در این کنفرانس که نمایندگان 30 کشور آفریقایی، آسیایی، اروپایی و آمریکایی و چهل سازمان الجزایری، منطقه ای و بین المللی حضور داشتند، شرکت کنندگان در خصوص اوضاع امنیتی منطقه ساحل و صحرای آفریقا، نقش سازمان های مختلف در تامین مالی تروریسم و مشکلات پیش روی دولتها در غرب آفریقا به دلیل بازگشت عناصر تروریستی به کشورهایشان به بحث و تبادل نظر پرداخته و بر ضرورت تلاش همه کشورها و همکاری آن ها با هم برای مقابله با گروه های تروریستی تاکید کردند.
اگرچه کشورهای آفریقا با چالش های بسیاری در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی رو به رو هستند اما حضور گروههای تروریستی در این قاره و بیم گسترش فعالیت های تروریستی در کشورهای مختلف آفریقا اکنون نه تنها به دغدغه اصلی مقامات آفریقایی تبدیل شده است، بلکه کشورهای اروپایی را نیز نگران کرده است.
افزایش مشکلات داخلی بسیاری از کشورهای آفریقا از یکسو و از سوی تغییرات بین المللی و منطقهای، اکنون تروریسم را به عنوان مهمترین چالش پیشروی آفریقا قرار داده است.
در بعد داخلی شرایط وخیم اقتصادی در بسیاری از کشورهای این قاره، فقر و بیکاری سبب شده تا بسیاری از ساکنان آفریقا به ویژه جوانان در مقابل پیشنهادهای مالی و کاری گروه های تروریستی تسلیم شده و جذب این گروه ها شوند.
همچنین شرایط سیاسی حاکم بر کشورهای شمال آفریقا، ادامه بی ثباتی سیاسی در لیبی به عنوان یکی از مهمترین کشورهای شمال آفریقا همچنین شرایط ناپایدار کشور مالی سبب شده تا فعالیت های ترورستی در آفریقا گسترش یابد.
از سوی دیگر در عرصه بین الملل نیز تغییرات منطقه ای و سیاسی، شکست گروه های تروریستی در بسیاری از کشورهای غرب آسیا از جمله عراق و سوریه همچنین مداخلات کشورهای غربی، بیم بازگشت تروریست ها به مناطق وسیعتری از آفریقا را دامن زده است.
«ناصر بوریطه»(Nasser Bourita) وزیر امور خارجه مغرب در این زمینه می گوید: بیش از 10 هزار تروریست از دو گروه داعش و القاعده در آفریقا حضور دارند و داعش، اکثر نقاط آفریقا را هدف حملات خود قرار داده است.
اگر چه کشورهای غربی از دیرباز به بهانه های مختلف در کشورهای مختلف آفریقا حضور داشته اند اما اکنون خطر گسترش فعالیتهای تروریستی در آفریقا و گسترش آن به خاک اروپا به ویژه پس از حملات تروریستی چند سال اخیر در کشورهای مختلف این قاره، سبب شده تا مبارزه با تروریسم و افزایش همکاری های بین المللی مد نظر آنها قرار گیرد.
در این راستا فرانسه مدتهاست از کمک نظامی برای تشکیل نیروی نظامی ساحل برای مبارزه با تروریسم در این منطقه خبر داده است اما اقدام عملی در این مورد تاکنون محقق نشده است.
در این شرایط، مقامات آفریقا بر افزایش همکاری منطقه ای برای مبارزه با تروریسم بیش از پیش تاکید داشته و درصدد ارایه راهکارهای عملی برای تقویت همکاری های نظامی و امنیتی برای برقراری امنیت و ثبات در آفریقا هستند.
«محمد ولد عبدالعزیز(Mohamed Ould Abdel Aziz) رئیس جمهوری موریتانی در این باره می گوید: رهبران آفریقا باید با رویکردی جمعی برای از پیش رو برداشتن این چالش ها همکاری و با هم هماهنگی کنند زیرا موفقیت در برابر چالش های مزبور در گرو همکاری همه کشورها است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
141/110
بیشتر بخوانید:
پایان یازدهمین نشست فوق العاده سران اتحادیه آفریقا، ابهام در اجرای اصلاحات
کشته شدن دستکم ۶۰ نفر در آفریقای مرکزی