«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه درکنفرانس مطبوعاتی مشترک با «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه در پاریس، اعلام کرد: ده ها سال است که ترکیه پشت دروازه اتحادیه اروپا به انتظار نشسته اما اکنون این دولت آنکارا است که درباره پیوستن به این اتحادیه تصمیم خواهد گرفت.
در این دیدار، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه نیز گفت: هیچ پیشرفتی در مورد پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا حاصل نشده حال آن که مذاکرات در این زمینه بسیار مهم است.
اظهارات سران آنکارا و پاریس در کنفرانس مشترک مطبوعاتی، از ادامه ناکامی های رهبران ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا حکایت دارد.
مقام های دولت آنکارا از سال 1964 میلادی به صورت رسمی موضوع اروپایی شدن را مطرح کرده اند. این در حالی است که این موضوع از سال 1959 میلادی در سطح دولتمردان وقت آنکارا مطرح بوده است.
تلاش بیش از نیم قرنی ترکیه برای پیوستن به اتحادیه اروپا
به هر حال به صورت رسمی، ترکیه از 54 سال پیش تاکنون برای اروپایی شدن و پیوستن به نهادهای اروپایی تلاش می کند اما این تلاش ها همچنان با مخالفتهای غرب مواجه بوده است طی بیش ازیکسال گذشته شرایط مذاکرات ترکیه و غرب، بسیار بدتر و در شرایط بحرانی تر نیز جریان داشته است.
بخش بیشتر اختلاف های دولت آنکارا و اتحادیه اروپا طی یکسال گذشته به بی تفاوتی غرب در قبال کودتای نافرجام ماه ژوئیه سال 2016 میلادی در ترکیه باز می گردد.
در همین ارتباط، برخی از دولت های اروپایی کودتای نافرجام ترکیه را ساختگی اعلام کرده بودند بویژه که کودتای ماه ژوئیه سال 2016 میلادی، با کمترین تلفات و خسارت های ممکن و در مدت زمانی کوتاه به شکست انجامید.
در حالی که عوامل کودتا در اسرع وقت شناسایی، بازداشت و زندانی شدند. شاید به همین دلیل باشد که برخی از دولت های اروپایی کودتای نافرجام ترکیه را ساختگی قلمداد کرده اند.
مقام های اتحادیه اروپا و رهبران احزاب مخالف دولت آنکارا در داخل ترکیه، دولت اردوغان را متهم کرده اند که از حادثه کودتا برای تسویه حساب با مخالفان سیاسی اش استفاده می کند.
دراین زمینه، «ژان کلود یونکر» (Jean Claude Juncker) رئیس کمیسیون اروپا با اشاره به دور شدن ترکیه از معیارهای اتحادیه اروپا، گفته است: در این باره بارها به مقام های آنکارا بویژه رئیس جمهوری ترکیه هشدار داده ام اما با این حال هر روز شاهد دورتر شدن این کشور از معیارهای اروپا هستیم.
در مقابل، دولت ترکیه نیز بارها از «معیارهای دوگانه» اتحادیه اروپا در همکاری با این کشور در جنگ با تروریسم و گروه های افراطی انتقاد کرده است.
«عمرچلیک» Omer Celik وزیر امور اتحادیه اروپا در کابینه ترکیه، اعلام کرد: همکاری و همبستگی اتحادیه اروپا با ترکیه در جنگ با گروه های افراطی، مانند تعامل و همکاری اتحادیه اروپا در مبارزه با گروه تروریستی داعش نیست.
روی هم رفته، باید گفت: اتحادیه اروپا از سال 2016 میلادی و در پی کودتای نافرجام ماه ژوئیه همان سال، گفتگوها برای پیوستن ترکیه به این اتحادیه را به حالت تعلیق در آورده است.
مقام های اروپایی طی سال های اخیر به دلیل آنچه سیاست های دیکتارگونه «رجب طیب اردوغان» در ترکیه اعلام می کنند، بارها مخالفت خود را با عضویت این کشور در اتحادیه اروپا اعلام کرده اند و با توجه به شکاف عمیق میان اهداف راهبردی ترکیه و اتحادیه اروپا، همگرایی و رسیدن به نتیجه در این زمینه تا افقی نامشخص دست یافتنی به نظر نمیرسد.134/111
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
درخواست برای تعلیق مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا
ماکرون: عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا ممکن نیست
عضویت ترکیه در منطقه گمرکی اتحادیه اروپا و پیش شرط های ارمنستان/ تحلیل