کمیته دولتی امور دینی تاجیکستان برای از سرگیری فعالیت 594 مسجد، در پی اقدام دفتر ریاست جمهوری این کشور برای تهیه فهرست مساجدی که امکان از سرگیری فعالیت آن ها وجود دارد، این درخواست را مطرح کرده است.
درخواست از سرگیری فعالیت بخشی از مساجد تعطیل شده توسط دفتر ریاست جمهوری تاجیکستان در حال بررسی است و انتظار می رود درهای این مساجد اوایل ماه مبارک رمضان دوباره بازگشایی شوند.
برغم تعطیلی صدها مسجد در تاجیکستان به بهانه نداشتن مجوز رسمی بویژه بین سال های 2015 تا 2017 میلادی، مشخص نیست که چرا دولت دوشنبه به بازگشایی مساجد بدون مجوز ترغیب شده است.
در این رابطه «رمضان رحیم زاده» وزیر کشور تاجیکستان پیش تر ادعا کرده بود:
در مقایسه با سایر کشورهای آسیای مرکزی، در تاجیکستان تعداد مساجد به مراتب بیشتر است و نیازی به این تعداد مراکز عبادی وجود ندارد.
«عثمان صالح» مسوول بخش سیاسی حزب خلق دموکرات تاجیکستان و کارشناس سیاسی تاجیک هم گفته است، بستن نمازخانه ها موجب می شود که نمازگزاران در مساجد بزرگ جمع و از حالت انزوا خارج شوند.
واقعیت آن است که دولت تاجیکستان که مانند سایر دولت های آسیای مرکزی، نظام حاکم بر دوشنبه را لائیک قلمداد می کند درسال 2017 میلادی بیش از 1700 مسجد را به بهانه نداشتن مجوز رسمی برای فعالیت، تعطیل کرده بود.
در این زمینه، بسیاری ازکارشناسان مسائل تاجیکستان می گویند: به دلیل سخت گیرهای دولت دوشنبه در امور دینی و مذهبی ، طی چندسال گذشته تعداد زیادی ازجوانان تاجیکستان به گروه های افراطی ملحق شده اند.
درهمین ارتباط، مقام های دولت تاجیکستان اعتراف کرده اند که بیش از هزار تن از شهروندان تاجیک به گروه های تروریستی بویژه «داعش» در سوریه و عراق پیوسته اند.
طی بیش از دو دهه گذشته، اعمال تنگناها و محدودیت های دولت دوشنبه برای فعالیت های مساجد و نمازگزاران و در مجموع تمامی مومنین تاجیک، در عمل ضربه سنگینی به این کشور آسیای مرکزی وارد ساخته است.
بویژه که بیش از 98 درصد ازمردم تاجیکستان مسلمان هستند، اما امکان رفتن به مساجد مورد علاقه خود را ندارند.
طبق قانون «آزادی اعتقاد و فعالیت سازمان های دینی در تاجیکستان»، مساجد جامع و پنج وقته در شهرها و نواحی این کشور تنها در صورت داشتن تعداد مشخصی نمازگزار حق فعالیت داشته اند.
جدا از این محدودیت و تنگنای قانونی، طی چندسال گذشته، در کنار درهای ورودی مساجد پایتخت، تعداد زیادی مامور پلیس به منظور بازرسی از نمازگزاران می ایستادند.
ماموران پلیس تاجیکستان همچنین از ورود جوانان زیر 18 سال به مساجد جلوگیری به عمل می آوردند.
به نظر می رسد اعمال این محدودیت علیه باورهای دینی مردم تاجیکستان بیش از آنکه به کمرنگ شدن این باورها بیانجامد موجب تحکیم اراده مردم مسلمان این کشور در حفظ شعایر دینی آنها خواهد شد.
135/118
نویسنده: محمد علی طالبی
بیشتر بخوانید:
تاجیکستان همچنان در پی اسلام زدایی/تحلیل
تداوم روند تعطیلی مساجد در تاجیکستان