ایران پرس - رئیس جمهوری افغانستان در دیدار نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان بر ایجاد زمینۀ مذاکرات مستقیم با طالبان تحت رهبری دولت کابل تاکید کرد.

"محمد اشرف غنی" دراین دیدار که در کابل  پایتخت افغانستان انجام گرفت گفت: دولت افغانستان آماده مذاکره صلح، تامین امنیت و پایان جنگ با گروه طالبان است و از مذاکره با این گروه استقبال می کند.

دیدار "زلمای خلیل زاد" با "اشرف غنی" در حالی است که تاکنون هفت دور مذاکرات به اصطلاح صلح میان نمایندگان اآمریکا و طالبان در دوحه پایتخت قطر انجام گرفته که دستاوردی نداشته است.

دیدار نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان با "اشرف غنی" در حالی است که اظهارات توهین آمیز اخیر "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آن کشور با واکنش های بسیار تندی در افغانستان مواجه شد.

رییس جمهوری آمریکا در دیدار"عمران خان" نخست وزیر پاکستان در واشنگتن مدعی شد، جنگ افغانستان را می تواند در یک هفته تمام و افغانستان را از روی نقشه کره خاکی محو کند، اما این کار را انجام نمی دهد چون 10 میلیون نفر کشته می شوند!!  

این اظهارات توهین آمیز "ترامپ" با موجی از اعتراض ها در داخل افغانستان مواجه شد و شماری از محافل سیاسی و رسانه ای این کشور به رئیس جمهوری آمریکا توصیه کردند با بازخوانی مجدد تاریخ افغانستان متوجه بشود که این کشور گورستان امپراطوری های بزرگ بوده است.

"کنستانتین بلوخین"، کارشناس مرکز تحقیقات امنیتی اکادمی علوم روسیه درمورد اظهارات اخیر "ترامپ" مبنی بر ختم جنگ در افغانستان گفت؛ این گفته‌های "ترامپ" لاف قدرت است. تجربه افغانستان نشان داده است که این کشور قبرستان امپراطوری‌هایی است که می‌خواستند  با نیرو و ارتش خود، وارد آن شوند. در اوج مبارزات نظامی حتی ارتش صدهزار نفری آمریکا نتیجه چشم‌گیری در افغانستان نداشت.

در چنین شرایطی "زلمای خلیل زاد" به کابل رفت تا در دیدار با رئیس جمهوری افغانستان فضای بشدت متنشنج دو کشور پس از اظهارات سخیف و نسنجیده ترامپ را تا حدودی تلطیف کند.

"خلیل زاد" در توجیه اظهارات "ترامپ" گفت: رئیس جمهوری آمریکا در واقع تاکید کرده که «هیچ راه‌حل معقول نظامی برای جنگ افغانستان وجود ندارد و صلح باید از طریق توافق سیاسی حاصل شود».

 تلاش "خلیل زاد" برای تصحیح سخنان "ترامپ" و یا جهت دادن به برداشت ها از سخنان سخیف وی در حالی است که این گونه ادبیات رئیس جمهوری آمریکا تازگی ندارد.

"ترامپ" حدود دو سال پیش نیز در سخنانی تهاجمی خطاب به کره شمالی مدعی شده یود که این کشور را از صفحه روزگار محو خواهد کرد.

درچنین شرایطی است که خلیل زاد در سفر به  کابل شرایط دشواری برای متقاعد کردن مقامات ارشد افغانستان از جمله اشرف غنی برای تغییر برداشت خود از سخنان ترامپ دارد.   

البته دشمنی و خصومت دولت آمریکا با ملت و دولت افغانستان تنها به اظهارات توهین آمیز جدید ترامپ محدود نمی شود. دولت آمریکا از بیش از یکسال گذشته با براه انداختن گفتگوهای دو جانبه با طالبان عملا با عدم دعوت از دولت کابل برای حضور در این مذاکرات، حاکمیت ملی افغانستان و جایگاه دولت برآمده از آرای مردم را بشدت تضعیف کرده است که همین مسئله موجب شده تا طالبان بیش از گذشته برعدم گفتگو با دولت افغانستان تاکید کند.

بدین ترتیب دولت آمریکا با عقیم گذاشتن گفتگوهای بین الافغانی با حضور دولت افغانستان و طالبان از طریق تضعیف نقش دولت این کشور ظرفیت های موجود برای خاتمه جنگ در افغانستان را از بین برده است. 139/118

نویسنده محمد رضا عسگری

بیشتر بخوانید:

واکنش کابل به اظهارات توهین‌آمیز ترامپ درباره افغانستان/ تحلیل

تهدید بی سابقه ترامپ علیه مردم افغانستان/ تحلیل

انتقاد دفتر ریاست جمهوری افغانستان از دونالد ترامپ