ایران پرس - سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان از تفاهم اولیه دولت افغانستان و گروه طالبان خبر داد.

"صدیق صدیقی" در نشستی خبری درکابل بدون اشاره به اینکه نمایندگان دولت افغانستان و طالبان چه زمانی با هم وارد مذاکره شده‌اند افزود پایان جنگ، برقراری آتش بس، جلوگیری از آسیب رساندن به غیرنظامیان و تضمین دادن طالبان برای مبارزه با تروریسم از محورهای تفاهم اولیه است که میان دولت افغانستان و گروه طالبان به دست آمده است.

این مقام افغان همچنین گفت: تا چند هفته آینده روند صلح با طالبان وارد مرحله دوم آن خواهد شد که در این مرحله مذاکرات مستقیم بین دولت افغانستان با گروه طالبان آغاز می شود.

مخالفت طالبان با گفتگو با دولت افغانستان یکی از دشوارترین و پیچیده ترین موانع فراروی صلح در این کشور است. در چند ماهی که از آغاز دور جدید گفتگوهای آمریکا و طالبان در دوحه می گذرد طالبان همواره بر مذاکره نکردن با دولت افغانستان اصرار ورزیده است.

"عباس استانکزی" رئیس پیشین دفتر سیاسی طالبان در قطر و رییس هیات مذاکره کننده این گروه پس از دور هفتم مذاکرات با آمریکا بار دیگر تاکید کرد که این گروه با دولت افغانستان مذاکره نخواهد کرد. 

از منظر دولت، احزاب سیاسی و نهادهای مدنی افغانستان استدلال گروه طالبان برای مذاکره نکردن با دولت این کشور استدلالی بی بنیاد و بیش از اندازه آسیب پذیر است. 

خبرگزاری صدای افغان (آوا) در تحلیلی می نویسد: "منطق مقاومت طالبان در برابر هرگونه گفتگوی مستقیم میان نمایندگان آن گروه و دولت افغانستان، هرگز قابل درک نیست. طالبان می گوید دولت افغانستان مستقل نیست اما این گروه برای زیر سؤال بردن استقلال دولت کابل، ابتدا باید استقلال خود را به اثبات برساند. 

گروهی که رهبران، پایگاه ها و اردوگاه های آن در پاکستان قرار دارد و دفتر سیاسی آن از سوی یک کشور عربی، میزبانی می شود، چگونه می تواند از استقلال حرف بزند؟"

صرف نظر از چرایی مذاکره نکردن طالبان با دولت افغانستان، از سخنان "صدیق صدیقی" چنین بر می آید که تفاهم اولیه میان دولت افغانستان و طالبان یا نتیجه گفتگوی رودرروی نمایندگان دو طرف است که خبر آن رسانه ای نشده و یا نتیجه وساطت و میانجیگری بازیگران داخلی یا خارجی همچون چین و پاکستان. در هر دو حالت، نتیجه تقریبا مشابه است و آن اینکه یکی از گره های پیش روی فرایند صلح افغانستان درحال گشایش است. 

البته باید گفت: طالبان تاکنون تفاهم اولیه با دولت افغانستان را تائید یا تکذیب نکرده است.

با اینحال به فرض صحت تفاهم اولیه طالبان و دولت افغانستان باید گفت: این رویداد فرایند صلح در افغانستان را وارد مرحله ای جدی تر و متفاوت تری خواهد کرد. واقعیت این است که رهایی افغانستان از چنگال اشغالگری و همچنین پایان سالها جنگ و خونریزی مستلزم گفتگوهای بین الافغانی با حضور نمایندگان دولت و تمام جریانهای سیاسی و قومی است. 

از نگاه بسیاری از مردم افغانستان اگر طالبان آنگونه که ادعا می کنند به دنبال دستیابی به استقلال و آزادی افغانستان از اشغال و سلطه بیگانگان هستند، باید در مسیر همکاری با دولت، احزاب و مردم افغانستان، قدم بردارند و در نخستین اقدام، روند صلح را از سلطه و سیطره قدرت های خارجی وا رهانند. 

البته با توجه به دخالتهای ویرانگر خارجی در افغانستان از جمله سیاستهای آمریکا، بنظر می رسد تا پا گرفتن گفتگو میان دولت کابل و طالبان زمان زیادی مانده است. با اینحال بسیاری بر این باورند که مذاکرات ارکان مختلف قدرت در افغانستان با مشارکت طالبان، یک معادله برد برد است که منافع طالبان را هم تامین می کند.

بخصوص اینکه گروهی که سودای مشارکت در قدرت و به دست گرفتن دست کم بخشی از آن را دارد نیازمند آن است تا با نمایندگان مردم افغانستان هم گفتگو کند و در این گفتگوها استقلال و عدم وابستگی خود به قدرتهای خارجی را به نمایش بگذارد و طرح ها و برنامه هایش برای آینده این کشور را روی میز بیاورد.

139/118

نویسنده: محمود بلنداختر

بیشتر بخوانید:

توافق دولت افغانستان و طالبان برای مذاکرات صلح

تاکید « اشرف غنی » بر مذاکره مستقیم با گروه طالبان بدون پیش شرط/ تحلیل