«فرهاد دژپسند» وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان روز شنبه پس از دیدار با «شاهین مصطفی اف» Şahin Mustafayev وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان در تهران در جمع خبرنگاران با بیان اینکه مبادلات تجاری دو کشور بیش از گذشته افزایش خواهد یافت، افزود: حجم تجارت ایران و جمهوری آذربایجان در شش ماهه اخیر در مقایسه با مدت مشابه سال 2018 دو برابر شده است.
دژپسند با بیان اینکه ایران و جمهوری آذربایجان دیدگاه های مشترکی در زمینه انرژی، بانکی و گمرکات دارند، تصریح کرد: این موضوع در قالب تفاهم نامه تنظیم خواهد شد تا در اجلاس مشترک سه جانبه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در سوچی مطرح شود.
اهمیت توسعه همکاری های تهران و باکو
روابط تهران و باکو با توجه به ظرفیت های دو کشور در چند سال اخیر در راستای همکاری های دو جانبه ومنطقه ای رشد کرده که از سه جنبه حائز اهمیت راهبردی است:
جنبه نخست؛ تقویت روابط درون منطقه ای بین ایران و کشورهای های همسایه است که در شکل گیری همگرایی های منطقه ای حائز اهمیت است. توسعه این روابط در شرایطی است که آمریکا سعی دارد مانع از همگرایی و گسترش مناسبات بین ایران و کشورهای منطقه شود.
اظهارات شاهین مصطفی اف وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان در تهران موید همین نکته است. وی روابط تهران و باکو را در سطح عالی و مبتنی بر اعتماد دانست و اظهار کرد: ایران از کشورهای مهم منطقه است و گسترش روابط ایران و جمهوری آذربایجان به ثبات و امنیت منطقه کمک میکند.
جنبه دوم اهمیت روابط تهران -باکو؛ هدف گذاری دو کشور در چارچوب همگرایی اقتصادی منطقه ای است.
اما جنبه سوم حائز اهمیت در توسعه روابط ایران و جمهوری آذربایجان؛ موقعیت ممتاز دو کشور در حوزه دریای خزر و قفقاز بعنوان حلقه اتصال راهگذر ترانزیتی شمال - جنوب است که نقش دو کشور را به سطحی راهبردی ارتقا داده است.
«افشار سلیمانی» تحلیلگر و کارشناس در حوزه قفقاز با اشاره به پروژه راهگذر شمال - جنوب می گوید: "ایران و جمهوری آذربایجان هر دو از ظرفیتهای ژئوپولتیکی و ژئواکونومیکی برخوردارند که در کنار یکدیگر میتواند موقعیت خوبی را فراهم سازند و موجب شکلگیری همکاریهای جدید شوند."
در حال حاضر طرحها و پروژههای مهمی با مشارکت ایران و جمهوری آذربایجان در حال اجرا است. یکی از این پروژه ها، راهآهن رشت – آستارا است که دارای اهمیتی استراتژیک در منطقه است. با اجرای این خط آهن سه کشور روسیه، جمهوری آذربایجان و ایران به یکدیگرمرتبط شده و ایران نیز از طریق گرجستان به دریای سیاه متصل خواهد شد.
«الهام علیاف» رئیس جمهور آذربایجان ژوییه 2018 در حاشیه اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر در شهر آکتائو قزاقستان در دیدار با «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد: "تکمیل طرحها و توافقات دو جانبه بویژه راه آهن رشت - آستارا را با سرعت پیگیری خواهیم کرد و هیچکس نمیتواند در روابط برادرانه دو کشور خدشه ایجاد کند."
پروژه آستارا - آستارا بخشی از کریدور ریلی «شمال - جنوب» و «جنوب - غرب» است؛ موقعیت ممتاز ایران در توسعه حمل و نقل بین المللی به همراه شبکه گسترده ریلی و جاده ای از مزایای ایران برای توسعه ترانزیت و حمل ونقل ترکیبی با مشارکت کشورهای همسایه است و روابط با جمهوری آذربایجان نیز از این اصل مستثنی نیست.
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیاناتی در دیدار الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان در تهران (نوامبر 2017) با اشاره به پیوندهای عمیق دو کشور و لزوم افزایش همکاریها گفتند: "ایران و جمهوری آذربایجان باید با اراده و انگیزه مضاعف، روابط و همکاریها را در بخشهای مختلف گسترش دهند."
مذاکرات شاهین مصطفی اف وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان در تهران در زمینه های تجاری، سرمایه گذاری مشترک و فعالیت های بانکی و گمرکی و تفاهم نامه هایی که در این زمینه ها حاصل خواهد شد را می بایست در همین راستا ارزیابی کرد.
نویسنده: جمشید امین زاده
113/116
بیشتر بخوانید:
رایزنیهای وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان در تهران
افزایش مبادلات تجاری تهران و باکو