ایران پرس- شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در دیدار با نماینده ویژه سازمان ملل در کابل خواستار برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور پس از رسیدن به توافق صلح با گروه طالبان شد.

"محمد شهاب حکیمی" نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به رسانه‌ها گفت: اعضای این شورا در دیدار با "تادامیچی یاماموتو" نماینده ویژه سازمان ملل در کابل خواستار برگزاری انتخابات پس از توافق صلح با طالبان شدند.

"محمد شهاب حکیمی" نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

وی افزود، دیدگاه عموم مردم افغانستان این است که نخست صلح برقرار شود و پس از آن انتخابات برگزار شود تا پس از انتخابات صلح و ثبات در این کشور برقرار باشد.

"شیدامحمد ابدالی" دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نیز اظهارداشت، در شرایط کنونی امکان ندارد که تمام مردم افغانستان بتوانند در انتخابات شرکت کنند، بهتر است که پس از توافق صلح، انتخابات برگزار بشود.

موضع تامل برانگیز برخی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان درباره موکول شدن  برگزاری انتخابات به پس از توافق صلح با طالبان که در دیدار با نماینده ویژه سازمان ملل در کابل مطرح شد، برخلاف مطالبه ای است که نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این کشور تا پیش از این نشست، آن را پیگیری می کردند.

نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پیش از این همواره تاخیر در برگزاری انتخابات را تخطی از اصول و قواعد حاکم بر دموکراسی و نادیده گرفتن الزامات قانون اساسی این کشور می دانستند.

نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در حالی مسئله تعویق زمان برگزاری انتخابات را مطرح کرده اند که شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان  بارها "محمد اشرف غنی" رئیس جمهور این کشور را به نقض قانون و خدشه به دموکراسی از طریق مهیا نکردن زمینه های لازم برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در موعد مقرر، متهم کرده بود.

مهلت قانونی فعالیت دولت وحدت ملی افغانستان به ریاست اشرف غنی در اول ماه ژوئیه 2019 به اتمام رسیده است و طبق قانون اساسی باید انتخابات ریاست جمهوری 60 روز پیش از اتمام فعالیت دولت کنونی این کشور برگزار می شد.

اما اینک انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از دو بار تعویق قرار است در سپتامبر 2019 برگزار بشود. 

آن چه مسلم است درخواست شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان برای تعویق زمان برگزاری انتخابات تا دست یابی به صلح  با طالبان، ضمن آنکه خلاف قانون و در تضاد با اصول دموکراسی است، منطقی نیست و با منافع و مصالح عمومی مردم این کشور نیز سازگاری ندارد.

"سمیع الله سیحون" کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در گفت وگو با رسانه‌ها گفته است؛

تاخیر در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور، مردم را بیش از پیش نسبت به روندهای دموکراتیک در افغانستان بی باور می‌کند.

درحالی تعویق زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تا برقراری صلح در این کشور درخواست شده است که هیچگونه برآوردی از زمان تقریبی دست یابی به توافق با گروه طالبان برای خاتمه جنگ و برقراری آتش بس دائمی وجود ندارد.

به خصوص آنکه پس از برگزاری شش دور گفت وگوی ناکام بین آمریکا و طالبان در قطر، چشم انداز رسیدن به توافق برای صلح با ابهام بیشتری مواجه شده است و اصرار آمریکا بر ادامه حضور نظامی در افغانستان و در مقابل تاکید طالبان بر خروج نیروهای خارجی از این کشور بیش از پیش امیدها برای استقرار صلح و ثبات در افغانستان را کمرنگ کرده است.

در شرایطی که عدم انعطاف در مواضع آمریکا و طالبان منجر به شکست شش دور گفت وگو بین آنان و پیچیده تر شدن زمینه دست یابی به صلح در افغانستان شده است، تعویق زمان انتخابات ریاست جمهوری تا پس از توافق صلح با طالبان ارجاع دموکراسی در این کشور به زمانی نامعلوم است.   

نویسنده:محمدرضا عسگری 

135/117         

بیشتر بخوانید: 

پایان زمان ثبت نام رای دهندگان برای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان دوباره به تعویق افتاد

"محمد شهاب حکیمی" نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان