ایران پرس - در پی کشته شدن تعدادی از شهروندان نیجریه ای دریک درگیری قبیله ای، «محمدو بوهاری» رییس جمهوری این کشور، برقراری صلح و آرامش و پرهیز از خشونت را از سوی شهروندان خواستار شد.

بوهاری  در پیام خود با تاکید بر توقف کشتارها تصریح کرد: سرویس های امنیتی گام هایی برای نجات ایالت پلاتو از وضعیت هرج و مرج و کشتارهای متعصبانه و قبیله ای برداشته اند.

اظهارات بوهاری پس از آن صورت گرفت که در حمله افراد مسلح به یک روستا در ایالت پلاتو در مرکز این کشور دست کم نوزده نفر کشته و پنج نفر زخمی شدند.

حدود 250 قوم و قبیله مختلف در نیجریه  زندگی می کنند و جنگ میان قبایل سالانه به کشتن ده ها نفر از شهروندان مناطق مختلف این کشور به ویژه مناطق مرکزی و جنوبی منجر می شود. 

استفاده از زمین و منابع آب در بسیاری موارد چالش جدی میان گروه های مختلف و دستمایه حملات قبیله ای است.

درگیری میان کشاورزان و چوپانان بر سر استفاده از زمین بارها در این کشور قربانی گرفته است.

اختلافات دینی و مذهبی عامل دیگری است که به ویژه طی سال های اخیر تشدید شده است.

دامن زدن به اختلافات مذهبی، انگیزه جنگ های قبیله ای را در نیجریه افزایش داده است

بخش عمده ای از جمعیت نیجریه را مسلمانان و مسیحیان تشکیل می دهند اما طی سال های اخیر دامن زدن به اختلافات مذهبی، انگیزه جنگ های قبیله ای را افزایش داده است به طوری که چندی پیش جوانان قبیله آروا در التیماتومی از مردم قبیله ایگبو که اکثرا مسلمانند خواسته اند مناطق شمالی را ترک کنند.

در این زمینه «سعد ابوبکر» از اعضای ارشد جنبش اسلامی نیجریه با انتقاد از سیاست های کنونی گفت: اولتیماتوم اخیر جوانان قبیله آروا علیه مردم ایگبو محکوم است.

بسیاری از کارشناسان نبود عدالت و دستگاه قضایی مستقل همچنین ناتوانی دولت مرکزی در کنترل اوضاع را از جمله دلایل این خشونت ها عنوان می کنند.

به گفته آنان به علت فقدان عدالت، مردم با اعمال خشونت انتقام گیری می کنند.

افزایش درگیری های قومی و قبیله ای درنیجریه در حالی است که این کشور مدتهاست با بحران حضور گروه تروریستی بوکوحرام مواجه است و حملات این گروه امنیت و ثبات را در نیجریه و مناطق اطراف مختل کرده است.

تنش و درگیری داخلی، شرایط نیجریه را بحرانی می کند

در این شرایط هرگونه تنش و درگیری داخلی برای بوهاری و دولت وی مشکل امنیتی تلقی شده که بیش از پیش شرایط را در این کشور بحرانی خواهد کرد به ویژه که موضوع تجزیه طلبی نیز از سوی برخی ایالات مطرح شده است.

در واقع برخی تحلیلگران دامن زدن به اختلافات و افزایش جنگ های قومی و قبیله ای را نیز از جمله سیاست های مداخله گران در امور داخلی نیجریه و جدایی طلبان برای دستیابی به اهداف خود می دانند. 

مشکلات اقتصادی موضوع دیگری است که بحران را در این کشور تشدید کرده است.

اقتصاد نیجریه به دلیل کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی  از نیمه دوم سال 2016 دچار رکود اقتصادی شده واین موضوع  شرایط زندگی شهروندان نیجریه ای را سخت و بر دامنه اعتراضات افزوده است.

«مالته لیوشیت» تحلیلگرمسائل آفریقا در این باره تاکید می کند: برای ایجاد تحول اقتصادی در نیجریه باید به سرعت وارد عمل شد.

در این شرایط به نظرمی رسد مبارزه با تروریسم و فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی اولویت بوهاری برای بهبود شرایط در این کشور است و وقوع  جنگ های قومی و قبیله ای می تواند چالش دیگری برای دولت وی باشد.115/111

آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

24 کشته یا زخمی در تازه ترین خشونتهای نیجریه