ایران پرس- با بروز بحران سیاسی در ونزوئلا تلاش‌های غرب برای اجرای سناریوی مد نظر آن در این کشور نفت‌خیز آمریکای لاتین تشدید شده است.

در این راستا، پس از اینکه «خوان گوایدو» Juan Guaido رییس برکنار شده کنگره ملی ونزوئلا، روز چهارشنبه 23 ژانویه خود را به عنوان رییس جمهوری موقت این کشور معرفی و سپس سوگند یاد کرد، حمایت کشورهای غربی از وی افزایش یافته است.

در ابتدا «دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد، گوایدو را به عنوان رییس جمهور موقت ونزوئلا به رسمیت می‌شناسد.

واشنگتن اعلام کرد، از همه ابزار‌های اقتصادی و دیپلماتیک برای برقراری دموکراسی در ونزوئلا استفاده خواهد کرد.

«منصور معظمی» کارشناس آمریکای لاتین می‌گوید: آمریکا، متحدان اروپایی‌اش و برخی از کشورهای آمریکای لاتین با اعلام حمایت از فردی که خود را رییس جمهوری موقت ونزوئلا نامیده، بدعت بسیار خطرناکی گذاشتند.

اکنون اروپا رسما وارد این بازی شده است و در این راستا پارلمان اروپا در اقدامی مداخله‌ جویانه با تصویب قطعنامه‌ای، رهبر مخالفان ونزوئلا را رسما به عنوان رییس جمهور این کشور معرفی کرد.

پارلمان اروپا از کشورهای اروپایی خواست خوان گوایدو، را به عنوان رییس جمهوراین کشور به رسمیت بشناسند.

از هفته گذشته که گوایدو خود را به عنوان رییس جمهوری ونزوئلا معرفی کرد، چندین کشور اروپایی داعیه‌دار حمایت از دموکراسی، به پیروی از آمریکا حمایت خود را از او اعلام کرده‌اند.

این اقدام مداخله جویانه که بر خلاف قوانین بین‌المللی و به مثابه دخالت آشکار در امور داخلی یک کشورعضو سازمان ملل است، در راستای تشدید فشارها به «نیکلاس مادورو» رییس جمهوری قانونی ونزوئلا و واداشتن وی به کناره‌گیری از قدرت صورت گرفته است.

پیش از این اعلام شده بود پارلمان اروپا قصد دارد با ارائه پیش‌نویس قطعنامه‌ای خوان گوایدو رییس مجمع ملی منحل شده ونزوئلا را به عنوان رییس جمهوری مشروع و موقت این کشور به رسمیت بشناسد.

مداخله رسمی اتحادیه‌اروپا در امور داخلی ونزوئلا و دنباله‌روی آن از کودتای سیاسی آمریکا در حالی صورت می‌گیرد که مادورو در انتخابات ریاست جمهوری ونزوئلا درسال 2018 با کسب 68 درصد آراء و طی یک فرایند دموکراتیک برای بار دوم به عنوان رییس جمهور این کشور انتخاب شده است.

در تحولی دیگر، آمریکا به عنوان حامی اصلی اپوزیسیون ونزوئلا در راستای تشدید فشارهای اقتصادی علیه دولت چپ گرای ونزوئلا و در تنگنا قرار دادن مادورو، نه فقط اقدام به تحریم‌های گسترده و بلوکه کردن دارایی‌های این کشور کرده، بلکه اکنون تلاش گسترده‌ای را برای ممانعت از تعاملات تجاری و اقتصادی دیگر کشورها با ونزوئلا آغاز کرده است.

در این چارچوب، آمریکا به تهدید ترکیه در زمینه نقض تحریم هایش علیه ونزوئلا پرداخت.

یک مقام ارشد دولت آمریکا روز پنجشنبه گفت: واشنگتن از نزدیک بر تجارت میان ترکیه با متحدان آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و ونزوئلا نظارت می‌کند و در صورتی که به این نتیجه برسد تحریم‌های واشنگتن از سوی آنکارا نقض می‌شود دست به اقدام مقتضی خواهد زد.

این در حالی است که ترکیه در کنار برخی دیگر کشورها مانند روسیه، چین و ایران از مادورو و دولت قانونی وی حمایت و اقدامات مداخله جویانه غرب به ویژه آمریکا را در امور داخلی ونزوئلا محکوم کرده است.

گزارش: سناریوی تکراری در ونزوئلا

مجموع اقدامات غربی‌ها حاکی از آن است که آنها قصد دارند در تلاشی سازمان یافته و از طریق فشارهای سیاسی، اقتصادی و در نهایت نظامی، نیکلاس مادورو رییس جمهوری چپگرای ونزوئلا را که سیاست‌های مستقل و مخالف با آمریکا دارد را از قدرت کنار زده و سیاستمداری غربگرا را به جای وی بر مسند قدرت بنشانند.138/120

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتربخوانید:

واکنش آمریکا به ادامه روابط تجاری ترکیه و ونزوئلا

زمینه سازی ترامپ برای اقدام نظامی علیه ونزوئلا/ تحلیل