنامه با طالبان شمار نیروهای آمریکایی در افغانستان حدود 30 درصد کاهش خواهد یافت و به 8600 خواهد رسید. در حال حاضر 14 هزار نیروی آمریکایی در افغانستان حضور دارند که بیشتر مشغول آموزش نیروهای امنیتی افغان هستند.

این در حالی است که به رغم برگزاری مذاکرات متعدد بین آمریکا و طالبان از شدت حملات این گروه که بیشتر به شکل حملات انتحاری به ویژه در کابل صورت می گیرد کاسته نشده و در واقع این مذاکرات خود به عاملی برای گسترش جنگ در افغانستان تبدیل شده است زیرا طالبان برای کسب امتیاز از آمریکایی ها و وادار کردن آنها به خروج از افغانستان بر شدت حملات انتحاری خود افزوده‌اند.

به گفته "خوان پدرو سکارر" Juan-Pedro Schaerer رئیس نمایندگی مرکزی کمیته بین‌المللی صلیب‌ سرخ در افغانستان، مذاکرات صلح بین نمایندگان طالبان و آمریکا تاثیری بر کاهش خشونت‌ها و بهبود زندگی غیرنظامیان افغان نداشته است.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در افغانستان 12 اوت هم در بیانیه ای اعلام کرد مذاکرات صلح بین نمایندگان طالبان و آمریکا  دردوحه نه تنها هیچ‌گونه تاثیری بر کاهش جنگ و بهبود زندگی غیرنظامیان نداشته، بلکه باعث گسترش کشتار شهروندان این کشور از جمله زنان و کودکان شده است.

در عین حال برگزاری مذاکرات صلح میان طالبان و دولت آمریکا، بدون حضور مقامات کابل، نگرانی مقامات دولت مرکزی افغانستان را از توافق احتمالی میان دوطرف بدون تامین نظر آن برانگیخته است.

آمریکا و متحدانش در ناتو در سال 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله کردند  اما حضور نظامی غربی ها جز گسترش ناامنی و تروریسم، افزایش تولید مواد مخدر و گسترش هر چه بیشتر فقر در افغانستان حاصلی نداشته است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

117/118

بیشتر بخوانید:

ترامپ نشست محرمانه با سران طالبان را لغو کرد

مخالفت دولت افغانستان با مطالبات طالبان/ تحلیل

آغاز نهمین دور مذاکرات امریکا و طالبان در قطر