ایران پرس- با تداوم بحران سیاسی در ونزوئلا، تلاش‌های آمریکا برای تغییر اوضاع در این کشور شدت گرفته است.

آمریکا در برهه کنونی از ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور این کشور استفاده کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.

دراین راستا «خورخه آریزا» Jorge Arreaza  وزیر امور خارجه  ونزوئلا، بر تلاش آمریکا به منظور کودتای نظامی و جنگ داخلی در این کشور تاکید کرد.

آریزا در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره گفت، آمریکا و مخالفان ونزوئلایی به دنبال به راه انداختن جنگ داخلی در کشور هستند. آنها منتظر ماندند و سپس تحرکات نظامی را تامین مالی کردند. 

با این حال وزیر خارجه ونزوئلا معتقد است که نیروهای مسلح ونزوئلا بر اساس قانون اساسی از نیکلاس مادورو رئیس جمهور قانونی این کشور حمایت می کند.

این در حالی است که آمریکا همزمان با اعمال فشارهای اقتصادی در چارچوب اعمال تحریم ها و بلوکه کردن دارایی های ونزوئلا و اعطای آن به خوان گوایدو رهبر مخالفان که خود را رئیس جمهور این کشور نامیده است، درصدد است تا به هر نحو ممکن وفاداری فرماندهان نیروهای مسلح ونزوئلا را از مادورو سلب کند تا بدین ترتیب زمینه کودتای نظامی را در این کشور فراهم کند.

«جان بولتون» مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا با حمایت از مخالفان دولت ونزوئلا روز چهارشنبه گفت، این کشور برای آن دسته از افسران عالی‌رتبه نظامی ونزوئلا که «خوان گوایدو» را به عنوان رئیس جمهور به رسمیت بشناسند، معافیت از تحریم در نظر خواهد گرفت. در واقع واشنگتن در صدد است تا به نحوی فرماندهان ارشد ارتش ونزوئلا را تطمیع کند تا زمینه وقوع کودتای نظامی در این کشور را فراهم سازد.

مقامات ارشد دولت ترامپ خود به خوبی به این امر واقفند که بدون حمایت ارتش ونزوئلا از «گوایدو»، او شانسی برای تصاحب قدرت نخواهد داشت.

در مقابل، «نیکلاس مادورو» رییس جمهوری قانونی ونزوئلا از ارتش خواسته در برابر درخواست‌های آمریکا و «خوان گوایدو» رهبر مخالفان ونزوئلا برای شورش، بسیج و متحد شود.

«خوان گوایدو» چهارشنبه 23 ژانویه با حمایت آشکار آمریکا و متحدانش، خود را رئیس جمهوری ونزوئلا خواند. هر چند غربی ها از این اقدام پشتیبانی کردند، اما دولت و ملت ونزوئلا آن را کودتا علیه «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری منتخب مردم برشمردند.

بسیاری از کشورها از جمله ایران، روسیه، چین، کوبا، ترکیه، آفریقای جنوبی و اروگوئه این رفتار آمریکا و متحدانش را محکوم و بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی ونزوئلا تأکید کرده اند.

آمریکا و متحدانش با اعمال تحریم و حمایت از مخالفان دولت ونزوئلا تلاش می کنند دولت قانونی این کشور را که رویکردی ضد آمریکایی دارد سرنگون کنند.

آمریکا خود را در قامت ابرقدرت جهانی می داند که می تواند با استفاده از زور، خواسته هایش را بر دیگر کشورها تحمیل کند، اما اکنون دیگر قدرتهای بین المللی مانند روسیه و چین و نیز کشورهای مخالف سلطه و هژمونی آمریکا در مناطق مختلف جهان، با این رویکرد به مخالفت جدی برخاسته اند.

در این راستا مسکو هشدار داد که گزینه توسل به زور علیه ونزوئلا، نتایج فاجعه باری به همراه خواهد داشت. 

وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد، واشنگتن باید درک کند که خط مشی که در برابر کاراکاس در پیش گرفته است، جایگزین قابل قبولی دارد.

اکنون تقابل بین المللی بر سر آینده ونزوئلا شکل گرفته است. این رویارویی نه فقط بر سر ونزوئلا بلکه در واقع درباره نظام بین المللی و ساختار آینده آن است.135/118

نویسنده : سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید : 

تاکید نماینده ونزوئلا در سازمان ملل بر مقاومت در مقابل مداخله نظامی آمریکا مداخله نظامی آمریکا

مادورو: با کودتا مقابله می‌کنم