ایران پرس - «زیگمار گابریل» وزیر امور خارجه آلمان با ارسال نامه ای به «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و «یوهانس هان» کمیسرتوسعه کمیسیون اروپا، خواهان تشدید فشارها به ترکیه با تعلیق کمک های مالی این اتحادیه را آنکارا شد.

گابریل با اشاره به بازداشت هزاران نفر در ترکیه پس از کودتای نافرجام این کشور تصریح کرد که آنکارا به تدریج از دموکراسی فاصله می گیرد و تلاش های برلین برای آزادی 9 تبعه آلمان در ترکیه زندانی هستند، بی نتیجه مانده است. 

«ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا با اشاره به دور شدن ترکیه از معیارهای اتحادیه اروپا، گفت، در این باره بارها به مقامات آنکارا بویژه «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه هشدار داده ام اما با این حال هر روز شاهد دورتر شدن این کشور از معیارهای اروپا هستیم.

اکنون جنگ سیاسی و رسانه ای بزرگی بین آلمان و ترکیه در جریان است.

دولت ترکیه، آلمان را حامی کودتاچیان و طرفداران «فتح الله گولن» رهبر تبعیدی مخالفان دانسته و از همکاری نکردن آلمان در محدود سازی و کنترل هواداران وی ناراضی است و از اهرم‌های خود بویژه مساله پناهجویان علیه اتحادیه اروپا و آلمان استفاده می کند.

ترکیه مدعی است که فتح الله گولن با رخنه در تشکیلات قضایی، نظامی، آموزشی و ارکان دولتی، کودتای نافرجام 15 ژوئیه را سازماندهی کرده است.

اما در مقابل برلین با انتقاد ازعملکرد خشونت آمیز دولت آنکارا در قبال عوامل کودتا و نیز ناراضیان این کشور، از ابزارهای حقوق بشری و سیاسی واکنون ابزارهای مالی برای تحت فشار قراردادن آنکارا بهره می برد.

هر چند ترکیه تلاش می کند تا از گسترش پیامدهای تنش در روابط با آلمان جلوگیری کند، اما ظاهرا حاضر نیست تا بدون گرفتن امتیازات مهمی، مواضع خود را تغییر دهد.

دو مساله عمده به تشدید اختلافات بین برلین و آنکارا انجامیده است.

نخست کودتای نافرجام  15 ژوئیه 2016 در ترکیه که موجب انتقاد شدید آنکارا از موضع بی تفاوت اتحادیه اروپا از جمله آلمان درباره آن شد.

در ادامه نیز این نهاد اروپایی و نیز مقامات آلمانی، از نحوه رفتار دولت ترکیه با عوامل کودتا و نیز نقض تعهدات خود در رابطه با روند عضویت در اتحادیه اروپا بشدت انتقاد کردند.

مساله دوم، برگزاری همه پرسی اصلاح قانون اساسی در ترکیه در آوریل 2016 بود که با انتقاد شدید اتحادیه اروپا و دیگر مقامات ارشد اروپایی بویژه آنگلا مرکل صدر اعظم و زیگمار گابریل وزیر امور خارجه آلمان مواجه شد.

از نگاه آلمانی ها، این همه پرسی و اقدامات ناشی از آن ،پس رفت بزرگی در دموکراسی ترکیه محسوب می شود.

در مقابل اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، اقدامات دولت آلمان را با اقدامات نازی ها مقایسه کرده است. روابط آلمان و ترکیه در برهه کنونی در  وضعیت بسیار بدی قرار دارد.

«پیتر فیلیپ» کارشناس سیاسی و خبرنگار آلمانی معتقد است:

"لحن کلام سیاستمداران ترکیه باید تغییر کند، تا زمانی که آنها سیاست آلمان را با دوره نازی ها مقایسه می کنند نمی توان به بهبود مناسبات دو کشور در بالاترین سطح اندیشید."

اکنون نیز با درخواست گابریل برای تعلیق کمکهای مالی اتحادیه اروپا به ترکیه و نیز آزاد نشدن اتباع آلمانی زندانی در آن کشور انتظار می رود که تنش بین برلین و آنکارا افزایش یابد.

باتوجه به نفوذ آلمان در اتحادیه اروپا، هر قدر این تنش ها بیشتر شود، فشار بروکسل به آنکارا افزایش خواهد یافت.

 

بیشتر بخوانید:

خروج هواپیماهای آلمان از پایگاه هوایی اینجیرلیک ترکیه

 درخواست آلمان از اتحادیه اروپا برای فشار مالی بر ترکیه