«حفیظ منصور» رییس کمیته سیاسی حزب جمعیت اسلامی افغانستان اعلام کرد، چنانچه 5 جناح مذاکره کننده شامل جبهه مقاومت، احزاب، حکومت، گروه طالبان و جامعه مدنی درباره مذاکرات صلح به توافق برسند، زمینه برقراری صلح در افغانستان فراهم خواهد شد.
درهمین پیوند، «محمد اشرف غنی» رییس جمهوری افغانستان اخیرا رئوس طرح صلح و اعضای هیات گفت وگو کننده دولتی را با گروه طالبان اعلام کرد.
این درحالی است که شماری از احزاب افغانستان با بیان این مطلب که اعضای این هیات توانایی پیشبرد مذاکرات صلح را ندارد با آن مخالفت کردند.
گروه طالبان آزادی زندانیان خود، خروج نظامیان خارجی و حذف نام سران طالبان از فهرست سیاه آمریکا و شورای امنیت سازمان ملل را مهمترین پیش شرط برای مذاکره صلح با دولت اشرف غنی اعلام کرده است.
برنامه حزب جمعیت اسلامی افغانستان برای ارائه طرحی در خصوص مذاکرات صلح با طالبان نشان میدهد که جامعه مدنی این کشور از جمله گروه های سیاسی افغانستان خواستار نقش آفرینی در روند صلح هستند.
به خصوص آنکه در بیش ازهشت سال گذشته که ازشروع فعالیت شورای عالی صلح افغانستان سپری شده است، این نهاد نتوانسته به توفیقاتی در روند اجرای برنامه آشتی ملی و برقراری آتش بس دائمی با گروه طالبان دست پیدا کند.
به همین دلیل است که به تازگی مخالفت با حضور نمایندگان دولت افغانستان در هیات مذاکره کننده با طالبان در این کشور به طور چشمگیری افزایش یافته و مخالفان خواستار تغییر در ترکیب این هیات و جایگزینی افرادی خارج از دولت کابل در آن شده اند.
هیات مذاکره کننده دولت افغانستان با گروه طالبان از11 نفر تشکیل شده است که یک نفر آن از پارلمان، یک نفر از شورای علما و 9 تن دیگر آن از مقامات دولت کابل هستند.
مخالفان حضور حداکثری نمایندگان دولت افغانستان در ترکیب تیم مذاکره کننده با گروه طالبان براین باورند که چنین ترکیبی تنها نماینده بخشی از جامعه این کشور است و برای اثربخشی روند گفت وگوهای صلح باید از ظرفیت احزاب و جامعه مدنی در این تیم استفاده شود.
«عمر صدر» استاد دانشگاه کابل می گوید: گزینش اعضای تیم مذاکره کننده با طالبان از سوی دولت افغانستان شفاف نیست زیرا دولت مشخص نکرده است که این افراد بر اساس چهمعیاری برای پیشبرد گفتوگوهای صلح تعیین شدهاند. اعضای تیم مذاکرهکننده با طالبان باید از اقشار مختلف جامعه انتخاب شوند، اعضای کنونی این تیم نمیتوانند حقوق زنان و سایر مسائل را برای طالبان توجیه کنند.
درچنین شرایطی است که حزب جمعیت اسلامی با در نظر گرفتن آسیب های موجود در تیم مذاکره کننده، درطرح مورد نظر خود برای روند گفتگوهای صلح با گروه طالبان، به لزوم حضور نمایندگان همه جریان های سیاسی و مدنی در این تیم توجه جدی کرده است.
این انتظار در جامعه افغانستان وجود دارد که دولت وحدت ملی این کشور براساس اصل تغییر استراتژی و تاکتیک برای خروج از بن بست در گفتگوهای صلح با طالبان، راهبرد جدیدی اتخاذ کند که مطابق آن از توانایی بازیگران غیر دولتی دراین عرصه مهم با هدف نتیجه بخشی تلاش ها برای استقرار صلح استفاده کند.
135/118
نویسنده:محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
تحقق صلح افغانستان درگرو همکاری منطقهای
حل بحران افغانستان از روش گفتوگوهای داخلی
صلح افغانستان؛ تصویب قطعنامه حمایتی درمجمععمومی/ تحلیل