«دونالد ترامپ»، رییس جمهوری امریکا در آغاز دیدار با «ولادیمیر پوتین»، همتای روس خود در حضور خبرنگاران از اشتیاق واشنگتن برای بهبود رابطه با روسیه سخن گفت.
پوتین متقابلا گفت:
"زمان آن رسیده که در مورد روابطمان اساسی گفت و گو کنیم."
البته دیدار سران امریکا و روسیه درحالی در هلسینکی فنلاند برگزار می شود که دو کشور بر سر موضوعات متعددی با یکدیگر اختلاف نظر جدی دارند.
امریکایی ها در تلاش هستند با تهدید و ارعاب رقبای سیاسی- اقتصادی خویش از جمله روسیه، خود را در جایگاه تک ابرقدرتی پس از فروپاشی بلوک شرق تثیبت کنند.
ادبیات ترامپ در سفر اخیر به اروپا حکایت از آن دارد که امریکایی ها قصد دارند خواسته خود را از میزان بودجه نظامی کشورهای عضو ناتو تا موضوع برگزیت و پروژه خط لوله گاز روسیه به آلمان، به دیگران تحمیل کنند.
ترامپ ساعاتی قبل از دیدار با پوتین، روسیه، چین و اتحادیه اروپا را دشمنان امریکا خواند.
چشم انداز روابط امریکا و روسیه رو به بهبود نیست
دشمنی با روس ها نیز از قفقاز شمالی و شرق اوکراین شروع می شود و تا سوریه در غرب آسیا و شبه جزیره کره در شرق آسیا گسترش می یابد. روسیه حتی به تلاش برای تاثیرگذاری بر نتایج انتخابات امریکا متهم شده است.
با توجه به چنین رویکردی، نشست سران امریکا و روسیه بعد ازهشت سال وقفه، چشم انداز بهبود روابط دو کشور را ارائه نمی کند.
البته ترامپ بارها از اشتیاق خود برای تغییر در روابط با روسیه تاکید کرده و حل مشکلات جهانی را بدون کمک و مساعدت روس ها ناممکن خوانده است.
با این حال، به نظر نمی رسد که در مورد نحوه تعامل با روسیه، دونالد ترامپ بتواند حرف نهایی را در امریکا بزند.
در آستانه دیدار هلسینکی، کمیته اطلاعاتی سنای تحت کنترل هم حزبی های ترامپ، بر اتهام دخالت روسیه در انتخابات سال 2016 صحه گذاشت و وزارت دادگستری دولت ترامپ نیزعلیه 12 روس به اتهام هک سرورهای کامپیوتری حزب رقیب یعنی حزب دموکرات، اعلام جرم کرد.
مسیر دشوار ترامپ و مشاورانش برای بهبود روابط با مسکو
این دو اقدام نشان می دهد که ترامپ و مشاورانش برای بهبود روابط با مسکو راه بسیار دشواری پیش رو دارند.
درعین حال، دولت امریکا همزمان با لحن آشتی جویانه ترامپ در قبال روسیه، بر فشارهای سیاسی- اقتصادی علیه مسکو نیز افزوده است.
در تمامی اسناد امنیتی که دولت ترامپ منتشر کرده است، روسیه به همراه چین، دو رقیب تجدید نظرطلب توصیف شده اند که باید به طرق مختلف از جمله افزایش بودجه های نظامی، تقویت توانایی های سایبری، تحریم های اقتصادی یا حتی راه اندازی جنگ های تجاری مهار شوند.
البته روس ها نیز همانند چینی ها، در واکنش به رویکرد تهاجمی امریکا، سیاست مقاومت و اقدام متقابل را در پیش گرفته اند.
در چنین شرایطی، رسیدن به توافق، آن گونه که ترامپ در لفظ از آن سخن به میان می آورد، دور از انتظار خواهد بود، جز این که رییس جمهوری امریکا همچون دیدار با رهبر کره شمالی، اهداف تبلیغاتی- انتخاباتی را از دیدار با رییس جمهوری روسیه مد نظر داشته باشد.
نویسنده: امیرعلی ابوالفتح
133/110
بیشتر بخوانید:
نشست خبرساز ترامپ - پوتین+ ویدئو
لوموند: دیدار پوتین – ترامپ؛ هلسینکی انتخابی نمادین