این پیمان بیانیه نشست سازمان همکاری شانگهای در ژوئن سال 2017 است که اعضای این سازمان برای تقویت مبارزه با تروریسم آنرا تصویب کردند.
«وانگ شیایوهونگ» معاون وزارت امنیت عمومی چین در جریان تصویب این پیمان در کنگره خلق این کشور خاطر نشان کرد، با این معاهده زیربنای قانونی برای مقابله با افراط گرایی و افزایش همکاری های امنیتی، میان اعضای سازمان ایجاد شده است.
این پیمان شامل 35 ماده است که در آن افراط گرایی به طور کامل با مضامین آن تشریح شده است.
در این پیمان آمده است، همه اعضای سازمان بر اصول تمامیت ارضی و با نظرداشت همزیستی مسالمت آمیز و مداخله نکردن در امور داخلی یکدیگر دارای حقوق قانونی و ابزارهای حقوقی برای مقابله و مبارزه با افراط گرایی هستند.
تصویب پیمان سازمان همکاری شانگهای برای مبارزه با افراط گرایی درکنگره خلق چین درچارچوب روندی است که اعضای این سازمان در قبال مصوبات آن دارند.
مصوبات سازمان همکاری شانگهای برای اجرایی شدن طبق عرف معمول درکشورهای مختلف جهان باید در نهادهای قانونگذاری بررسی و تصویب شود، پیمان مبارزه با افراط گرایی دراین سازمان هم برای اجرایی شدن باید چنین پروسه ای را طی کند.
سازمان همکاری شانگهای در بدو تاسیس بیشتر کارکردی امنیتی داشته است، به تدریج و بر اساس نیازهای مطرح شده به سمت تنوع بخشی به همکاری های چند جانبه حرکت کرده است.
درشرایط کنونی که گستره جغرافیایی سازمان همکاری شانگهای با خطرات امنیتی ناشی از فعالیت گروه های ترویستی مواجه شده است، همگرایی اعضای این سازمان برای مقابله با تهدیدات مشترک امری اجتناب ناپذیر شده است.
به خصوص آنکه اعضای سازمان همکاری شانگهای یا درمجاورت محیط هایی قراردارند که تبدیل به پایگاه اصلی برخی گروه های افراطی شده است یا خود به جبهه اصلی فعالیت گروه های تروریستی تبدیل شده اند.
درچنین وضعیتی، همکاری های همه جانبه به خصوص در بخش های تجاری و اقتصادی اعضای سازمان همکاری شانگهای که یکی از اهداف نوین این سازمان محسوب می شود به دلیل مواجهه با خطر افراط گرایی ممکن است بر اساس پیش بینی ها نتواند به سطح مورد انتظار برسد.
بنابراین همکاری اعضای سازمان شانگهای در چارچوب پیمان مبارزه با افراط گرایی ضمن آنکه تضمین کننده همکاری های تجاری و اقتصادی آنان درقالب های دو جانبه یا چند جانبه متاثر ازظرفیت سازی نهادی است، می تواند به افزایش کارآیی اقدامات مستقل ضد تروریستی کشورها منجر شود.
با توجه به آنکه فعالیت گروه های افراطی در منطقه دارای ویژگی فرا سرزمینی است و تنها درمحدوده یک کشور خاص تعریف نمی شود، مبارزه هماهنگ با تروریسم در قالب پیمان ضد افراط گرایی در سازمان همکاری شانگهای به تبادل اطلاعات گروه های تروریستی منجر می شود که این مسئله بر افزایش اثربخشی اقدامات در این زمینه کمک می کند.
با عنایت روند گسترشی فعالیت های تروریستی در جهان، چنانچه سازمان همکاری شانگهای بتواند مدلی کارآمد از مساعدت درون سازمانی برای مقابله با افراگرایی ارائه کند، پیوستن به این نهاد منطقه ای در کانون توجه دیگر کشورها قرار می گیرد. 139/118
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
حضور روحانی در «شانگهای» نشانه حسن روابط پکن و تهران است -
لوموند: نشست سازمان همکاری شانگهای و رقابتهای منطقهای
استقبال روسیه از عضویت ایران در سازمان شانگهای
نشست وزرای اقتصاد شانگهای در تاجیکستان -